OPBRUGT TÅLMODIGHED

Enhedslisten kræver dagpengereform nu

Af | @IHoumark

Enhedslisten vil have reformeret dagpengene nu og forsøger i dag med et beslutningsforslag i Folketinget at lægge pres på regeringen. Socialdemokraterne afviser at lade sig binde.

Enhedslisten vil ikke længere vente med at finde en løsning på dagpengeproblemerne. Derfor bliver regeringen i eftermiddag mødt med et krav om at speede op

Enhedslisten vil ikke længere vente med at finde en løsning på dagpengeproblemerne. Derfor bliver regeringen i eftermiddag mødt med et krav om at speede op Foto: Jens Dresling, Polfoto

Tusindvis af arbejdsløse mister i år deres dagpenge, og det skal der gøres noget ved nu. Det mener Enhedslisten, som i dag kommer med et beslutningsforslag i Folketinget. Partiet håber, at det kan speede en reform af dagpengesystemet op.

Sent på eftermiddagen her torsdag er der en debat i Folketinget om indsatsen for ledige. Debatten er planlagt til at generelt at handle om den ’fremtidige beskæftigelsesindsats’. Altså blandt andet om tilbud, krav og hjælp til ledige i den beskæftigelsesreform, som regeringen har bebudet.

Læs også: Reform for ledige udskudt på ubestemt tid

Men debatten bør have langt mere fokus, mener Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

»Det er vigtigt blandt andet at se på strukturen for hele beskæftigelsesindsatsen og a-kassernes rolle. Men det er småtterier i forhold til, at tusindvis af mennesker mister deres dagpege. Det skal der gøres noget ved nu,« siger Christian Juhl.

Han peger på, at 34.000 mennesker i fjor mistede deres dagpenge, og at prognosen for i år er på 14.000.

»Vi vil gerne have speedet hele den politiske proces op i forhold til dagpengesystemet, så det i bedste fald ikke bare bliver noget, vi skal forhandle om i efteråret i forbindelse med finansloven for 2015 og i værste fald først til foråret næste år,« siger Christian Juhl, og fortsætter:

»Regeringen må holde op med at gå rundt om den varme grød.«

Regeringens plan er, at der skal nedsættes en kommission, der skal granske hele dagpengesystemet for i 2015 at danne grundlag for et udspil fra regeringen.

»Vi vil ingen kommission have nedsat, for området med dagpenge er i forvejen meget grundigt belyst. Der kommer ikke en eneste ny idé ud fra en kommission, så den vil være en ren syltekrukke. Det hele handler om, hvad der er politisk flertal for,« mener Christian Juhl.

Læs også: Topchef: Carsten Kochs jobplan har store mangler

Enhedslisten vil blandt andet have regeringen til at forkorte den periode, som lønmodtagere skal arbejde for at genoptjene retten til dagpenge.  Som det er nu, skal ledige have arbejde i et år for igen at få ret til dagpenge.

»Man skal kunne genoptjene retten til dagpenge igen på tre måneder ligesom i Sverige. Hvis vi får den model, vil der være langt færre, som mister deres dagpenge,« mener Christian Juhl.

S afviser forslag

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), før hun senere i dag deltager i debatten i Folketinget. Men hendes partifælle og medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg Lennart Damsbo-Andersen oplyser, at Socialdemokraterne vil afvise Enhedslistens beslutningsforslag.

»Nu skal vi til at have forhandlinger om en reform af beskæftigelsesindsatsen. Med Enhedslistens beslutningsforslag vil man lægge hegn ned omkring, hvordan forhandlingerne skal foregå. Det vil være dumt, for det er vigtigt, at beskæftigelsesministeren har albuerum under forhandlingerne,« siger Lennart Damsbo-Andersen.

Enhedslistens beslutningsforslag vil blandt andet binde regeringen til at give ledige ret til uddannelse under arbejdsløshed og styrke a-kassernes rolle. Plus som tidligere nævnt lettere genoptjening af dagpenge.

Enhedslisten uden for døren

Det er Dansk Folkeparti, som har taget initiativ til dagens debat i Folketinget. Og partiet har svært ved at tage det alvorligt, når Enhedslisten kræver ændringer til gavn for dagpengemodtagerne nu og her. Det oplyser Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

»Kritikken fra Christian Juhl er ikke andet end tom snak. Hvis Enhedslisten mener sin kritik alvorlig, må den jo sige til regeringen, at ’vi trækker os som støtteparti for jer, hvis I ikke kommer os i møde på det her område’,« siger Bent Bøgsted.

Han ser Enhedslistens beslutningsforslag som et forsøg på at få opmærksomhed, inden partiet ryger ud af kommende forhandlinger om en reform af indsatsen for ledige.

»Det er helt naturligt, at Enhedslisten kommer med sit eget beslutningsforslag, for de kommer efter alt at dømme ikke til at sidde med ret længe ved forhandlingsbordet. De er jo ikke med i tidligere forlig, og da de næppe går med til nogen som helst former for forringelser for de ledige, har de næsten på forhånd meldt sig ud af forhandlingerne,« siger Bent Bøgsted.

En del af en kommende reform af beskæftigelsesindsatsen kommer til at berøre områder, som der blev indgået politisk forlig om tilbage i 2002 med ’Flere i arbejde’-reformen. Det var et bredt forlig hen over midten, men uden Enhedslisten.