CHOKBØLGE

Fagbevægelse i koma over Dansk Folkepartis sejr

Lønmodtagerne i Danmark og resten af Europa bliver ringere stillet efter parlamentsvalget, frygter flere forbundsformænd. LO-formand Harald Børsting anklager DF for at spille hasard med danske arbejdspladser.

Dansk Folkepartis sejr ved søndagens EU-valg har sendt chokbølger igennem fagbevægelsen. 

Dansk Folkepartis sejr ved søndagens EU-valg har sendt chokbølger igennem fagbevægelsen.  Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto

EU-skeptiske partiers fremmarch i en lang række lande og Dansk Folkepartis sejr i Danmark gør kampen mod social dumping og løntrykkeri endnu sværere i de kommende år. Det frygter dansk fagbevægelse.

LO-formand Harald Børsting lægger ikke skjul på sin bekymring for, hvordan både det danske og europæiske arbejdsmarked kommer til at se ud.

»For mig at se er det ikke det bedste for lønmodtagerne. Det havde været langt bedre, at lønmodtagerpartierne var blevet styrket,« siger Harald Børsting til Ugebrevet A4.

Det havde været langt bedre, at lønmodtagerpartierne var blevet styrket. Harald Børsting, formand, LO

I LO-formandens øjne er Dansk Folkeparti ’overhovedet ikke’ et lønmodtagerparti.

»Man kan altså ikke stå med en EU-politik, der hele tiden grundlæggende stiller spørgsmålstegn ved, om vi nu skal være med eller ikke være med.  Dansk Folkeparti siger, at de vil være med i EU, men gang på gang stiller de forslag, der har den reelle konsekvens, at vi melder os ud, og det er at spille hasard med danske arbejdspladser,« siger Harald Børsting.

Ingen gevinst for lønmodtagere

Han understreger, at han gerne drikker kaffe med DF’s stemmesluger, Morten Messerschmidt, for at holde ham fast på jobskabelse i Europa og kampen mod social dumping.

»Men jeg ser bare ikke, at det er nogen gevinst for danske lønmodtagere at Dansk Folkeparti har fået sådan et valg,« siger han.

LO-formanden sætter sin lid til, at de to store grupper i Europa-parlamentet, socialdemokraterne og de konservative, nu for alvor får øjnene op for, at det er nødvendigt at bekæmpe social dumping i et helt andet omfang end hidtil.

»En af grundene til, at EU-skeptikerne har haft så gode valg i adskillige lande, er givetvis bekymringen for social dumping og diskussionen om velfærdsydelser på tværs af landegrænser. Man kan have en forhåbning om, at det vil påvirke de etablerede grupper i EU-parlamentet, så de forhåbentlig også ændrer adfærd. I hvert fald er der basis for eftertanke hos de etablerede grupper i Parlamentet,« noterer Harald Børsting.

Mudret blåt Europa

Også formand for Danmarks næststørste fagforbund, HK-formand Kim Simonsen er nedslået over valgresultatet.

Nu ved vi, at vi i de næste fem år har et mudret, blåt Europa. Kim Simonsen, forbundsformand, HK

»Det er en bekymret dag. Nu ved vi, at vi i de næste fem år har et mudret, blåt Europa – og oven i købet et blåt Europa, hvor nogle partier slet ikke ønsker ikke at være der. Det er bekymrende set med fagbevægelsens briller og gør afgjort ikke kampen mod social dumping og sikring af lønmodtagernes løn- og arbejdsvilkår bedre,« siger Kim Simonsen.

Han er heller ikke glad for Dansk Folkepartis storsejr herhjemme og fremhæver, at partiets politik bare ikke hænger sammen, når man ser på deres tilgang til EU’s indre marked, frihandel og kampen mod social dumping.  Både Dansk Folkepartis og de andre EU-kritiske partiers sejre i store EU-lande kræver, ifølge Kim Simonsen, at fagbevægelsen holder sammen og intensiverer samarbejdet.

»Det er meget nødvendigt, at vi arbejder med at styrke fagbevægelsen i Europa,« siger Kim Simonsen.

Social dumping på dagsordenen

Hos Dansk Metal hæfter forbundsformand Claus Jensen sig ved, at social dumping i det mindste er kommet på dagsordenen i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet.

»De partier, der får kraftig fremgang, har været meget ude og tale om social dumping. Det har været et tema hos nogle af protestpartierne,« siger han.

Dansk Metal vil afprøve Morten Messerschmidts valgløfter om, at Dansk Folkeparti vil bekæmpe social dumping.

Hvis man forestiller sig en protestbevægelsesgruppe i parlamentet, som Dansk Folkeparti bliver medlem af, så tror jeg ikke, vi får specielt meget ud af det. Claus Jensen, forbundsformand, Dansk Metal

»Jeg tror da på, at Dansk Folkeparti vil være med til at sætte spot på social dumping i Europa. Det vil i hvert fald være mærkeligt, hvis ikke de vil arbejde for det. Det er det, de har lovet gennem hele valgkampen.«

Indflydelsen kommer også an på, hvilken gruppering i parlamentet Dansk Folkeparti placerer sig i, påpeger Claus Jensen:

»Hvis man forestiller sig en protestbevægelsesgruppe i parlamentet, som Dansk Folkeparti bliver medlem af, så tror jeg ikke, vi får specielt meget ud af det,« siger han.

En katastrofe

I Fødevareforbundet NNF kalder forbundsformand Ole Wehlast det en ’katastrofe’, at mere end hver fjerde dansker stemte på Dansk Folkeparti.

»Det er rent ud sagt en katastrofe, at det er gået så godt for Dansk Folkeparti. I hvert fald hvis man ser på det med lønmodtagernes øjne. Mine slagteriarbejdere og mange andre lønmodtagere er ikke så godt stillet i dag, som de var i går, hvis vi ser på kampen mod social dumping og kampen for at sikre dem en arbejdsplads med ordentlige løn- og arbejdsvilkår,« siger Ole Wehlast.

Vi er nødt til at prøve Dansk Folkeparti af. Mener de, at de vil bekæmpe social dumping? Og hvordan? Ole Wehlast, forbundsformand, NNF

Han vil dag for dag holde Dansk Folkeparti op på deres løfter om at bekæmpe social dumping.

»Vi er nødt til at prøve Dansk Folkeparti af. Mener de, at de vil bekæmpe social dumping? Og hvordan?« siger Ole Wehlast.

Han har endnu ikke gjort op med sig selv, hvordan han vil samarbejde med Dansk Folkepartis fire mandater i Europa-Parlamentet de næste fem år. Men der skal være en dialog for at få dem til at arbejde for danske slagteriarbejderes interesser. Så Ole Wehlast udelukker ikke, at han inviterer Morten Messerschmidt på flæskesteg med sprød svær og en lille, men vigtig snak.

Skideirriterende

Jørn Erik Nielsen, formand for Malerforbundet, er også dybt frustreret over, at Dansk Folkeparti fik fire mandater og dermed blev det største danske parti i Bruxelles.

»Det er skideirriterende, at Dansk Folkeparti har fået så mange stemmer. Morten Messerschmidt har ikke fået indflydelse på noget som helst. Nu kommer der så fire derned fra Dansk Folkeparti, som højst sandsynligt ikke får indflydelse på noget til gavn for danskerne. Og det, synes jeg, er pisseirriterende,« siger Jørn Erik Nielsen.

Dansk Folkeparti har ellers ført valgkamp mod social dumping. Har du ikke tillid til det?

»Næ, det har jeg faktisk ikke. De siger et og gør noget andet. Vi har manglet opbakning fra Dansk Folkeparti i forbindelse med social dumping.«

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Morten Messerschmidt. Vi arbejder på det.