Borgerlige partier dominerer agurketiden

Af Kristine Bertelsen

Det blev regeringspartierne og Dansk Folkeparti, der prægede sommerens politiske dagsorden. Lars Løkke Rasmussens navn stod dobbelt så mange gange i sommeraviserne som Helle Thorning Schmidts (S), Villy Søvndals (SF), Johanne Schmidt-Nielsens (EL) og Margrethe Vestagers (R) – tilsammen. Eksperter undrer sig over, at oppositionen ikke udnytter agurketiden bedre.

POLITISK SOMMER Hvilke politiske sager husker du fra denne sommer? Og hvilke politikere? Sandsynligvis er både dagsordenen og personerne borgerlige. Siden folkestyret officielt gik på sommerferie, har der stået enten V, K, eller DF efter tre ud af fire folketingspolitikere i aviserne. Det viser en opgørelse over de danske folketingsmedlemmers (MF) citater og omtale i 42 regionale og landsdækkende aviser foretaget på artikelbasen Infomedia af Ugebrevet A4 i perioden 12. juni til 1. august.

De borgerlige politikeres dominans i sommeraviserne betyder, at vælgerne i mindre grad har forholdt sig til den stigende arbejdsløshed, uligheden i sygehusvæsnet eller andre vigtige dagsordner for oppositionen. I stedet har samtaleemnerne været tørklæder i hjemmeværnet og forbud mod kamphunde og andre emner, der er ufarlige for regeringen, og hvor især Dansk Folkeparti er på hjemmebane, pointerer politiske eksperter. Især Socialdemokraterne og de radikale burde udnytte avisernes stofnød bedre til at få deres egne dagsordner til debat, mens regeringen har trukket stikket ud, mener ekspert i politisk kommunikation og tidligere spindoktor for de konservative Niels Krause-Kjær.

»Sommeren er oppositionspartiernes mulighed for at komme på banen i højere grad, end det er muligt i den almindelige arbejdstid. Det er påfaldende, at S, SF og R ikke har udnyttet det. Det kan jo lade sig gøre – se bare på de tapre soldater i Enhedslisten,« siger Niels Krause-Kjær med henvisning til det lille partis imponerende produktion af læserbreve og det faktum at et af partiets fire MF’ere, Per Clausen, ligger lige så højt i mediesynlighed som de magtfulde næstformænd i de langt større partier, Peter Skaarup (DF) og Henrik Sass Larsen (S).

At Henrik Sass Larsen trods alt kommer ind som 7. mest nævnte politiker denne sommer, skyldes ironisk nok en stribe artikler, der kritiserer hans manglende synlighed. Et godt eksempel på, at man skal være forsigtig med at konkludere, at al synlighed er godt, mener politisk redaktør på TV2 og tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen (V) Henrik Qvortrup.

»Det er jo ikke ligegyldigt, hvad der står i de artikler. Henrik Sass Larsen har jo været meget omtalt, men skal vi forsigtigt gætte på, at det var en omtale, han godt kunne have undværet? Det, der er vigtig for partierne, er, at sætte sig på sommerdebatten på en god måde. Og det er der nok ikke så mange andre end Dansk Folkeparti, der har formået, ikke mindst den seneste uges tid.«

Fremtrædende ’Mor-Pia’

I år blev det ikke ’Far-Anders’, der kom hjem fra Frankrig og satte dagsordenen på plads. Det blev ’Mor-Pia’, der kom hjem fra det græske øhav og satte sig fuldstændigt på dagsordenen. Først med hårde angreb på regeringens ministre, siden med provokerende forslag om kultur-censur og senest med krav om at komme i regering efter et valg.

På fire dage gav det alene partiformand Pia Kjærsgaard 107 nye hits i artikelsamlingen. Og det skyldes ikke kun, at Dansk Folkeparti sidder i en magtfuld position, mener ekspert i politisk kommunikation og tidligere spindoktor for Ny Alliance, Rasmus Jønsson.

»Det er jo fordi, hun siger noget interessant, som enten er en pissegod debathistorie eller handler om nogle, der er kommet i klemme. Det er i høj grad det, Pia Kjærsgaards historier handler om.«

Havde A4’s opgørelse ikke haft 1. august som slutdato, ville Dansk Folkepartis august-fremstød altså have rykket partiet betydeligt op af synlighedslisten.

Helle T. mest synlige ikke-minister

Kigger man alene på medieomtaler i juni og juli måneds, må Pia Kjærsgaard dog se sig overhalet af både Villy Søvndal og Dansk Folkepartis egen opkomling, Morten Messerschmidt - og ikke mindst den socialdemokratiske formand Helle Thorning Schmidt, som ligger suverænt i top som mest omtalte ikke-minister i sommerheden. Ikke færre end 264 gange har sommerens avisskribenter citeret den socialdemokratiske formand eller nævnt hendes navn.

Helle Thornings flotte placering får de politiske kommentatorer til at lette lidt på hatten. Men den kommer hurtigt på igen.

Dels giver posten som oppositionsleder – præcis som en ministerpost – masser af ’gratis’ omtale, og dels er det påfaldende, at både SF’s og Socialdemokraternes formand er alt for alene om at trække læsset, bemærker Rasmus Jønsson og efterlyser mere ’bundtræk’ hos Socialdemokraterne.

Niels Krause-Kjær er enig:

»Jeg synes ikke, Helle Thorning Schmidt er problemet. Det er de 8-10 stykker under hende, som burde være fyr og flamme og vilde i varmen for at være på, og det er der i hvert fald ikke noget i den her opgørelse, der tyder på, de har været. Det samme gælder SF, hvor der stort set kun har været Villy. De burde skæve til Dansk Folkeparti, der har en utrolig bred officersgruppe, som virkelig trækker. Det er en fantastisk styrke.«

Mens DF befolker både nummer tre, fire og fem på listen over mest synlige MF’ere, så skal man ned til en 7. og 13. plads for at finde Helle Thornings backup i form af Henrik Sass Larsen og nyligt afdøde Svend Auken, der altså gør sig betydeligt mere bemærket – også før sin død - end stort set alle sine yngre folketingskolleger. Først på listens 115. plads finder man for eksempel næstformand Nick Hækkerup.

Hverken Helle Thorning Schmidt eller politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) har ønsket at lade sig interviewe på baggrund af Ugebrevet A4’s opgørelse, men Nick Hækkerup skriver i en mail til A4:

»Forklaringen på min ikke tilstedeværelse i medierne er, at jeg har været bortrejst fra kongeriget den 4. juli til den 2. august. Jeg har simpelthen holdt ferie, og det havde næppe været godt hverken for feriestemningen med familien i kano i Sverige eller for niveauet i debatten, hvis jeg havde blandet mig på de præmisser.«

Han glæder sig over, at partiet – som listen viser – har været til stede i medierne, selvom han ikke selv har været i landet.

Mens SF har fået så meget medieopmærksomhed, at det måske ligefrem kan være klogt at give vælgerne en pause i sommerferien, så er det »direkte dumt« af de radikale folketingspolitikere at ligge så stille i sommervarmen, mener de politiske eksperter.

Bortset fra næstformand i Folketingsgruppen og ordfører for integration, udlændinge og arbejdsmarked, Morten Østergaard, der er nævnt 104 gange, skulle man næsten tro, at de radikale allerede var bukket under for spærregrænsen, når man læser sommerens aviser. Selv partiets formand Margrethe Vestager er sunket helt ned på en 25. plads over mest omtalte MF’ere – langt under småfisk som Martin Henriksen fra DF og den radikale oprører, Simon Emil Ammitzbøll, nu genfødt som Liberal-Alliance-medlem.

Niels Krause-Kjær har svært ved at styre sin forargelse over, at de radikale tilsyneladende har kastet badehåndklædet i ringen hele sommeren.

»Hvad i himlens navn tænker de radikale på? På et tidspunkt, hvor partiet ligger helt ned, er det påfaldende, at de radikale gør så få anstrengelser for at forsøge at være en del af det offentlige rum i en næsten to måneder lang periode. Hvis man ikke plaffer, så rammer man jo heller ingenting!«

De radikale har hverken ønsket at kommentere A4’s undersøgelse eller kritikken af partiets mediestrategi.

Læserbreve sætter dagsordenen

Et harmdirrende læserbrev til den lokale avis har altid været en god sommersport for en politiker, der satser på genvalg i sin kreds.

Mens 64 medlemmer af Folketinget helt har ladet pennen hvile i ferien, har Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen skrevet ikke færre end 40 debatindlæg om de samme 5-6 emner til de regionale aviser. Sammen med et ’trafikalt sommertogt’ med SF’s trafikordfører Pia Olsen Dyhr til 16 lokalområder, har de mange læserbreve været med til at give den ellers relativt ukendte politiker en placering som syvende mest synlige folketingspolitiker i sommerferien med citater og omtale i ikke færre end 135 artikler.

»Det betyder jo, at jeg kommer ud med mine budskaber og er med til at sætte dagsorden. Dem, der har stemt på mig og på Venstre har jo brug for, at vi kæmper for de synspunkter, vi er valgt på, og det kan du jo kun, hvis du deltager i debatten,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

I gennemsnit har Venstres MF’ere skrevet fem debatindlæg hver, kun overgået af de fire Enhedsliste-politikere, der tilsammen har forfattet 45 læserbreve denne sommer. Også kommunalordfører Rasmus Prehn (S) trækker gennemsnittet op med 31 debatindlæg i sommerferien.