Danmark har nu Europas yngste regering

Af

| @GitteRedder
Martin Stokkebo Moestrup

Statsminister Helle Thorning-Schmidt står i spidsen for Europas yngste regering, hvor ministrene kun har en gennemsnitsalder på 42,8 år. Og Danmark slår også en anden rekord ved at have den yngste minister overhovedet i EU, nemlig den 26-årige skatteminister Thor Möger Pedersen, SF.

Foto: Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix

JUNIORHOLD Danmarks nye ministerhold vækker opsigt i Europa. Hvor ministre fra Grækenland, Irland og Ungarn ofte har grånende tindinger og en dåbsattest fra 1940’erne eller 1950’erne, så står Helle Thorning-Schmidt nu i spidsen for Europas yngste regering. De 23 ministre i den nye S-SF-R-regering har en gennemsnitsalder på 42,8 år, og det er hele otte år yngre end gennemsnitsalderen for ministre i resten af Europa, viser en kortlægning som Ugebrevet A4 har gennemført.

Gennemsnitsalderen for 477 ministre i Europa i dag er knap 51 år. Den ældste regering i Europa er den græske med en gennemsnitsalder på 56,5, og her finder man også Europas alderspræsident blandt ministre, der har fejret sin 82. fødselsdag i år. På andenpladsen blandt ministerseniorerne er det irske ministerhold, der har en gennemsnitsalder på 56,3 år, og i Ungarn og Holland er ministrene 55,4 år.

Estlands ministerhold er med 44,3 år i gennemsnit det næstyngste ministerhold i Europa. Men Danmark er med sine bare gennemsnitlige 42,8 år det suverænt yngste ministerhold.

Hele otte af de nyudnævnte ministre på Thornings hold er i 20’erne og 30erne. Det gælder den krævende finansministerpost, der er besat af den 38-årige Bjarne Corydon (S), der i parentes bemærket også er den yngste finansminister nogensinde i Danmark. Også den nye beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er med sine kun 33 år med til at trække gennemsnitsalderen i regeringen ned.

Vårhare som skatteminister

Danmark slår også rekord ved at have den absolut yngste minister overhovedet blandt de 27 EU-lande samt Norge og Island. Med sine kun 26 år skriver skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) altså ikke bare Danmarkshistorie, som den yngste minister nogensinde, men tager samtidig også en europarekord.

Men Thor Möger Pedersen er ikke alene om at slå rekorder i juniordistancen. Blandt de 10 yngste ministre i Europa – der alle er under 34 år – har Danmark nemlig placeret hele fire af de nyslåede regeringsmedlemmer. Heriblandt sundhedsminister Astrid Krag (SF), der med sine 28 år på bagen er med til at trække gennemsnitsalderen godt ned.

Valgforsker på Aalborg Universitet, Johannes Andersen, der har forsket i alder og demokrati, mener, at der er langt flere fordele end ulemper knyttet til den unge alder.

»At danne en ung regering signalerer energi, foretagsomhed og forandring. De udstråler, at de er nye på banen og har friske kræfter. Men risikoen er, at de begår fejl, fordi så mange af ministrene er så uerfarne. Det er et grønt hold, men vejer man plusser og minusser op mod hinanden, vejer plusserne mest,« siger Johannes Andersen.

Han fremhæver også, at embedsmændene vil gøre alt for at klæde de uprøvede ministre på for at undgå brølere.

»Historien viser, at en nyudnævnt minister meget let kan komme med kiksede bemærkninger, der kan forfølge dem i lang tid. Det vil et solidt embedsværk forsøge at undgå ved at pakke de unge ministre ind og virkelig klæde dem på,« siger Johannes Andersen.  

Grønt hold i Europa

Når helt unge ministre som Astrid Krag, Mette Frederiksen og Thor Möger Pedersen skal til Rådsmøder med deres europæiske kolleger i Bruxelles, vil de som oftest være yngste mand på holdet, og Johannes Andersen vurderer, at det vil vække opsigt i den nærmeste fremtid.

»Når man kommer der som ung og ukendt dansk minister og skal gøre sig gældende i EU, kan det det da godt være, at man bliver bedt om at servere lidt mere kaffe. Akkurat som da den konservative leder Bendt Bendtsen under en tv-duel i forrige valgkamp sendte Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ud efter en kop kaffe,« siger Johannes Andersen.

Men han mener ikke, at den unge alder bliver et handicap for de danske ministre.

»Hvis en minister har tyngde og politisk pondus, så betyder alder ingenting. Det politiske samarbejde i Europa handler om at skabe resultater ved at komme velforberedt og evne at samarbejde,« siger Johannes Andersen.

Høj alder ingen garanti mod dumhed

Forsker i politisk integration i EU på Centre for European Policy Studies i Bruxelles Piotr Kaczynsi mener heller ikke, at få år på bagen er en hindring for at få respekt i EU-sammenhænge.

»En høj alder er heller ingen garanti for ikke at være dum, det har der været mange eksempler på, ligesom en lav alder ikke er det. De fleste EU-møder er så forberedte på forhånd, så det er ikke så afgørende, hvem det er, som fremfører sagen,« siger han.

Og selvom den danske regering slår EU-rekord i lav gennemsnitsalder fremfører Piotr Kaczynski at statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke bliver ’Benjamin’ i Europa.

»Der er faktisk tre regeringschefer, som er yngre end Helle Thorning-Schmidt i dag, og to, som er jævnaldrende med hende«, fastslår han.

Når først nysgerrigheden fra de andre europæiske ministre over hvem ’de nye i klassen er’ mener heller ikke leder for Center for Europæiske Studier på Københavns Universitet, professor Marlene Wind, at der vil være fokus på alder.

»Når det kommer til stykket, er de fleste rådsmøder forberedt på forhånd af embedsmændene, så hvem, der sidder for bordenden tror jeg ikke, gør nogen forskel, hvis vedkommende i øvrigt er inde i sagerne. Ens gennemslagskraft afhænger af resultaterne og ikke af alderen,«, siger Marlene Wind.

Autoritet og alder

Men hun vurderer, at i lande som Italien – der er kendt for at have det højeste aldersgennemsnit i deres parlament – og til dels også Frankrig kan der selvfølgelig godt være en sammenhæng mellem autoritet og alder.

»Men jeg tror stadig, det handler om, om man leverer varen eller ej,« siger Marlene Wind, der heller ikke vil udelukke, at den 26-årige skatteminister eller den nye 28-årige sundhedsminister bliver sendt ud efter kaffe på deres første Rådsmøde i Bruxelles.

Lars Løkke Rasmussens ministre havde en gennemsnitsalder på 48,4 – altså godt fem år ældre end det nye ministerhold. Med til at trække gennemsnitsalderen op på Løkke-holdet var blandt andre Per Stig Møller (K) på 69 år, Bertel Haarder (V) på 67 år og Claus Hjort Frederiksen (V) på 64 år. På Helle Thornings ministerhold er der ikke en eneste minister i 60’erne. Alderspræsident i den nye regering er udenrigsminister Villy Søvndal (SF) på 59 år, og så er kulturminister Uffe Elbæk (R) og vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (SF) begge 57 år.

Udover at Helle Thornings nydannede regering er fem år yngre end sin forgænger kendetegnes den også ved at have mange nyvalgte folketingsmedlemmer på holdet, ligesom kun to af de 23 ministre allerede har ministererfaring. Det gælder økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

Men de unge og uprøvede kræfter på ministerholdet går uforfærdede til ministeransvaret. Som den nye beskæftigelsesminister Mette Frederiksen på 33 år siger:

»Alder har ikke nogen betydning. Jeg har lige været til statsråd, og det er en fantastisk regering.«