Debat

Af Jørgen Søndergaard, formand for Arbejdsmarkedskommissionen

Ingen snuptagsløsninger fra Arbejdsmarkedskommissionen

I artiklen ”Vi vil ikke arbejde mere” i seneste nummer af A4 fremstod det som om, at Arbejdsmarkedskommissionen mener, at man med et snuptag kan få mennesker, der i forvejen arbejder meget, til at arbejde mere.
Det er forkert. Kommissionen har tværtimod benyttet enhver lejlighed til at understrege, at der ikke er nogen snuptagsløsninger til at øge arbejdstiden. Og A4’s nye meningsmåling bekræfter præcist det, mange tidligere undersøgelser har vist, nemlig at de fleste er tilfredse med arbejdstiden, og at mange har mere lyst til at arbejde mindre end mere.
Arbejdsmarkedskommissionen blev for et år siden sat i verden for at komme med forslag til løsninger på en udfordring, der vedrører hele samfundet. Dén udfordring er, at den samlede arbejdsindsats i Danmark skal øges – hvis ikke vi i fremtiden skal blive nødt til enten at øge skatterne eller sænke den offentlige service.

Det ville naturligvis bidrage til løsningen, hvis mennesker, der i forvejen arbejder, ville arbejde noget mere. Men det vil som nævnt næppe kunne ske i et omfang, der er tilstrækkeligt til at løse den samfundsøkonomiske problemstilling. Konsekvensen er, at den samlede arbejdsindsats i stedet må øges ved, at en større andel af befolkningen bidrager til beskæftigelsen – det vil sige ved at få flere i arbejde. Det er netop baggrunden for, at Arbejdsmarkedskommissionen har peget på behovet for at ændre reglerne for efterløn, dagpenge og aktivering.