HOME SWEET HOME

Boligpolitikere bor i de rigeste områder

Af | @LaerkeOeland

Halvdelen af medlemmerne af Folketingets By- og Boligudvalg bor i de mest velstillede områder, hvor deres naboer er de rigeste 20 procent af befolkningen. Det skævvrider boligdebatten, mener Enhedslisten.

Socialdemokratiske Jens Joel er en de få folketingspoltikere, der bor i et af landets fattigste boligområder.

Socialdemokratiske Jens Joel er en de få folketingspoltikere, der bor i et af landets fattigste boligområder. Foto: Martin Ballund, Scanpix

Danmarks boligpolitik er domineret af politikere, der selv bor i landets rigeste områder. Det viser en gennemgang af, hvor Folketingets By- og Boligudvalg bor.

Halvdelen af boligpolitikerne bor i områder, der er befolket af de 20 procent rigeste danskere. Dermed er sammensætningen i udvalget lige så skæv som i resten af Folketinget.

Læs også: Politikerne bor i rigmandsghettoer

Og det giver en skævvridning af boligdebatten, mener Enhedslisten.

»Jeg tror, det er grunden til, at det altid handler om ejendomsskatter, når man snakker boligpolitik. Hvis hovedparten af dem, man møder, bor i meget store huse, er det måske det, man fokuserer på,« siger Stine Brix, der er gruppeformand i Enhedslisten.

Hun mener, der er behov for en bredere sammensætning.

»Vi har brug for at få de erfaringer ind i Folketingsarbejdet, som hører med til at bo i et område, hvor indkomstniveauet ikke er højt,« siger hun.

Skal kende bredden

I By- og Boligudvalget er der dog også medlemmer, der bor i mindre luksuriøse områder. Mens den ene halvdel bor i de to rigeste indkomstgrupper, bor den anden halvdel fordelt ud over de øvrige otte indkomstgrupper.

Boligudvalget bor i rigmandsenklaver
Kilde: Ugebrevet A4 på baggrund af Berlingske og Geomatics Danmarkskort

En af dem, der bor i den lave ende af skalaen, er Jens Joel fra Socialdemokraterne. Han bor i Gellerupparken, der er på regeringens liste over udsatte boligområder.

Det giver ham et godt udgangspunkt for at diskutere mange af de emner, der kommer på dagsordenen i By- og Boligudvalget.

»Som politikere skal vi gøre noget for at opleve den virkelighed, som vi ikke kender. Det kan man gøre på mange måder. Jeg har gjort det ved at flytte ind i det her område,« siger han.

Det er problematisk, hvis dem, der træffer beslutningerne, ikke kender til bredden i samfundet, mener Jens Joel.

»Der er rigtig mange andre politikere, der bor i de mest velstillede områder, og det er en problematik, vi skal være opmærksomme på,« siger han.

Påvirker ikke udvalget

Det er dog ikke noget, der påvirker arbejdet i By- og Boligudvalget, bedyrer udvalgsformand Mette Reissmann fra Socialdemokraterne.

»Jeg mener godt, at man kan arbejde professionelt og seriøst med boligpolitik uden selv at bo i områder, som er udsatte. Vi er alle i stand til at løfte os op over vores egen boligsituation,« siger hun.

Mette Reissmann bor selv på Østerbro, og er dermed en af dem, der bor i den rigeste indkomstgruppe, men selv bor hun til leje.

»Jeg er helt klar over, at de, der bor i min gade, har en høj husstandsindkomst. Men København er jo en blandet by, så den mangfoldighed, jeg har brug for for at danne mig et nuanceret indtryk, den har jeg lige uden for min gadedør,« siger hun.

Blandede byer

De to socialdemokratiske boligpolitikere har en fælles vision om at skabe blandede byer uden hverken rigmandsghettoer eller ghettoer med en lav husstandsindkomst.

Her oplever Jens Joel, at hans lokalområde giver ham et perspektiv, han kan bruge i det politiske arbejde.

»Vi har en forpligtigelse til at få blandede byområder, og det kan jeg være med til at diskutere med et andet udgangspunkt, fordi jeg bor i et område, som er udfordret,« siger han.

Mette Reissmann mener til gengæld godt, man kan beskæftige sig med et politikområde, uden at have oplevet det på egen krop.

»Hvis jeg skal sidde med retspolitikken, skal jeg jo heller ikke nødvendigvis selv have været straffet,« siger hun.

Læs mere om undersøgelsen HER

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.