BLÅLYN

Corydon splitter fagbevægelsen

Af | @LaerkeOeland

Bjarne Corydons udmeldinger om produktivitet og konkurrenceevne får en meget blandet modtagelse i fagbevægelsen. FOA er skuffede, mens Dansk Metal kalder det god socialdemokratisk politik

Blå eller rød politik? Bjarne Corydons udmeldinger om mere systematisk fokus på vækst deler fagbevægelsen.

Blå eller rød politik? Bjarne Corydons udmeldinger om mere systematisk fokus på vækst deler fagbevægelsen. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Polfoto

Regeringen skubber lønmodtagerne fra sig, når den bliver ved med at fokusere på konkurrenceevne frem for velfærd. Sådan lyder vurderingen fra FOA’s formand, Dennis Kristensen.

Han er skuffet over finansminister Bjarne Corydons udtalelser i Børsen i morges, hvor han lovede et fortsat fokus på produktivitet og konkurrenceevne.

»Jeg havde faktisk haft en helt anden forventning til sidste del af regeringens valgperiode. Jeg var ret overbevist om, at regeringen efter nogle barske år ville signalere, at nu skal vi til at koncentrere os om at holde fast i den velfærd, som er blevet stærkt presset under den økonomiske krise,« siger Dennis Kristensen.

Han ser udmeldingen som et signal om, at regeringen ikke har tænkt sig at ændre ved den linje, de har ført indtil nu.

God socialdemokratisk politik

Bjarne Corydons udmeldinger bliver derimod modtaget med anderledes åbne arme i andre dele af fagbevægelsen.

Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal, kalder det for god socialdemokratisk politik at sørge for en stabil og god konkurrenceevne.

»Hvis vi ikke hele tiden sørger for at være skarpe på vores konkurrenceevne, ryger vi ned i et kæmpestort sort hul, der tager en pokkers masse år at arbejde sig op af igen. Så det er da klogt at sørge for, at vi ikke ryger ned i det hul,« siger han.

Selvom det ser ud til, at der er et opsving på vej, skal vi ikke læne os tilbage, mener han.

»Vi skal passe på ikke at blive selvfede, nu hvor det går godt. Jeg tror ikke, vi får et bedre samfund, heller ikke for de svageste, hvis vi kører op og ned i store bølger. Der vil jeg faktisk foretrække, at vi fører en politik, hvor vi bliver oppe på toppen af bølgen hele tiden,« siger han.

En god konkurrenceevne er forudsætningen for, at der bliver skabt jobs i den private sektor, understreger Claus Jensen.

»Vi bliver nødt til at have flere private jobs, for at have råd til at have det antal offentligt ansatte, vi skal have for at løfte vores velfærdssamfund,« siger han.

Mennesker frem for konkurrence

I FOA anerkender Dennis Kristensen, at de skattekroner, der skal finansiere fremtidens velfærd, skal tjenes i den private sektor.

»Og det kræver selvfølgelig, at det private erhvervsliv trives. Men det er også det, regeringen har fokuseret på med de to vækstpakker og en stribe redningspakker til den finansielle sektor,« siger han.

Derfor mener han nu, at tiden er inde til at trække stregen tydeligere op mellem rød og blå politik.

»Vi skal stadig fokusere på konkurrenceevne, men fokus skal flyttes mere over på mennesker, så det bliver mere tydeligt, at der er en forskel mellem en blå og en rød regering,« siger han.

Den forskel er svær at se, når både rød og blå blok fokuserer så meget på konkurrenceevnen.

»Hvis man vil have lønmodtagerne med sig, så nytter det ikke noget at føre en linje, der alene handler om erhvervslivet og konkurrenceevne,« siger Dennis Kristensen.

Bjarne Corydons interview er bag betalingmur på Børsen. Men her kan du læse Avisen.dk's dækning