Debat

Af Kim Simonsen, formand for HK

LO undergraver jobcentre

Det er synd for både de ledige og debatten, når LO angriber jobcentrene.

LO formanden kom med skarpe udsagn om jobcentre i sidste uges A4: »En vanskabning«, og »systemet er ubrugeligt«. Jobcentrene skal først evalueres i 2010, og medarbejderne bør have ro til at udføre deres arbejde frem til evalueringen. Men med de stærke udmeldinger fra LO virker det overflødigt.

HK mener, at aktiveringsstrategien skal sikre såvel stærke som svage ledige. Det sikrer vi ikke ved en privatisering, hvor de svageste ledige kommer i klemme. HK er klart modstander af, at a-kasserne skal overtage servicen af kontanthjælpsmodtagerne. Hvorvidt a-kasserne skal overtage nye opgaver, er et vigtigt tema. Men nye opgaver kræver flere ressourcer. Så der skal følge penge med.

HK er derfor ikke enige i de følgende tre synspunkter, og vi mener, det er nødvendigt at få fakta på bordet, før vi skrotter den nuværende konstruktion:

  • Arbejdsløse, der er sunde og raske, skal ikke bruge jobcentre.
  • Ikke-medlemmer skal omfattes af hjælp fra vore a-kasser.
  • A-kassernes rolle skal styrkes.

HK har cirka 6.000 medlemmer ansat i jobcentrene. De skal selvfølgelig behandles ordentligt. Men det er ikke kun derfor, vi synes, at man skal tænke sig om, før man rører ved jobcentrene. Desværre taler erfaringerne fra Australien og Holland deres tydelige sprog. De svage ledige svigtes, mens servicen bliver ringere, hvis man privatiserer.

HK kan ikke få øje på et flertal i Folketinget, som vil de lediges bedste. Vi er meget bekymrede for, at et liberalt flertal i Folketinget vil tage LO på ordet. Når LO’s top ikke har forståelse for jobcentrenes indsats – ja, så nedlæg dem, og lad markedet klare ærterne. Til skade for de ledige.