En flok usolidariske kræmmere

Danskerne er vilde med at få rettigheder i Europa, og knap så begejstrede for at andre får rettigheder i Danmark. Usolidarisk kræmmer-mentalitet, mener EU-ekspert. Logisk konsekvens, når danskerne betaler for andres rettigheder, siger Dansk Folkeparti.

PENGEPUNGSPOLITIK Det handler om rettigheder i EU. Men først og fremmest handler det om kolde kontanter. Vi vil nemlig gerne have adgang til Europas hospitaler, når vi bliver syge. Men vi vil nødigt betale kontanthjælp til østarbejdere, der mister deres stilling i Danmark. Det viser en undersøgelse fra Analyse Danmark foretaget for Ugebrevet A4. Og den holdning er, ifølge EU-ekspert Marlene Wind, udtryk for, at danskerne tænker med mønten i hånden.

»Den danske tankegang er præget af økonomisk kræmmermentalitet. Det er mangel på solidaritet, og hvis alle lande tænkte sådan, så ville EU falde fra hinanden. Man er nødt til ikke kun at have pengepungen med - man skal også have hjertet med i et fællesskab,« siger EU-ekspert og professor ved statskundskab på Københavns Universitet, Marlene Wind.

I undersøgelsen har Ugebrevet A4 spurgt til to forskellige rettigheder, som alle borgere i EU har opnået som følge af det europæiske samarbejde. Mens 74 procent af danskerne mener, at det er positivt at opnå ret til behandling på sygehuse i EU-lande, mener kun 30 procent det samme om EU-borgernes ret til at få kontanthjælp i Danmark. Kun hver tiende dansker mener, at retten til sundhedsbehandling er negativ, mens fem gange så mange – nemlig knap halvdelen af danskerne - mener, at det er negativt, at EU-borgere kan få hjælp fra det danske velfærdssystem.

Retten følger pengene

Spidskandidat for SF til Europa-Parlamentet, Margrete Auken, forstår godt, at de to emner sætter danskerne i et dilemma: »De to emner er svære, men meget interessante. På den ene side er det vigtigt, at man ikke undergraver hinandens nationale social- og sundhedssystemer, men omvendt kan man jo godt få brug for at få hjælp, når man opholder sig i et andet land. Det er nemmest at forstå solidaritet, hvis man kan se, at det er rettigheder, man selv kunne få brug for,« siger Margrete Auken, der mener, at det europæiske fællesskab handler om at bære i flok.

I Dansk Folkeparti mener man ikke, at danskernes holdning er udtryk for en usolidarisk indstilling til det europæiske samarbejde. Tværtimod, siger spidskandidat, Morten Messerschmidt.

»Det er den danske stat, der betaler for, at danskerne bliver behandlet i andre EU-lande. Det er jo ikke sådan, at vi lader os behandle i Madrid og så efterlader regningen hos Spanien. Vi sender jo en dansk check med. Forskellen er, at når folk kommer hertil for at arbejde, og så skal have børnepenge og måske kontanthjælp, er det danskerne, der betaler,« siger han og tilføjer:

»Så det er da en helt logisk konklusion, at man gerne vil give ordentlige forhold til egne borgere og i øvrigt selv betaler for det. Men hvis andre folk vil have det lige så godt som os, så må de selv betale.«