BREXIT

Danskerne bæver for britisk nej til EU: Dårligt for dansk økonomi

Af
| @GitteRedder

Hvis briterne stemmer nej til fortsat medlemskab af EU, frygter flertal af danskerne, at det vil skade både dansk økonomi og beskæftigelse, viser ny A4-undersøgelse. Bekymringen for job og pengepung er reel, mener både Venstre og Socialdemokraterne. Men EU-forskerne maner til besindighed: Brexit behøver ikke betyde deroute for Danmark.  

Man kan forestille sig, at et nej vil forringe det engelske pund, og så vil det danske kød blive for dyrt. Sådan lyder bekymringen fra Kurt Høj, der er tillidsmand på Danish Crown i Herning.

Man kan forestille sig, at et nej vil forringe det engelske pund, og så vil det danske kød blive for dyrt. Sådan lyder bekymringen fra Kurt Høj, der er tillidsmand på Danish Crown i Herning. Foto: Tom Laursen / Herning Folkeblad

På Danish Crowns slagteri i Herning sender man mange danske skinker og baconpakker af sted til kødglade briter. Derfor er Kurt Høj, der har været ansat på slagteriet i 35 år og fungerer som tillidsmand, ikke helt tryg, hvis Storbritannien træder ud af EU.

For hvis eksporten over Nordsøen falder, kan jobbet måske ryge med.  

»Selvfølgelig er der en bekymring for, at briterne melder sig ud, for hvad skal der ske på den lange bane med det hele. Man kunne jo nemt forestille sig, at det vil forringe det engelske pund, og så vil det danske kød jo blive for dyrt,« siger han.

Den midtjyske slagteriarbejder er langt fra den eneste dansker, der frygter konsekvenserne for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis et flertal af vælgerne i Storbritannien stemmer for en udmeldelse af EU, når de går til stemmeurnerne torsdag 23. juni.

Set fra et dansk perspektiv vil man stort set ikke kunne mærke nogen forskel. Derek Beach, lektor og EU-forsker, Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet
 

Næsten seks ud af ti danskere mener ifølge en ny undersøgelse, at et britisk farvel til EU vil være meget dårligt eller dårligt for Danmarks beskæftigelse og økonomi. Helt præcist er det 56 procent af danskerne, der bæver for, at et britisk nej vil blive dyrt for Danmark.

Blandt 18 – 29 årige vælgere er det 51 procent, der er nervøse for dansk økonomi, hvis briterne smækker med døren til EU. Og jo ældre vælgerne er, jo mere stiger bekymringen. Således er det tre ud af fire vælgere over 70 år, der får dybe panderynker ved udsigt til det såkaldte Brexit.  

Kun hver tiende dansker mener, at det vil være godt for dansk økonomi, hvis briterne dropper EU-medlemskabet. Og blandt mandlige vælgere som Kurt Høj er der kun syv procent, der erklærer, at det vil være godt for Danmark, viser undersøgelsen, som er gennemført af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

Flere beregninger fra blandt andet Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår, at Brexit kan koste op mod 13.000 danske arbejdspladser, hvis eksporten hen over Nordsøen bliver mindre. Men det er første gang, at danskerne selv er blevet spurgt om, hvordan de ser på konsekvenserne.  

Påvirkningen er minimal

Men en britisk udmeldelse af EU er ikke lig med deroute for hverken dansk økonomi eller beskæftigelse, vurderer EU-forsker på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, lektor Derek Beach.

»Set fra et dansk perspektiv vil man stort set ikke kunne mærke nogen forskel. Det er nok minimalt, hvordan det vil påvirke Danmark i en negativ retning,« siger han.

Ifølge EU-forskeren vil briterne – uanset udfaldet af valget - sandsynligvis få en tilknytning til EU, så man opretholder de nuværende handelsaftaler og forbliver en del af det indre marked.  

EU-forsker på Københavns Universitet, professor Marlene Wind pointerer, at ingen reelt kan vide præcist hvilke konsekvenser et britisk farvel til EU vil få.

»Men Danmark har en stor samhandel med Storbritannien, og det ved danskerne godt. Mange erhvervsledere har også fastslået, at Brexit kan ramme deres eksport og betyde tab af danske arbejdspladser. Den slags ytringer siver meget hurtigt til folk og skaber bekymring,« siger hun.

Valget kan sagtens få enormt store følger og konsekvenser for Danmark og danskere i al almindelighed. Peter Hummelgaard, Socialdemokraternes EU-ordfører

Tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark sidste år havde en samlet eksport på knap 70 milliarder kroner til de britiske øer. Det gør Storbritannien til Danmarks femtestørste eksportmarked.

I omegnen af 45.000 dansk jobs, særligt indenfor industri, handel og transport, er knyttet til dansk eksport til Storbritannien.  

V og S er mest nervøse

Zoomer man ind på politisk ståsted, er det slående, at Venstres og Socialdemokraternes vælgere ser mest sort på konsekvenserne for Danmark af en eventuelt britisk udmeldelse af EU.

Hele 73 procent af de vælgere, der satte kryds ved Venstre ved det seneste folketingsvalg, erklærer, at det vil være meget dårligt eller dårligt for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis de politiske bånd mellem Bruxelles og London cuttes.

Blandt de socialdemokratiske vælgere mener 68 procent, at et britisk exit fra EU vil være dårligt eller meget dårligt for dansk beskæftigelse og økonomi.

Ikke overraskende ser det helt anderledes ud blandt DF-vælgerne.  Godt hver tredje af Kristian Thulesen Dahls vælgere mener, at britisk udmelding af EU vil være dårligt for Danmark. Og hver fjerde DF-vælger mener ligefrem, at det vil være godt eller meget godt for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis Storbritannien ikke længere er en del af EU.

V: Det vil være rigtig skidt for os

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen forstår godt, at danskerne er nervøse for både job og pengepung, hvis det ender med en udmeldelse af EU. Og han er positivt overrasket over, at danskerne har så stor forståelse for, at en britisk udtræden af EU også kan få konsekvenser herhjemme.

»Det vil utvetydigt være noget rigtig skidt for både dansk økonomi og beskæftigelse, hvis briterne melder sig ud af EU. Danskernes bekymring er meget reel,« fastslår han.

Socialdemokraternes EU-ordfører Peter Hummelgaard finder også grund til bekymring.

»Valget kan sagtens få enormt store følger og konsekvenser for Danmark og danskere i al almindelighed. Hvis vi ender med en britisk udmeldelse af EU, får danske virksomheder sværere adgang til det britiske marked, hvad enten det er med direkte handelsændring eller indirekte handelsændringer,« siger han.

Det kommer bag på mig, at så stort et flertal af danskerne mener, at en britisk udtræden af EU vil svække det resterende EU. Jan E. Jørgensen, Venstres EU-ordfører

DF: Vi kommer ikke i et sort hul

Hos Dansk Folkeparti er betænkelighederne, ligesom hos partiets vælgere, langt færre, pointerer DF’s EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. Han er overbevist om, at briterne vil lave aftaler, så de fortsat kan handle frit med resten af Europa – også selvom de tager afsked med EU.

»Vi bevæger os ikke ned i et sort hul i tilfælde af et britisk leave. Rent praktisk vil de finde løsninger. Der er ikke nogen, der har en interesse i, at Storbritannien sejler sig selv ud til Azorerne og slår anker der,« påpeger han.

Flertal: Britisk farvel vil svække EU

I Ugebrevet A4’s undersøgelse har vi også spurgt danskerne, om de mener, at en britisk udtræden af EU vil styrke eller svække det resterende EU. Og her er ingen slinger i valsen. Godt syv ud af ti danskerne erklærer, at en britisk udtræden vil svække EU.

Kun tre ud af hundrede danskere mener, at Brexit vil være til gavn for EU-fællesskabet.

Den økologiske landmand og mælkeproducent Arne Bisgaard fra Spøttrup i Jylland er helt på linje med flertallet af danskerne.

»Jeg tror, at det vil være rigtig skidt for EU, hvis briterne stemmer nej. Det vil ryste det europæiske fælleskab, og det har vi ikke behov for lige nu,« siger Arne Bisgaard, der også er formand for bestyrelsen for Thise Mejeri.

Sankt Hans Aften vil han krydse fingre for, at et flertal af briterne stemmer ja til at være en del af Europa.

»Det er ikke fordi, at vi har store eksportindtægter på spil, så for mig handler det ikke om økonomien. Men jeg synes det vil være rigtig ærgerligt, hvis briterne siger farvel til EU. Jeg vil gerne værne om EU, og hvis først briterne melder sig ud, hvem bliver så de næste,« spørger Arne Bisgaard.

Vil ikke miste vigtig allieret

EU-forsker Marlene Wind vurderer, at danskerne er bekymrede for britisk udmeldelse af EU, fordi de så vil miste en vigtig alliancepartner og god europæisk ven.  

»Danskerne opfatter meget briterne som skeptiske som os selv, og hvem skal så kæmpe vores kampe? Når briterne gennem 40 år har taget sværdslagene med EU, og så skal vi måske selv til det. Så jeg tror også at det handler om det. At man mister en tæt allieret som er meget større men med samme EU-skeptiske holdning,« siger hun. 

Så er vi mutters alene med Sverige

Også EU-forsker Derek Beach peger på, at danskerne vil miste en partner, hvis Storbritannien forlader EU: 

»Så er Danmark mutters alene sammen med svenskerne, men uden vores store ven Storbritannien. Det er trods alt kun på grund af Storbritannien, at Danmark for eksempel fik en undtagelse fra euroen«.

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen mener, at A4-målingen er opløftende i den forstand, at danskerne er vågnet op og begynder at se værdien af et europæisk fællesskab.  

»Det kommer bag på mig, at så stort et flertal af danskerne mener, at en britisk udtræden af EU vil svække det resterende EU. Det er jeg rigtig glad for, for det viser, at danskerne synes, at det er vigtigt også for resten af EU, at Storbritannien er med. Jeg tror også, at mange danskere synes, at det vil være trist, hvis briterne ikke er med,« siger han.

Dansk kødkvalitet kan redde jobbet

Tilbage på slagteriet i Herning spekulerer Kurt Høj på, hvilke konsekvenser en britisk udmelding vil få for frihandlen med Storbritannien. 

»Den forretningsmæssige del er svær at spå om. Men hvis de ikke har kød nok derovre i forvejen, skal de jo have kød et eller andet sted fra. Og englænderne er stadig kendt for at ville have en vis kvalitet, og det er vi jo kendt for i den danske kødbranche,« siger han.

Dansk bacon er nok ikke sådan at feje af morgenbordet i London, håber den midtjyske slagteriarbejder.  

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.