Danske lønmodtagere støtter Mubaraks venner

Af

Lønmodtagere i Danmark investerer via deres pensionskasser i stålvirksomheden Ezz Steel Rebars, der i Egypten anklages for at have monopoliseret stålmarkedet via tætte forbindelser til Hosni Mubaraks familie.

KORRUPTION Det er svært at finde en mand i Egypten, der lige nu er mere hadet end præsident Hosni Mubarak. Men det er lige før, stålkongen Ahmed Ezz slår sin gode ven og mangeårige allierede. Alene i sidste uge valgte demonstranter at sætte ild til Ahmed Ezzs bygninger tre gange. Det må være rekord – selv i Kairo.

Men er Ahmed Ezz forhadt blandt egypterne, kan han til gengæld trøste sig med, at mange danske lønmodtagere gennem deres pensionskasser stadig bakker op om hans stålfirma Ezz Steel Rebars. En virksomhed, der ellers anklages for at have fået monopol på det egyptiske stålmarked via dets forbindelser til det egyptiske styre og Hosni Mubaraks søn Gamal.

Blandt de danske investorer i Ezz Steel finder du blandt andre Pensam, der administrerer 350.000 offentligt og privatansattes pensioner. Selskabets investeringer i Ezz Steel er i øjeblikket på 4,3 millioner kroner.

Danmarks største administrationsselskab for pensionskasser PKA, der blandt andet tager hånd om jordemødrenes, sygeplejerskernes og socialpædagogernes pensionsopsparing, har også sat knap 900.000 kroner i Ezz Steel, hvor Ahmed Ezz er administrerende direktør.

Ezz er symbol på korruption

Når Ahmed Ezz er så hadet blandt egypterne, skyldes det, at han anses som selve symbolet på den korruption, der ifølge demonstranterne har ødelagt Egypten og gjort et fåtal rige på flertallets bekostning.

Ikke alene har Ahmed Ezz været utroligt tæt på Hosni Mubaraks søn Gamal, der i lang tid blev anset som den sandsynlige fremtidige præsident. Han har også været formand for parlamentets budgetkommission. Mange mener, at Ahmed Ezz har udnyttet den politiske magt til at berige sig selv og sikre sit firma et monopol på stålmarkedet i Egypten.

Efter urolighederne i Kairo ser det imidlertid ud til, at lykken er vendt for den 52-årige egyptiske forretningsmand. Den offentlige anklager har i et træk, der af mange anses for at være et forsøg på at tækkes demonstranterne, forbudt Ahmed Ezz at forlade landet og indefrosset hans egyptiske konti, mens det bliver undersøgt, om han har snydt sig til sin formue. En formue, der ifølge den uafhængige avis Al-Masry al-Youm beløber sig til tre milliarder dollars, svarende til 16 milliarder kroner. Før Ahmed Ezz blev en del af den politiske inderkreds, beløb hans formue sig efter sigende til blot 1,8 millioner kroner. 

Pensionskasser afventer

Men selv om egypterne høj som lav tilsyneladende har vendt sig mod Ahmed Ezz, holder de danske pensionskasser for nuværende fast i deres investeringer i Ezz Steel.

Investeringschef i Pensam Benny Buchardt Andersen siger, at Pensam vil afvente en rapport fra Eiris, der står for den etiske screening af pensionskassens investeringer.

»Får vi vished for sagen, og der er tale om korruption, så handler vi selvfølgelig. Men jeg skal se en mere klar analyse,« siger han.

Pressemedarbejder Thomas B. Knudsen fra PKA fortæller, at PKA’s screeningsbureau Hermes allerede er i dialog med Ezz Steel. Men PKA vil afvente og se, hvad resultatet bliver af den offentlige anklagers undersøgelser af Ahmed Ezz, før de træffer beslutning om, hvordan deres videre engagement skal være over for virksomheden. 

»Vi ser positivt på, at den egyptiske regering nu har fokus på ham. Så må vi se, om han dømmes med tiden, og hvordan Ezz Steel så forholder sig til det,« siger han.