COSTA DEL SKATTEFRADRAG

Dansk skat støtter håndværkere i EU

Af | @IHoumark

Danskere med fritidshus i Spanien, Sverige eller andre EU-lande kan få et skattefradrag, når de hyrer lokale håndværkere eller havemænd. Den danske støtte til håndværkere i udlandet skyldes EU-regler.

Uanset om danske skatteydere sætter deres hus i Danmark, Spanien, Sverige eller andre steder i stand, kan de udnytte det såkaldte håndværkerfradrag

Uanset om danske skatteydere sætter deres hus i Danmark, Spanien, Sverige eller andre steder i stand, kan de udnytte det såkaldte håndværkerfradrag Foto: Colourbox

Hvis man er så heldig at eje en hacienda i Spanien, en ødegård i Sverige eller en fjeldhytte i Norge, kan man trække udgifter til at hyre lokale håndværkere eller havemænd fra i skat. Et dansk ægtepar kan få, hvad der svarer til et tilskud på rundt regnet 10.000 kroner om året til at hyre en handyman i udlandet.

Støtten til at hyre arbejdskraft i udlandet strider mod ønskerne fra et flertal i Folketinget. Men der er ingen vej uden om EU-regler.

Det er den såkaldte BoligJob-ordning – også kaldet håndværkerfradraget – som giver velstillede danskere mulighed for indirekte at få støtte fra den danske stat til at hyre folk i udlandet. Ejerne af fritidsboliger i udlandet kan få skattefradrag for langt det meste arbejde i og omkring deres fritidshuse. Blandt andet til rengøring, havearbejde og udskiftning af vinduer.

Fradraget for at hyre folk i udlandet blev indført forrige år. Det skete, da Boligjob-ordningen blev udvidet til også at gælde sommerresidenser, vingårde, jagthytter og alle andre fritidsboliger.

Som nævnt i Ugebrevet A4 tidligere på ugen skal BoligJob-ordningen imidlertid snart genforhandles. I den forbindelse skal den indirekte støtte til velstillede danskere og deres udenlandske håndværkere fjernes. Det mener SF’s erhvervsordfører, Steen Gade.

Læs også: Stor usikkerhed om populært fradrag

»Det kan ikke passe, at man skal bruge skatteyderpenge på at betale for håndværkere i udlandet. Og værre bliver det, når man tænker på, at mange med sommerhus i udlandet har store indtægter. Det er socialt skævt, at de skal have det her fradrag,« siger Steen Gade.

Han oplyser, at SF ønsker at fjerne boligfradraget for fritidshuse både i udlandet og i Danmark.

Konservative: Det er EU’s skyld

Borgerlige partier som Venstre og Konservative har kæmpet for at få boligfradrag for fritidsboliger. Og det vil de også gøre, når boligfradraget snart skal forhandles igen.

Muligheden for at få fradrag for fritidshuse i udlandet, er dog ikke de borgerliges kop te. Det fortæller Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen.

Det er historien om børnechecken om igen Steen Gade, erhvervsordfører for SF

»Det er unfair med fradrag for fritidsboliger i udlandet. Men da vi forhandlede om fradraget i 2013, fik vi at vide, at EU-regler gør, at vi ikke kan begrænse fradraget til sommerhuse i Danmark,« fortæller Brian Mikkelsen.

EU spænder ben

Skatteministeriet bekræfter, at fradraget for håndværkere i udlandet skyldes EU-regler. Til Ugebrevet A4 skriver ministeriet:

»EU-retten tilsiger, at fradragsretten efter BoligJob-ordningen ikke kan begrænses til fritidsboliger beliggende i Danmark. Personer, der er fuldt skattepligtige til Danmark, … med udenlandske fritidsboliger vil derfor også kunne opnå fradrag efter BoligJob-ordningen.«

Steen Gade fra SF sammenligner sagen om fradraget for fritidsboliger i udlandet med sagen om børnechecken til EU-borgere, der arbejder i Danmark.

Med sammenligningen mener han, at EU-regler forhindrer - ligesom med børnechecken - at man fra dansk side laver begrænsninger på en dansk ordning.

»Man kan åbenbart ikke lave en ordning, som kun gælder sommerhuse i Danmark. Det her er historien om børnechecken om igen,« konstaterer Steen Gade.

Vi må tage det sure med det søde Ida Auken, erhvervsordfører for Radikale

Fradraget for håndværkere i udlandet huer heller ikke Radikale.  Det oplyser partiets erhvervsordfører, Ida Auken.

»Det virker ikke oplagt, at man kan få fradrag for boliger i udlandet, eftersom meningen med BoligJob-ordningen er at skabe arbejdspladser i Danmark,« siger Ida Auken og fortsætter:

»Det her er et af de tilfælde, hvor EU’s regler ikke er optimale for os. Men hvor vi må forholde os til det store billede, som er, at vi i høj grad nyder godt af EU’s samlede regelsæt. Vi må tage det sure med det søde.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ida Aukens partifælle, skatteminister Morten Østergaard. Ej heller fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), som snart indleder forhandlinger om en vækstpakke, hvor BoligJob-ordningen kommer i spil.

Ukendt omfang

Ugebrevet A4 har bedt SKAT oplyse, hvor meget fradraget for at hyre håndværkere i udlandet bliver brugt. Men SKAT oplyser, at man tidligst efter 1. maj vil oplyse om boligfradrag givet for 2013, hvor fradraget for fritidshuse trådte i kraft.

Brian Mikkelsen fra Konservative tror, at det er få, der trækker udgifter fra til huse i udlandet.

»Jeg aner ikke, hvor stort problemet er med fradrag for fritidshuse i udlandet. Men hvis der havde været et problem, havde vi nok fået nogle tal for det,« siger Brian Mikkelsen.

Steen Gade fra SF vil have fakta på bordet.

»Jeg vil nu i Folketingets Erhvervsudvalg stille spørgsmål om brugen af fradrag for fritidsboliger i udlandet. Vi er nødt til at kende omfanget af det her,« siger Steen Gade.