Danmark halter efter med vækstpakke

Af | @GitteRedder

Norge, Sverige, Finland og Tyskland har fået vækstpakker, men den danske regering har foreløbig ingenting gjort. Det får nu LO-formand Harald Børsting til at kritisere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

KRISE Politisk langsommelighed og ube­­­slutsomhed er farligt midt i en finanskrise, hvor der dagligt deles fyresedler ud. Det mener LO-formand Harald Børsting, som kritiserer statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for at være den eneste nordiske regeringsleder, der endnu ikke har præsenteret en vækstpakke.

»Det er en stor synd, at Anders Fogh Rasmussen ikke har handlet endnu. Det vil koste mange arbejdspladser, og det undrer mig meget, at den danske statsminister ikke skeler til, hvad de gør i andre europæiske lande for at afbøde finanskrisen,« siger Harald Børsting og henviser til, at både Norge, Sverige, Finland, Tyskland og flere andre EU-lande har vedtaget milliardpakker, der skal holde gang i hjulene på arbejdsmarkederne i de pågældende lande.

På et møde i Finland i sidste uge i Arbejderbevægelsens Nordiske Samarbejdskomité (SAMAK) diskuterede de nordiske socialdemokratier og LO-fagbevægelser, hvordan man mest effektivt sætter ind over for finans- og jobkrisen. Og hverken socialdemokratiske partiledere eller LO-toppen i de forskellige lande er i tvivl om, at bankpakker ikke kan stå alene, men at økonomierne skal stimuleres med milliarder af kroner for at undgå en eksplosion i arbejdsløsheden.

Formand for Det Europæiske Socialdemokrati Poul Nyrup Rasmussen fremlagde på mødet i Finland nye beregninger for, hvor stor en procentdel af bruttonationalproduktet en række EU-lande har skudt i vækstpakker for at afbøde krisens omfang. Og alle de lande, som vi normalt sammenligner os med, har investeret i vækstpakker for at forhindre stigende ledighed. I Norge har statsminister Jens Stoltenberg skudt foreløbig 20 milliarder norske kroner i det, han selv betegner som en krisepakke.

»Vi har lagt vægt på investeringer i blandt andet skoler og ældrepleje, fordi vi på den måde får en dobbelt gevinst. Nemlig bedre velfærd og flere job på én gang,« siger Jens Stoltenberg.

Skattelettelser løser ikke krisen

Økonomiske forudsigelser peger på, at den økonomiske krise vil koste 3,5 millioner job i Europa inden udgangen af 2009. En tidlig og kraftig indsats gennem målrettede offentlige investeringer betyder, at arbejdsløsheden vokser markant mindre i Norge end i lande, hvor regeringerne ikke foretager sig noget.

Skattelettelser er ikke vejen til at komme hurtigt ud af finanskrisen, fremhævede Jens Stoltenberg. Den pointe kommer også tydeligt frem i en ny SAMAK-rapport ”Ingen klarer det alene – samling om den nordiske model i krisetid”, for her viser beregninger, at investeringer i velfærd skaber op til tre gange så mange arbejdspladser som skattelettelser.

I lyset af at den danske regering tilsyneladende barsler med skattelettelser frem for vækstpakker, er LO-formand Harald Børsting bekymret for en markant stigende ledighed herhjemme. Og bekymringen bliver ikke mindre af, at det er lykkedes for VK-regeringen at få ændret danskernes syn på ledige gennem de seneste års højkonjunktur.

»Efter nogle år med høj beskæftigelse har mange nu den holdning til de ledige, at det nok er deres egen skyld. Den holdningsændring er farlig i en tid, hvor flere og flere mister deres job på grund af finanskrisen. Og det syn på de ledige skal vi imødegå for enhver pris,« fastslår Harald Børsting.

Læs SAMAK-rapporten på www.samak.info