Danskerne dømmer Løkke ude efter valget

Af | @GitteRedder

To ud af tre danskere forventer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taber det næste folketingsvalg om senest et år. Selv hver tredje af Venstres vælgere har mistet troen, viser ny måling. Socialdemokraterne vurderes bedst til velfærd og jobskabelse. Kun i spørgsmålet om at sikre ¬sunde, offentlige finanser er Venstre vælgernes favorit.

EXITSTRATEGI På lørdag er der allerhøjst et år til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal udskrive folketingsvalg i Danmark.

Og dermed højst et år til, at han rykker ud af Statsministeriet. I hvert fald ifølge vælgerne. To ud af tre danskere forventer nemlig, at Lars Løkke Rasmussen vil tabe valget. Det fremgår af en ny måling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 blandt 2.051 repræsentativt udvalgte danskere.

Selv blandt de vælgere, der stemte på Venstre ved det seneste valg i november 2007, er optimismen begrænset. Knap hver tredje Venstre-vælger forventer således, at Lars Løkke Rasmussen må ud på oppositionsbænken.

Målingen afslører også, at vælgerne ikke tror på, at Venstre er bedst til at løse helt centrale problemer som at forbedre velfærden og skabe nye job.

I spørgsmålet om velfærden står Socialdemokraterne næsten dobbelt så stærkt som Venstre:

27 procent peger på S-leder Helle Thorning-Schmidt, mens 14 procent peger på Lars Løkke Rasmussen som den, der vil arbejde hårdest for at forbedre velfærden.

I spørgsmålet om flere arbejdspladser – og dermed for alvor sætte den vækstdagsorden, Løkke har bebudet – vinder Helle Thorning-Schmidt sågar også. Næsten hver tredje peger på S, mens færre end hver femte peger på Venstre som partiet, der bedst skaber nye arbejdspladser.

»Det er en presset regering. Det kan der ikke være tvivl om,« siger Rune Stubager, lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Lars Løkke Rasmussen er i sine godt 18 måneder som statsminister blevet beskyldt for ikke rigtig at ville være statsminister, han er blevet kaldt ’vikaren’ efter tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) – og en mand uden et projekt.

Ifølge Ugebrevet A4’s måling opfatter to ud af tre vælgere tilsyneladende Lars Løkke Rasmussen som sin forgængers forlængede arm.

Og af de vælgere, der stemte på Venstre i 2007, mener flere end hver anden i dag, at Lars Løkke ikke har sat en anden kurs end den, Anders Fogh Rasmussen lagde for partiet.

Også Venstres officielle varemærke som Danmarks liberale parti er truet.

I vælgernes øjne er Venstre kun knebent foran Liberal Alliance, når det handler om at sikre, at Danmark udvikler sig i en liberal retning. Og det sker endda kun, fordi de kvindelige vælgere i høj grad svarer ’ved ikke’ på spørgsmålet. De mandlige vælgere er slet ikke i samme grad i tvivl: Hver tredje mand – 34 procent – udpeger Liberal Alliance som garant for, at Danmark bliver mere liberalt. 31 procent peger på Venstre.

Svært at brænde igennem

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen peger på alvoren i målingen. 

»Det er tydeligt, at Venstre og Lars Løkke Rasmussen er ekstremt presset. Også på værdipolitiske spørgsmål fra Dansk Folkeparti, der bliver ved med at kræve den ene mere ekstreme stramning efter den anden, som de tvinger statsministeren til at forholde sig til. Lige nu har statsministeren utroligt svært ved at sætte nogen form for dagsordener,« siger han.

Men hvor kan Løkke så hente opmuntring? I tilliden til, at han kan løse landets økonomiske problemer.

Venstre er i flere end hver fjerde vælgers øjne – 27 procent – det parti, der bedst sikrer, at Danmark har overskud på de offentlige finanser om 10 år. Men Socialdemokraterne scorer næsten lige så højt på denne klassiske, borgerlige mærkesag. 23 procent vurderer således, at Helle Thorning-Schmidt bedst sikrer overskud i statskassen i 2020.

»På økonomien er blokkene tæt på at stå lige, og det er relativt dårligere for de borgerlige, fordi det er på et område, hvor de plejer at være markant mere foran,« siger Rune Stubager.

Men er valget så allerede afgjort? Nej, vurderer politisk kommentator Hans Engell. Han hæfter sig ved, at de seneste måneders målinger er alvorlige for Lars Løkke Rasmussen. Men, påpeger han, hver tredje vælger stadig er i tvivl om, hvor krydset skal sættes:

»Så selv om det ser virkelig sort ud for både Lars Løkke personligt og for regeringen, er slaget ikke tabt. Helle Thorning-Schmidt kan ikke gå ud at sige, at den er hjemme. Det er hun også for klog til – men det kan hun heller ikke. For den er ikke hjemme endnu.«

Ifølge Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, er målingen da heller ingen katastrofe for Venstre, fordi partiet har flere ting i posen. Den allerede bebudede vækstdagsorden, eksempelvis, er hidtil udeblevet, fordi det er del af en større strategi:

»Det er timet sådan, at året i år skal bruges på at stille diagnosen, og så skal vi i det nye år komme med medicinen,« siger han.

Kristian Jensen er endda optimist:

»Der er ingen tvivl om, at i en tid, hvor sunde, økonomiske finanser er så afgørende vigtigt, er det et godt udgangspunkt. Men jeg må sige, at på spørgsmålet om at forbedre velfærden, der har vi et potentiale til at gøre det bedre.«