Brag af reform ender som fuser

Af | @IHoumark

Regeringens stort anlagte kvalitetsreform ender reelt med at blive nogle mindre tiltag.

MINIFORMAT Den 21. august 2007 lancerede regeringen sin kvalitetsreform af den offentlige sektor. Den skulle med statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) ord være »ambitiøs« og bestå af hele 180 initiativer. Her et halvt år senere ser virkeligheden anderledes ud. De igangværende forhandlinger om reformen tegner til i marts at munde ud i nogle ganske få tiltag, der slet ikke berettiger til at tale om en reform.

Blandt dem, der kun ser skyggen af en ny offentlig sektor, er politisk ordfører for SF Ole Sohn:

»Hvis man tager udgangspunkt i, at regeringen lagde an til århundredets brag af en reform, ser det nu ud til at blive en lille fuser. Regeringen har sænket sit ambitionsniveau voldsomt.«

Leder af Det Radikale Venstre Margrethe Vestager har også svært ved at se braget:

»Statsministeren sagde om kvalitetsreformen, at nu er kursen sat mod »en ny velfærdsmodel for det 21. århundrede«. Den nye model har jeg svært ved at se, når jeg nu kigger på, hvad der er tilbage at forhandle om.«

Både SF og de radikale deltager stadig i de politiske forhandlinger om kvalitetsreformen. I december blev der opnået enighed om, hvad der nu ser ud til at blive det største bidrag til kvalitetsreformen: Trepartsaftalen. Den handler om kompetenceudvikling, rekruttering, arbejdsmiljø og ledelse. Tilbage på forhandlingsbordet er nu blandt andet færre lukkedage i institutioner, faste kontaktpersoner til syge og ældre, bedre ledelse, privatisering og afbureaukratisering.

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg afviser, at kvalitetsreformen bliver en fuser.

»Det er alt for tidligt at sætte en etiket på kvalitetsreformen. På trods af oppositionens udmeldinger til A4 håber jeg sandelig, at den går til forhandlingerne med åbent sind, så vi kan få det brede forlig, vi ønsker,« siger Inger Støjberg.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.