NU GÅR DEN IKKE LÆNGERE

EU forbyder statsstøttet udflytning af arbejdspladser

Af | @andreasbay

Det er fremover forbudt at flytte arbejdspladser til et andet EU-land med statstøtte i ryggen. Danish Crowns omstridte udflytning af 500 arbejdspladser fra Faaborg til England ser dog ud til at blive godkendt, fordi den falder under ældre regler.

Danish Crown fik 4,8 mio. britiske pund - cirka 45 mio. kroner -  for at flytte 500 arbejdspladser til England. Den slags går ikke længere.

Danish Crown fik 4,8 mio. britiske pund - cirka 45 mio. kroner -  for at flytte 500 arbejdspladser til England. Den slags går ikke længere. Foto: Colourbox

Statsstøttet udflytning af arbejdspladser til et andet EU-land er fremover forbudt.

Det fremgår af et svar fra EU-Kommissionen på baggrund af en henvendelse fra de danske EU-parlamentarikere Christel Schaldemose (S) og Bendt Bendtsen (K).

Henvendelsen er sket i forbindelse med, at Danish Crown har lukket 500 arbejdspladser i Faaborg, for derefter at flytte dem til England med britisk regional investeringsstøtte i ryggen.

Ifølge svaret fra EU-Kommissionen udelukker de nye regler udtrykkeligt støtte i tilfælde, »hvor støttemodtager har nedlagt en samme eller tilsvarende aktivitet inden for EØS (EU plus Norge, Island og Liechtenstein, red.) op til to år forud for sin ansøgning om regional investeringsstøtte«.

Det gælder også »hvor støttemodtager ved ansøgelsestidspunktet har konkrete planer om at nedlægge en sådan aktivitet inden for to år efter investeringen, hvortil støtte søges, er blevet afsluttet.«

Dermed ville Danish Crown i dag ikke kunne modtage cirka 45 millioner kroner i britisk statsstøtte for at flytte 500 arbejdspladser fra Faaborg i Danmark til Bugle i England.

Da de nye regler først er trådt i kraft 1. juli i år, og Danish Crowns udflytning er sket før da, vil denne dog formentlig blive accepteret. Sagen undersøges fortsat hos EU-Kommissionen.

Læs mere hos Fødevareforbundet NNFEngelsk statsstøtte til Danish Crown ulovlig i fremtiden

Dette er en ekstern historie, som Ugebrevet A4 vurderer som interessant for vores læsere. Vi har ikke foretaget egen research af betydning, men opfordrer til, at den oprindelige kilde opsøges.