Danmarks dygtigste partileder

Af | @GitteRedder

Kristian Thulesen Dahl vipper i år Margrethe Vestager af pinden som Danmarks dygtigste partileder. Hver tredje vælger giver DF-lederen topkarakter for fremragende præstation. Lars Løkke styrtdykker og får sin hidtil dårligste karakter af vælgerne. Både SF’s Annette Vilhelmsen og Lars Barfoed er faretruende tæt på dumpegrænsen.

Foto: Foto: rumle Skafte, Polfoto

HØJDESPRINGER Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti er Danmarks suverænt dygtigste partileder. Det mener danskerne i Ugebrevet A4’s årlige karakterbog til de politiske ledere. Her giver flere end hver tredje dansker ligefrem Thulesen Dahl topkaraktererne 10 og 12.

Dermed scorer Dansk Folkepartis leder så flot en bedømmelse hos vælgerne, at han skubber den radikale partileder Margrethe Vestager ned på en andenplads. Vestager har ellers været kåret til Danmarks bedste partileder i de seneste to år.

I den anden ende af skalaen må SF’s partileder Annette Vilhelmsen indkassere endnu en øretæve fra vælgerne. Hvor hun i sidste uge både fik en næse i Folketingets socialudvalg og også blev udnævnt som landets dårligste minister af vælgerne, får SF-lederen nu igen bundkarakter og udpeges til at være Danmarks dårligste partileder.   

Også den konservative partileder Lars Barfoed skraber bunden, ligesom Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen styrtdykker i årskarakter og havner nede på tredjesidste-pladsen.  

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.  I undersøgelsen har vælgerne for fjerde år i træk på nøjagtig samme måde bedømt partiledernes evne til at forvalte deres embede og være en dygtig og troværdig partileder og politiker. 

Et repræsentativt udsnit af den danske befolkning på 1.658 borgere har givet hver enkelt partileder karakter. Målestokken er Undervisningsministeriets gældende 7-trinsskala, der uddeler 12-tal for den fremragende præstation, 7 for den gode præstation, 4 for det jævne og et 2-tal betyder, at eleven kun lige består med den ’minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål’.

Svigermors drøm med boldøje

Med en årskarakter blandt alle vælgere på 6,7 scorer DF-leder Kristian Thulesen Dahl højest af alle partiledere, og det undrer ikke politisk kommentator Hans Engell.

»For det første er Kristian Thulesen Dahl jo et pænt og nobelt menneske. Han har jysk lune, et vindende væsen og er enhver svigermors drøm.  Han har et godt moderne udtryk uden at være overspillet.  Dertil kommer, at han er en dygtig politiker, og han begår ingen fodfejl,« konstaterer Hans Engell. 

Han fremhæver, at Dansk Folkeparti nyder godt af at være med i Togfonden og derfor skal fordele milliarder af kroner til tog og skinner. Samtidig holder DF sig langt væk fra finansloven og kan derfor samle alle de vælgere op, der er utilfredse over et eller andet i finansloven.

»Først og fremmest har Kristian Thulesen Dahl et fuldkomment sikkert politisk boldøje for, hvor partiet skal placere sig. Han tager ikke meget ansvar og helst heller ikke for upopulære beslutninger,« fastslår Hans Engell.

Hold da op

Valgforsker på Aarhus Universitet, Rune Stubager, fremhæver desuden, at vælgerne belønner Kristian Thulesen Dahl for at have ro på bagsmækken i sit eget parti og også holde sig udenfor de store politiske skandaler, der plager andre partiledere. 

»Dansk Folkeparti er et ekstremt professionelt parti, og Kristian Thulesen Dahl har styr på det. Så vælgerne mener, at han har gjort det udmærket. Mange forventede eller frygtede, at det ville gå galt for partiet, når Pia Kjærsgaard gik som formand, fordi partiet var så forbundet med hende, men sådan gik det ikke. Tværtimod er opbakningen vokset,« siger han.

Kristian Thulesen Dahls allerførste kommentar, da han får overbragt nyheden om, at danskerne har kåret ham til Danmarks dygtigste partileder, lyder:

»Hold da op«.

Og der er ingen tvivl om, at den flotte årskarakter bringer partilederen i julehumør. Men julen varer som bekendt kun til påske, og ingen politisk succes varer ved, understreger han.

»Her i efteråret har vi haft GGGI-sagen, så kom regeringen i krise, og vi fik ministerrokade og Thornings selfie blev diskuteret. Så nogle partiledere har været mere i søgelyset, og målinger er altid øjebliksbilleder. Men selvfølgelig er jeg glad, samtidig med, at jeg også godt ved, at det hurtigt kan gå ned ad bakke igen,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Men Kristian Thulesen Dahl går alligevel til bekendelse og siger, at han aldrig havde forestillet sig, at han med vælgernes øjne ville klare sig bedre end sin forgænger på posten.

»Alle kommentatorer og medier havde jo sagt, at når jeg overtog stafetten efter Pia Kjærsgaard kunne det nemt gå galt for Dansk Folkeparti. Når nu man gik fra den udadvendte og karismatiske leder til talnørden og regnedrengen, gik det nok ikke. Men det holdt jo ikke,« griner han.  

Vestager i kuskesædet

Den radikale partileder Margrethe Vestager får 5,9 i årskarakter og må dermed nøjes med en andenplads. Til gengæld kan hun bryste sig af at være den partileder, der scorer absolut højeste karakter blandt sine egne vælgere. Radikale vælgere mener, at deres partiformand leverer en fremragende indsats og belønner hende med en årskarakter på 10,2.

Dykker man ned i tallene, er Margrethe Vestager allermest populær i hovedstaden, hvor hun får 6,5 i årskarakter. Til gengæld er sønderjyderne ikke begejstrede for den radikale leder. I Sydjylland må hun nøjes med 4,8 i årskarakter.

Det overrasker politisk kommentator Hans Engell, at Margrethe Vestager får en høj karakter. 

»Jeg synes ikke, at hun har leveret ret meget i lang tid. Men vælgernes fornemmelse er, at det er hende, der sidder i kuskesædet og har hånden over det hele i regeringen. Vælgerne oplever hende som kompetent og konsekvent, og hun laver jo heller ingen fejl,« siger han.

De rene hænders politik

Lige i hælene på kusken Margrethe Vestager følger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.  Med en karakter på 5,7 placerer hun sig på en sikker tredjeplads.  Blandt sine egne vælgere på venstrefløjen står Johanne Schmidt-Nielsen stærkt, men selv hos sine politiske hovedmodstandere nyder hun stor respekt, viser undersøgelsen. Således bedømmer hver femte af DF-vælgerne, at Johanne Schmidt-Nielsen leverer en pragtpræstation og giver hende topkaraktererne 10 og 12. Hos Venstre scorer hun 10 og 12 hos næsten hver sjette vælger.

Valgforsker Rune Stubager konstaterer slet og ret, at Johanne Schmidt-Nielsen leverer en topprofessionel politisk indsats.

»Og når det går godt for et parti, smitter det af på frontfiguren,« siger han.

Hans Engell vurderer, at det ikke er tilfældigt, at Johanne Schmidt-Nielsen sammen med Kristian Thulesen Dahl ligger topper i årskarakter. De har simpelt hen lettere spil, noterer han.

»Det kendetegner både Johanne Schmidt-Nielsen og Kristian Thulesen Dahl, at de fører de rene hænders politik. De går ikke ind i noget, der kompromitterer dem, og begge er fantastisk dygtige til at kommunikere,« lyder det fra Hans Engell. 

Vilhelmsen rammer aldrig bolden

SF’s partileder Annette Vilhelmsen fører til gengæld ikke de rene hænders politik og må ifølge Hans Engell og Rune Stubager betale prisen for at tage politisk ansvar i en regering, der beskyldes for at føre blå politik. Med en katastrofal dårlig gennemsnitskarakter på kun 2,0, bliver hun bundskraberen blandt partilederne.

Hun dumper med et brag på Sjælland, hvor hun kun får karakteren 1,6 og i Hovedstaden må hun nøjes med 1,9 i årskarakter.

Sidste år fik Annette Vilhelmsen som relativ ny partileder 4,7 i årskarakter, og klarede sig dermed markant bedre end Villy Søvndal, der i sit sidste år som partileder i SF fik 3,4.

Hans Engell lægger ikke fingrene imellem, når han skal forklare, hvorfor vælgerne dumper Annette Vilhelmsen som partileder:

»Stort set intet lykkes for hende.  Det er ligegyldigt, om det er ministerjobbet, hvor hun nu er rodet ind i en sag, der under normale omstændigheder ville have kostet hende ministerposten, eller det er som partileder.  Og hun er en elendig taler. Når vi ser hende i tv-interviews, taler hun kulsort. Hun udstråler mangel på kompetence. Enhver kan se, at hun er en partileder, der er fejlanbragt,« fastslår han.

Set med hans øjne ville Annette Vilhelmsen være en habil gennemsnitsordfører. Men så heller ikke mere.

»Som partileder går det slet ikke, og det er ikke nok at være pæn og nydelig og forsøge at smile. Problemet er, at hun aldrig rammer bolden. Jeg kan ikke mindes, at hun har leveret et eneste mål i adskillige måneder. Enten kommer hun for sent eller forkert eller uskarpt ind i en sag eller kan ikke stoffet. Hun egner sig slet ikke til at være partileder, og det er selvfølgelig det, vælgerne kan se,« siger Hans Engell. 

SF er glade for Annette

SF’s politiske ordfører Lisbeth Bech Poulsen mener, at vælgernes lave årskarakter til hendes partileder er lige lovlig hård.

»Men karakteren er jo udtryk for, at vi som parti har været ude i bølgegang, og det smitter af på partilederen. Det skal vi arbejde på. Finansloven for 2014 bliver beskyldt for at være blå, og der skal vi være bedre både til at kommunikere, at den faktisk ikke er blå, og vi har fået mærkesager som grøn omstilling, psykiatri og sociale forbedringer med,« siger hun.

Samtidig mener SF-ordføreren, at den lave årskarakter til Annette Vilhelmsen hænger sammen med Zornig-sagen, fordi A4’s undersøgelse er gennemført i sidste uge, hvor sagen kørte på sit højeste i Folketinget og i medierne.

»Zornig-sagen smitter selvfølgelig af, men Annette Vilhelmsen har beklaget forløbet,« siger hun og kan ikke forstå, at partilederen kun får en middelmådig karakter blandt SF-vælgerne.

»Vi er rigtig glade for Annette som formand,« siger Lisbeth Bech Poulsen. 

Den kedeligste partileder

Sidste år kårede vælgerne den konservative Lars Barfoed til Danmarks dårligste partileder. Den tvivlsomme titel slipper han for i år, hvor han med en årskarakter på 2,7 stadig ligger helt i bunden, men dog klarer sig lidt bedre end Annette Vilhelmsen. Blandt sine egne konservative vælgere scorer han 5,6 i årskarakter. 

Hans Engell fastslår, at Lars Barfoed simpelt hen ikke rammer vælgerne, der hvor vælgerne er.

»Konservative har forsøgt at markedsføre Lars Barfoed som Danmarks mest seriøse partileder. Men der er ingen billetter i at sælge en model, der ser stram ud i betrækket, og hvor slipseknuden sidder som den skal,« siger han.

Hvis Lars Barfoed skal stige i årskarakter, er han ifølge Hans Engell nødt til at bløde op på sin stil.

»Barfoed har fået et image som Danmarks kedeligste partileder, og det har han svært ved at vriste af sig. Blandt andet fordi han stort set altid taler om penge, og det er vælgerne trætte af,« siger Hans Engell.

Styrtdyk fra ”first class”

Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen styrtdykker i årskarakter. Hvor han for præcis et år siden scorede 5,6 i karakter, falder han nu ned i bunden og må nøjes med 3,3 i årskarakter.

Når vælgerne bedømmer det borgerlige Danmarks statsministerkandidat til kun at levere en jævn og utilstrækkelig præstation, hænger det sammen med GGGI-sagen, fremhæver Hans Engell. Når en partileder flyver på første klasse og roder rundt i diæter og bilag, får det konsekvenser, påpeger han. 

»Lars Løkke betaler selvfølgelig prisen for GGGI og al den ballade, der har været. Anderledes kan det ikke være,« konstaterer han.

Og valgforsker Rune Stubager tilføjer, at netop sagen om dyre flyrejser på skatteborgernes regning har genoplivet andre belastende sager om Venstres formand. Gamle sager om manglende bilag både som minister og amtsborgmester er ifølge Rune Stubager kommet op til overfladen, og lagt sammen med GGGI har det betydet, at vælgerne bedømmer ham hårdere.

Men karakteren kunne have været endnu lavere, anfører Rune Stubager og noterer, at Lars Løkke Rasmussen på trods af en væsentlig dårligere karakter i år end sidste år, stadig ligger et stykke fra dumpegrænsen.

»Lars Løkke var vaks ved havelågen, da der skulle laves finanslov, og det får han nok pluspoint for,« siger han.  

Men Venstres formand kan næppe selv være helt glad for karakterbogen. Blandt hans egne vælgere får han ganske vist en rimelig gennemsnitskarakter på 7,3, men ingen partileder kan ifølge Rune Stubager være rigtig stolt af et 7-tal i egne rækker.

Blandt alle vælgere klarer Lars Løkke Rasmussen sig bedst på Sjælland med en karakter på 3,9 og dårligst i Nordjylland med 3,0. Således er det kun hver tiende nordjyde, der giver Venstres formand topkaraktererne 10 eller 12, mens det er 22 procent af vælgerne i Slagelse, Næstved og andre sjællandske byer udenfor hovedstadsområdet.

Helle i midten

Socialdemokraternes formand Helle Thorning–Schmidt lægger sig i midterfeltet blandt partilederne og får blandt alle vælgere en årskarakter på 3,9.

Helle Thorning klarer sig markant dårligere i Nordjylland end i resten af landet.  Nord for Limfjorden må hun nøjes med en gennemsnitskarakter på 3,3, og hver femte nordjyske vælger giver hende den dårligst tænkelige karakter -03.  Til gengæld er Helle Thorning-Schmidt mere populær i Midtjylland, hvor hun får 4,4 i gennemsnitskarakter.

Politisk kommentator Hans Engell er uforstående overfor, at Helle Thorning-Schmidt må nøjes med så lav en karakter og befinde sig i selskab med Anders Samuelsen fra Liberal Alliance.

»Det undrer mig lidt, at Helle Thorning ikke kravler mere op. Perioden siden sommerferien og indtil nu har ikke været dårlig for regeringen og hende. Men der er et eller andet ved Helle Thorning, der gør, at vælgerne fravælger hende. Folk har ret stærke følelser i forhold til hende, og det tror jeg spiller en rolle,« siger han.

Valgforsker Rune Stubager pointerer, at Helle Thorning-Schmidt som statsminister bliver straffet for alt det, som ikke lykkes for regeringen. Derfor vil det næsten være umuligt for en regeringsleder at få høje karakterer på den her skala, anfører han.

»Men diskussionen om løftebrud spiller ind på vælgernes bedømmelse af Socialdemokraternes formand. Og det er da klart ikke tilfredsstillende for en partileder,« siger han.      

Men Helle Thorning-Schmidt kan så lune sig med, at hun blandt sine egne vælgere bedømmes pænt over middel og får 8,5 i gennemsnitskarakter.