PRIVAT STØTTE

Erhvervslivet slår døren op for svage ledige

Af

Svage, ikke-jobparate ledige har gode chancer for at få et tilskudsjob i en privat virksomhed. Nye tal afliver myten om, at kommunerne ansætter flest svage ledige i tilskudsjob.

Selv om de ikke er forpligtet til det, tager en del private virksomheder svage ledige ind i praktik eller løntilskud - for eksempel som pedeller. 

Selv om de ikke er forpligtet til det, tager en del private virksomheder svage ledige ind i praktik eller løntilskud - for eksempel som pedeller.  Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Det er erhvervslivet og ikke kommunerne, der hjælper de svageste ledige mest. Nye tal viser, at private virksomheder i perioden 2009-2013 har haft en større andel af ikke-jobparate ledige i forskellige tilskudsjob end landets kommuner.

Og det til trods for, at de private virksomheder ikke – som kommunerne – har pligt til at beskæftige ikke-jobparate ledige i forskellige støttede ordninger.

Private firmaer tager svage ledige ind
Kilde: LG Insight

Ud af samtlige ansatte i private tilskudsjob er en fjerdedel karakteriseret som ikke-jobparate. Det samme gælder kun for hver femte ledig i støttet beskæftigelse på en kommunal arbejdsplads. Det viser nye opsigtsvækkende tal fra analysebureauet LG Insight.

Afliver myte

Konsulent Lars Larsen fra LG Insight fremhæver, at de nye tal er et opgør med myten om, at private virksomheder går uden om de svageste ledige.

Både offentlige og private arbejdsgivere viser stort engagement i forhold til at give personer, der er langt fra arbejdsmarkedet, nogle konkrete arbejdserfaringer. Jørgen Bang-Petersen, chefkonsulent, DA

»Private virksomheder anklages for at tage de stærkeste ledige, men i virkeligheden har de en større andel af de ikke-jobparate ledige end kommunerne,« siger han og fortsætter:

»Det stemmer ikke overens med kommunernes sociale selvforståelse om, at de løfter den største opgave i forhold til at hjælpe de dårligst stillede ledige,« siger Lars Larsen.

Klik her for at læse artiklen: Antallet af kommunale tilskudsjob eksploderer

Drop konkurrencen

Hos Dansk Arbejdsgiverforening vil chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen nødig gøre det til en konkurrence mellem kommunale og private virksomheder om, hvem der er bedst til at hjælpe de ledige.

»Vi skal hellere fokusere på, at niveauet er ganske højt samlet set, og at både offentlige og private arbejdsgivere viser stort engagement i forhold til at give personer, der er langt fra arbejdsmarkedet, nogle konkrete arbejdserfaringer,« siger Jørgen Bang-Petersen.

Han mener ikke, at tallene indikerer, at virksomhederne foretrækker nogen ledige frem for andre.

»Det er jo jobcenteret, der kommer med kandidaterne, så i virkeligheden afspejler fordelingen mere jobcentrenes vurdering af, hvor mulighederne er bedst – i enten den offentlige eller private sektor,« siger chefkonsulenten.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra KL inden for redaktionens deadline.