Danskerne elsker Obama

Af | @JanBirkemose

USA’s kommende præsident skaber skyhøje forventninger hos danskerne om en bedre verden, viser ny meningsmåling. Og der er ingen tvivl. Kun 10 procent tror, han vil skuffe.

AMERIKANSK VALG På én nat blev verden et bedre sted at leve. Sådan oplever en begejstret dansk befolkning valget af Barack Obama som USA’s kommende præsident. Næsten 7 ud af 10 danskere giver i en helt ny meningsmåling, foretaget dagen efter valget, udtryk for, at valget vil betyde en mere positiv udvikling. Uanset om udfordringen er finanskrise, terror, klimaforandringer eller det til tider anstrengte forhold mellem USA og Europa, sætter danskerne ubetinget deres lid til Barack Obama.

Ole Thyssen, professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi ved Handelshøjskolen i København, betegner danskernes store begejstring som noget, der er tæt på en massepsykose.

»Det er jo lige før, vi også tror, at der kommer medvind på cykelstierne. Selv journalister, der burde være neutrale og hævet over stemningen, får bæven i stemmen, når de snakker om, at både Obama og Lincoln er født i Chicago,« siger Ole Thyssen.

I undersøgelsen mener over halvdelen, at verden nu bliver et mere fredeligt sted at leve på grund af det kommende præsidentskifte, og kun syv procent er uenige. Næsten lige så mange tror, at de globale klimaforandringer vil blive lettere at håndtere, og næsten 7 ud af 10 mener, at forholdet mellem etniske minoriteter og racer vil blive forbedret.

I sociolog Henrik Dahls øjne vidner de ekstremt positive og optimistiske tal om, at vi lever i en global landsby, hvor det amerikanske præsidentvalg næsten får lige så megen opmærksomhed i Danmark, som hvis det var et folketingsvalg.

»Der har altid været stor interesse for amerikansk politik, men den har helt sikkert fået en ekstra tand i dette valg. Hvis hele verden kunne stemme ved det amerikanske præsidentvalg er der ingen tvivl om, at Obama ville have vundet endnu større. Derfor er det ikke så mærkeligt, at danskerne lige nu er i øjeblikkets eufori,« siger Henrik Dahl.

Han peger på, at det ikke bare er Obamas politik, der i danskernes øjne virker mere tiltalende end den nuværende præsident George W. Bush og den slagne præsidentkandidat John McCain’s, men også hans store personlighed:

»Han er jo en ekstremt karismatisk person, der ligesom Bill Clinton kan bjergtage mennesker.«

Ole Thyssen erkender også, at han er imponeret af Obama.

»Men jeg forsøger at holde tungen lige i munden. Det eneste, vi på nuværende tidspunkt kan sige, er, at han er fantastisk dygtig til at vinde magten. Men om han har det, der kræves for at være en god leder, aner vi jo intet om.«

Ifølge danskerne er der ingen tvivl om, at Barack Obama kan levere resultaterne. Kun 10 procent tror, at han vil skuffe. Ole Thyssen vurderer dog, at Obama vil få meget svært ved at fastholde den enorme opbakning:

»Alle højtspændte forventninger og forsøg på at sætte personer op på en piedestal har den indbyggede risiko, at glæden ved at pille dem ned igen, er lige så stor som glæden ved at bygge dem op. Obama har selv skabt overdrevne og højtspændte forventninger, og derfor vil skuffelsen blive lige så stor, hvis ikke han kan levere varen.«