HEAVY METAL

Direktør: En robot skal ikke på toilettet eller hente kaffe

Af

Monotont arbejde i produktionen kan med fordel udføres af robotter, der er langt mere effektive end ansatte af kød og blod. Det er budskabet fra direktøren i Trelleborg Sealing Solutions, der netop har vundet en pris for på rekordtid at have skabt stor vækst gennem automatisering.

Robotter har givet vækst hos Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør. Det er dog ikke en følsom, lille fyr som Pepper her, der har fået gang i hjulene på virksomheden, men derimod robotarme. 

Robotter har givet vækst hos Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør. Det er dog ikke en følsom, lille fyr som Pepper her, der har fået gang i hjulene på virksomheden, men derimod robotarme.  Foto: Koji Sasahara/Polfoto

På bare to et halvt år har medarbejderne i Trelleborg Sealing Solutions fået selskab af 36 nye mekaniske kolleger ved drejebænkene i produktionshallen. Og robotternes indtog har ført både vækst og flere job med sig for virksomheden i Helsingør.

I dag har virksomhedens i alt 42 robotter overtaget mange af de mere monotone arbejdsopgaver, hvilket ifølge direktør Kent Bergenholtz har optimeret hele produktionen.

»Vi har fået en mere ensartet produktion. En robot skal ikke på toilettet, hente kaffe eller holde snakkepause i fem minutter. Her ved vi alle sammen, at der ryger lidt spildtid. Her kører maskinerne og robotterne lidt mere effektivt,« siger han.

Vi skaber vækst gennem robotterne, samtidig med at vi ikke skal sige folk op, fordi vi har fået mere at lave i andre dele af virksomheden. Kent Bergenholtz, direktør, Trelleborg Sealing Solutions

Mens robotterne er steget i antal, har virksomheden i samme periode hyret 50 nye medarbejdere. De skal nu i stedet tage sig af de mere teknisk krævende opgaver.

»Vi skaber vækst gennem robotterne, samtidig med at vi ikke skal sige folk op, fordi vi har fået mere at lave i andre dele af virksomheden. Vi har skabt arbejdspladser til både faglærte og ufaglærte i produktionen, på ingeniørsiden og på teknikersiden,« siger Kent Bergenholtz.

Hele udviklingen har ført til, at virksomheden tirsdag i sidste uge løb med DIRA Automatiseringsprisen, der uddeles en gang om året af Dansk Robot Netværk.

Skepsis fra start

Ikke alle ansatte var i første omgang lige begejstrede for udsigten til de nye mekaniske kolleger. Derfor valgte ledelsen for tre år siden at installere den allerførste robot i kantinen, hvor medarbejderne kunne lege med den på egen hånd, programmere lidt og se den i funktion.

»På den måde fik vi fjernet skepsissen blandt medarbejderne. Og fordi vi efterfølgende har formået at skabe vækst, har vi ikke oplevet samme modstand, som man måske ellers ville i sådan en proces,« siger Kent Bergenholtz. Han fortæller, at robotten stadig står i kantinen, så nye ideer kan prøves af her.

Svært at rekruttere

Til gengæld har virksomheden mødt modstand i rekrutteringen af ansatte med de rette kompetencer til at varetage de mange nye tekniske opgaver med at betjene og vedligeholde robotterne.

»Vi er den største virksomhed i området, og vi har et stort behov for teknisk personale. Det er blevet sværere for os at rekruttere teknisk personale til den generelle produktion og til robotterne,« siger Kent Bergenholtz.

Og nye tal fra Dansk Metal viser, at Trelleborg Sealing Solutions langtfra står alene med det problem.

Faktisk oplever seks ud af ti virksomheder, der har installeret robotter i produktionen, akut mangel på industriteknikere; fire ud af ti mangler smede; og tre ud af ti har brug for flere automatikteknikere. Også svejsere og værktøjsmagere er i høj kurs på arbejdspladser med robotter.

Virksomheder med robotter mangler industriteknikere og smede
Note: Dansk Metal har i perioden 4.-24. juni 2014 gennemført en rundspørge blandt 1.255 af forbundets industriansatte tillidsrepræsentanter. Kun tillidsrepræsentanter i virksomheder med robotter er medregnet i grafikken. Kilde: Dansk Metals undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter, juni 2014

Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom i Dansk Metal, frygter, at manglen på faglærte med de rette kompetencer vil vokse sig endnu større i fremtiden.

Flere industriteknikere og maskinarbejdere vil forlade arbejdsmarkedet de kommende år, så det er virkelig noget, virksomhederne skal tage seriøst. Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom, Dansk Metal

»Der er ifølge vores tillidsrepræsentanter stor mangel på faglærte inden for fag, der er koblet tæt op på automatisering. Ser man lidt længere frem i tiden, vil flere industriteknikere og maskinarbejdere forlade arbejdsmarkedet de kommende år, så det er virkelig noget, virksomhederne skal tage seriøst,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Manglen på teknisk faglærte har gjort, at lærlinge hos Trelleborg Sealing Solutions er så godt som sikre på et job, når de først står med svendebrevet i hånden.

»Vi har lærlinge på værkstederne, og de får stort set altid job hos os efter endt læretid,« siger direktør Kent Bergenholtz.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.