Får HK Kim eller Karin?

Af

To kandidater har meldt sig i kapløbet om at efterfølge John Dahl som formand for HK. Kim Simonsen, formand for HK/Kommunal, og Karin Bancsi, næstformand i HK, kæmper om posten. Vinder Kim Simonsen, står Bodil Otto på spring til at afløse ham som ledende overenskomstforhandler.

KAMPVALG Den forløbne uge bød på en overraskelse i kampen om HK’s formandsstol.

Helt som ventet meddelte Kim Simonsen, formand for HK/Kommunal, at han stiller op, og helt som ventet er hans modkandidat nuværende næstformand i HK.

Men overraskende er det næstformand Karin Bancsi, der melder sig på banen til valget på den ekstraordinære kongres 12. januar, og ikke den anden næstformand Mette Kindberg, der ellers havde meldt ud, at hun overvejede at stille op.

»HK er både som organisation og som arbejdsplads et fantastisk sted at være, og vi kan blive et endnu mere attraktivt forbund for vores medlemmer. Vi er godt i gang med et ambitiøst strategiprojekt, som skal give et helt nyt og mere slagkraftigt HK. Et HK, som med respekt for de historiske rødder i højere grad skal være attraktivt for fremtidens medlemmer,« sagde den nye formandskandidat til HK’s hjemmeside ved offentliggørelsen af sit kandidatur. Det har ikke været muligt for A4 efterfølgende at træffe Karin Bancsi, da hun er på en længe planlagt ferie.

Forskellige styrker

Karin Bancsi har været næstformand i forbundet siden 2001 med ansvar for blandt andet it-området, integration og personalespørgsmål. Hun blev ansat i HK i 1995, først som konsulent i oplysningsafdelingen og siden som leder af kursusafdelingen.

Det betyder på plussiden, at hun har stor indsigt i forbundets organisation og arbejdsgange, men på minussiden, at hun ikke har et klart defineret bagland på hverken sektor, afdelings- eller tillidsrepræsentantniveau.

På det felt står Kim Simonsen umiddelbart betydeligt stærkere. Han har 17 års erfaring som formand for HK/Kommunal og må formodes at have stærk opbakning i sektoren. Han har derigennem også stor forhandlingserfaring, blandt andet gennem adskillige overenskomstfornyelser.

Derimod kan det tælle til hans ulempe, at han er mand i et forbund, hvor tre ud af fire medlemmer er kvinder. HK har aldrig haft en kvindelig formand.

Kim Simonsen fremhæver sin forhandlingserfaring og indsigt i HK-organisationen som de væsentligste årsager til, at han vil være et godt valg som formand. Han ser en stor udfordring i at styrke den faglige service over for medlemmerne og mener, at det kræver et stærkt forbund i alle led:

»Hvis snitfladerne bliver lagt ordentligt, er der brug for både stærke afdelinger, stærke sektorer og et forbund, der kan være stærkt i de sager, hvor der er brug for det. Og så ellers være med til at lægge den her serviceskal omkring hele organisationen HK. De seneste år har vi måske ikke været helt præcise nok på, hvem der havde hvilke opgaver. Og hvilke opgaver der var fælles,« siger Kim Simonsen.

Han glæder sig over, at han får en modkandidat til formandsposten, fordi det er sundt for demokratiet.

Holder yndlinge hemmelige

Ugebrevet A4 har været i kontakt med formændene for de tre HK-sektorer Privat, Handel og Stat. Ingen af de tre, henholdsvis Karin Retvig, Jørgen Hoppe og Thora Petersen, ønsker endnu at oplyse, hvem de støtter. Både HK/Privat og HK/Handel holder i næste uge bestyrelsesmøder, hvor formandsvalget er på dagsordenen. Der kan også stadig komme andre kandidater end Kim Simonsen og Karin Bancsi, men det sker formentlig næppe.

Vinder Kim Simonsen, skal også HK/Kommunal finde en ny formand, der får lov at debutere med en vanskelig opgave, nemlig at forhandle overenskomsterne for de kommunalt ansatte HK’ere på plads. Den nuværende næstformand Bodil Otto overvejer at stille op, men har ikke endeligt besluttet sig. Der er umiddelbart ingen andre kandidater på banen.