Stressepidemi

Fire ud af ti firmaer: Stress bliver et endnu større problem

Af | @LaerkeOeland

Stress bliver en større udfordring i de kommende år. Det siger fire ud af ti firmaer i ny undersøgelse. Stress-ekspert taler dunder: Virksomhederne bliver nødt til at indrette sig, så ansatte ikke går ned med stress. Også selvom det går ud over deres indtjening.

På maskinfabrikken KSM Kragelund mellem Horsens og Vejle skal produkterne hele tiden produceres billigere og hurtigere.

På maskinfabrikken KSM Kragelund mellem Horsens og Vejle skal produkterne hele tiden produceres billigere og hurtigere. Foto: KSM Kragelund ApS.

 

»Konkurrencen er blevet hårdere. Der er ikke den samme tid, som der har været førhen, hvor man bedre kunne tage nogle pauser og gøre tingene i sit eget tempo.«

Sådan er virkeligheden på betonfabrikken Gammelrand Beton A/S, som ligger mellem Kalundborg og Holbæk, forklarer produktchef Morten Pedersen.

Her er flere medarbejdere blevet sygemeldt på grund af stress i de seneste år. Den hårdere konkurrence skyldes, at en tysk konkurrent er kommet ind på det danske marked for tre år siden. Gammelrand Beton A/S er en af de virksomheder, som vurderer, at stress bliver en større udfordring i de kommende år.

Vi skal hele tiden forny os, og det går sindssygt stærkt. Det er ikke alle medarbejderne, der er klar på den rejse. Betinna Frederiksen, HR-chef i Ingram Micro

Det er 37 procent af virksomhederne enige i, mens 25 procent er uenige. Det viser en undersøgelse foretaget af Ugebrevet A4 med deltagelse af 461 virksomheder fra forskellige brancher og af forskellig størrelse.

Blandt de virksomheder, som allerede har haft sygemeldinger på grund af stress, er 45 procent enige i, at udfordringen bliver større i de kommende år, mens kun 18 procent er uenige.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Også it-distributøren Ingram Micro i Glostrup peger på en hårdere konkurrence som forklaringen på, at stressede medarbejdere bliver en større udfordring fremover. 

»Vi går ind i et helt vildt presset marked, så vores indtjening falder. Det betyder, at vi hele tiden skal forny os, og det går sindssygt stærkt. Det er ikke alle medarbejderne, der er klar på den rejse,« siger HR-chef (personalechef) Bettina Frederiksen.

Når først vi har fået en ordre ind, så skulle den helst have været leveret allerede. Torben Andersen, produktionschef i KSM Kragelund

På maskinfabrikken KSM Kragelund ApS mellem Horsens og Vejle kan man tale med om at være under pres. Fabrikken leverer blandt andet dele til vindmølleindustrien.

»Alt, hvad vi sælger, skal blive billigere, og vi skal blive mere og mere effektive. Når først vi har fået en ordre ind, så skulle den helst have været leveret allerede. Når tingene ramler sammen, kan medarbejderne let blive overbebyrdet med arbejde,« siger produktionschef Torben Andersen fra KSM Kragelund.

Stress skyldes tidspres

Hos KSM Kragelund arbejder de normalt med frihed under ansvar. Men når ordrerne vælter ind, forsøger de at undgå, at det stresser medarbejderne, ved at ledelsen fordeler opgaverne.

»Hvis der er for mange ordrer, så er der en, der fordeler ud til de forskellige. Det her laver du - og det her laver du. Så skal de ikke tænke på de andre ting, der ligger og bugner i ordreboksen. Det skal jeg nok finde ud af,« siger produktionschef Torben Andersen.

Den væsentligste årsag til stress er tidspres, og det opstår, når ambitionsniveauet ikke matcher ressourcerne. Thomas Milsted, stressekspert

På Ingram Micro laver HR-chef Betinna Frederiksen aftaler med de enkelte medarbejdere, som udviser tegn på stress. De kan eksempelvis lade arbejdscomputeren stå, når de går hjem, eller ændre opsætningen på deres telefon, så de ikke får en besked, hver gang der tikker en ny arbejdsmail ind.

Hos Gammelrand Beton A/S har de indført, at medarbejderne kan slukke deres telefon og lukke døren, så de ikke bliver forstyrret mellem klokken 9 og 12 hver dag, så de kan få mulighed for at fordybe sig i deres arbejdsopgaver.

Stress udvikler sig ofte, når ressourcerne ikke rækker til det, man gerne vil i virksomheden. Bjarne Toftegård, stressekspert

Men hvis virksomhederne for alvor vil ændre udviklingen og undgå, at deres medarbejdere går ned med stress, bliver de nødt til at gribe udfordringen helt anderledes an. Det mener stress-ekspert og generalsekretær i Stresstænketanken Thomas Milsted.

»Den væsentligste årsag til stress er tidspres, og det opstår, når ambitionsniveauet ikke matcher de ressourcer, virksomheden vil bruge på det. Virksomhederne bliver nødt til at nå frem til den erkendelse, at de må indrette sig, så medarbejdere ikke får stress, også selvom det kan gå ud over deres indtjening,« siger Thomas Milsted.

Topledelsen må på banen

Som foredragsholder underviser Thomas Milsted mange ledere i at forebygge og håndtere stress blandt medarbejderne.

»Her oplever jeg en tendens til, at mellemlederne bliver mere og mere enige med medarbejderne i, at der er noget riv ravende galt i den måde, arbejdet er organiseret på. Men de er magtesløse, fordi den øverste ledelse stiller krav om en produktivitet, som de simpelthen ikke har medarbejdere til at håndtere,« siger Thomas Milsted.

Også stress-ekspert og ejer af konsulentvirksomheden Forebyg Stress Aps Bjarne Toftegård peger på virksomhedernes øverste ledelse, hvis stress for alvor skal bekæmpes.

»Stress udvikler sig ofte, når ressourcerne ikke rækker til det, man gerne vil i virksomheden. Det er et spørgsmål om prioriteringer, og her må topledelsen finde ud af at få det, som man satser på som det mest strategiske, til at gå op med ressourcerne,« siger Bjarne Toftegård.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Ugebrevet A4 i november-december 2017 som en spørgeskemaundersøgelse. 

461 virksomheder af forskellig størrelse og fra forskellige brancher har svaret på spørgsmålene. De har tilsammen mindst 20.000 ansatte.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.