Fagbevægelsen kan lære af Obama

Af Martin Burcharth

Den højest rangerede kvindelige, sorte fagforeningsleder i USA har fulgt den demokratiske præsidentkandidats kampagne på nært hold og mener, at fagbevægelsen bør imitere nogle af hans metoder til at rekruttere frivillige og mobilisere medlemmer. Internettet kan for eksempel benyttes til at organisere arbejdspladser, mener Sheila Cochran.

Den amerikanske fagbevægelse kan lære meget af de metoder, som den demokratiske præsidentkandidat Barack Obama har benyttet til at rekruttere hundredetusinder af frivillige aktivister under den to år lange valgkamp, og som har skabt en politisk reformbevægelse i USA.

Det siger Sheila Cochran, direktør for Milwaukee Labor Council, sammenslutningen af de største fagforeninger i Milwaukee, en industriby med cirka 600.000 indbyggere i midtveststaten Wisconsin.

»Bare vi var så gode i fagbevægelsen til at rekruttere nye medlemmer! Hvis vi blot kunne kopiere 50 procent af Obama-kampagnens metoder, ville vi styrke vores position kolossalt. Tag Obamas anvendelse af mobiltelefoner og email-adresser. Den model kunne vi sagtens bruge med succes,« siger Sheila Cochran.

Det er efterhånden ikke en hemmelighed, at den demokratiske præsidentkandidat Barack Obama i en ung alder var en social aktivist, der forsøgte at bistå familier til afskedigede stålarbejdere i Chicago. Det var her, han lærte, hvordan man samler en gruppe ilde stedte mennesker om et fælles mål – og benytter de forhåndenværende midler til at forbedre deres tilværelse.

Historisk set er denne type organisering inspireret af de principper, som den amerikanske arbejderbevægelse blev bygget på i begyndelsen af det 20. århundrede. I de sidste 20-25 år er nogle af idéerne fra Obamas sociale aktivisme og fagbevægelsens organiseringstradition blevet integreret i politiske kampagner.

Den demokratiske præsidentkandidat Howard Dean var den første til at afprøve modellen under primærvalget i delstaten New Hampshire i 2004. I 2008 har Obama bygget videre på Deans model og gjort den landsdækkende.

Obama kan give indsprøjtning til fagbevægelsen

Fra sin position i Milwaukee har Sheila Cochran ikke nøjedes med at iagttage Obamas kampagne. Siden foråret har fagbevægelsen i millionbyen udlånt lokaler og ekspertise til Obamas medarbejdere og frivillige.

»Vi har huset Obama-lejre med 200 mennesker ad gangen. De skulle lære at virke som politiske aktivister og organisere andre frivillige og vælgere. Det har været en fascinerende og øjenåbnende oplevelse for en fagforeningsaktivist som jeg,« fortæller hun.

Cochran kommer i tanke om et forgæves forsøg på at organisere arbejdere på en fabrik i Milwaukee i 2007:

»Vi brugte de konventionelle metoder og delte pjecer ud foran indgangsporten og indkaldte arbejdere til et møde i håb om at arrangere en demokratisk afstemning. Men vi kunne ikke få rekrutteret nok til at mønstre et flertal. Hvis vi nu havde brugt mobiltelefonnumre, e-mail og facebook på internettet – ja, hvis vi havde lavet en specifik hjemmeside – kunne vi garanteret have fået fat i flere arbejdere,« gisner hun om.

Fagforeningslederen blev først opmærksom på, hvor effektivt et rekrutteringsmiddel internettet kan være, da hun en dag sidste vinter besluttede at give et beskedent bidrag på 100 kroner til Obamas valgkampagne – betalt via præsidentkandidatens hjemmeside.

»Deres hjemmeside bad om mit telefonnummer og min e-mail-adresse. Siden har det været helt fænomenalt at se, hvor mange ting de prøver at involvere de tre millioner ­donorer via internettet og tekstbeskeder. Det er lige præcis, hvad vi har brug for at gøre i fagbevægelsen,« mener Sheila Cochran.

Set med hendes øjne er der flere interessante paralleller mellem Obamas kampagne og arbejderbevægelsen.

»Som fagforeninger er det ikke alene vores mål at tage vare om medlemmernes interesser på arbejderpladsen. Vi skal også skabe sociale og økonomiske forandringer i samfundet. Det er, hvad Obamas bevægelse handler om,« siger Cochran, der i sine yngre dage var bilarbejder og aktivist i bilarbejdernes fagforbund.

En valgsejr til Barack Obama og demokraternes i USA’s kongres vil ifølge Sheila Cochran give fagbevægelsen en saltvandsindsprøjtning.

»En ny lovgivning vil gøre det lettere at organisere på arbejdspladser. Præsident Obama vil placere fagforeningsvenlige i forbundsregeringens arbejdsmarkedskommission. Og vi vil få en arbejdsminister, der går seriøst til sin opgave,« forudser hun.