Danmark stadig attraktiv for østarbejdere

Af

Mens østarbejdere flygter væk fra lande som Storbritannien, er Danmark stadig et attraktivt mål. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der rejser to polakker ind i Danmark for hver gang én rejser ud.

VANDRENDE ARBEJDERE Finanskrise, arbejdsløshed og hjemve får gæstearbejdere fra Østeuropa til at forlade Vesteuropa i stor stil. Men ikke alle rejser hjem igen. Det fortæller chef for det polske migrationsdepartement, Janusz Grzyb:

»Vi ser faktisk ikke en massiv bølge af polakker, der vender hjem. Mange tager direkte videre til lande som Norge, Holland og Danmark, og nogle vender tilbage til Polen for at få kontanthjælp i de tre måneder, det er muligt, mens de overvejer, om de vil finde job her eller søge videre igen.«

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af borgere i Danmark fra ét af de ti nye østeuropæiske medlemslande af EU, fortsat stiger. Således forlod 660 polakker Danmark i det første halvår af 2009, mens 1.340 til gengæld tog turen fra Polen til Danmark.

Og det bekræfter den tendens, som migrationsforsker og lektor ved Syddansk Universitet, Nikolaj Malchow-Møller, har studeret de seneste år.

»Der er stadig en netto-tilvandring til Danmark. Selv om mange udenlandske borgere rejser ud af landet hvert år, så kommer der stadig flere nye til,« siger han.

Kom nu hjem

Ifølge Nikolaj Malchow-Møller er Danmark stadig attraktivt for østeuropæerne af flere årsager. Dels er arbejdsløsheden ikke særlig høj i Danmark, dels er det nemt at få adgang til arbejdsmarkedet. Og så ligger Danmark tæt nok på Polen og Baltikum til, at den vandrende arbejder kan tage hjem og besøge familien i ny og næ.

Selv om Polens økonomi har nydt godt af mange landsmænd i udlandet, der alene i 2007 sendte 15 milliarder euro hjem til Polen, håber Migrationsdepartementet, at flere nu vil vende hjem.

»Vi vil gerne hjælpe polske borgere hjem. Vores økonomi er moderniseret, så der er gode job til dem, der har kvalifikationer og erfaringer. Har man ikke det, så vil vi gerne støtte med omskoling eller opkvalificering,« siger Janusz Grzyb, der via informationskampagner i Vesteuropa gør, hvad han kan, for at lokke sine landsmænd retur.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.