Børn snydes for ferie

Af | @MichaelBraemer
Gitte Redder

Hver fjerde forælder i velfærdsdanmark har ikke råd til at give deres børn den ferie, de gerne vil. Økonomisk trængte familier har brug for en politisk håndsrækning, mener børneorganisationer.

FERIEBUDGET Det kan være uoverkommelig dyrt at holde sommerferie med sine børn, hvis man som sosu’er, butiksmedarbejder eller rengøringsassistent har en lille indkomst og ikke har råd til at spare op til ferien. Entré til Zoologisk Have eller en forlystelsespark og isvafler til hele familien kan nemt blive langt over 500 kroner. En uge i lejet sommerhus løber op i flere tusinde kroner. For mange danskere er det et greb i lommen, men for andre forældre er en feriedrøm helt uden for rækkevidde.

En ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, viser, at næsten hver 10. danske forælder med hjemmeboende børn slet ikke føler, at de har råd til at tilbyde deres børn den ferie, som de gerne vil. Og yderligere 17 procent af forældrene erklærer, at de kun i mindre grad kan give deres børn den rigtige sommerferie.

Lagt sammen betyder det, at hver fjerde forælder i velfærdsdanmark er frustreret over, at de slet ikke eller kun i mindre grad har økonomisk overskud til at tilbyde deres børn en god sommerferie. Især forældre med kort eller ingen uddannelse og med under 200.000 kroner i indtægt om året føler, at de svigter deres børn.

Undersøgelsen, der er foretaget netop som de danske skoler i sidste uge sendte godt en halv million forventningsfulde børn på syv ugers sommerferie, får flere børneorganisationer til at beskylde Folketinget og kommunerne for at lukke øjnene for et alvorligt samfundsproblem.

»Rigtig mange familier har slet ikke råd til ferie, og det betyder, at deres børn går glip af oplevelser og nærvær sammen med forældrene. De allerdårligst stillede grupper bliver hjemme i ferien og kan måske maksimalt få råd til en tur i zoologisk have,« siger Peter Albæk, formand for Børns Vilkår.

Fælles oplevelser er afgørende

Han understreger, at en god ferie ikke behøver at være en dyr rejse til Caribien, men at det også kan være campingferie i Danmark. Det centrale er, at familien sammen bliver rykket ud af hverdagen og får fælles oplevelser.

»Men bare at pakke en taske og tage til Jylland for at overnatte en uge kan vælte budgettet for de fattige familier. Det er synd for de børn, som slet ikke oplever at have ferie, for de har også behov for afbræk,« siger Peter Albæk.

Formanden for Børns Vilkår mener, at politikerne er nødt til at give de økonomisk dårligst stillede familier en håndsrækning. Det kunne være en indtægtsgraduering af børnechecken, for selv om den brede middelklasse gik glip af børnechecken, ville den alligevel have råd til at holde ferie. For de allerfattigste børnefamilier ville en dobbelt børnecheck derimod kunne give muligheden for et aktivt fritids- og ferieliv, mener han.

»Beskæftigelsesministeren kan heller ikke lukke øjnene for, at hver gang han strammer et kontanthjælpsloft eller nogle dagpengeregler, rammer han nogle børn. Derfor er vi nødt til at lave nogle kompenserende tiltag i forhold til de her børn,« siger Peter Albæk.

Næstformand i Børnerådet Ole Kyed er enig:

»Mange af de her familier har ikke meget at gøre godt med og har ikke mulighed for at spare op til ferien, fordi de må bruge hver en krone for at få hverdagen til at hænge sammen,« siger han og understreger, at det også er udtryk for magtesløshed hos forældre, når de erklærer, at de ikke er i stand til at give deres børn en god sommerferie.

»De vil gerne gøre det bedre, men har ikke økonomisk mulighed for det. For børn er det ikke rart at opleve magtesløse forældre, de har brug for aktive forældre,« fastslår Ole Kyed.

Han beklager, at mange kommuner har skåret drastisk i tilbud om feriekolonier til børn, ligesom frivillige organisationer, der traditionelt har taget hånd om de klemte børn, har måttet skære ned de seneste år.

»Det er et dilemma, at der er brug for mange ressourcer på et område, hvor kommunerne skærer ned, og derfor bør vi have en bred debat om, hvordan samfundet kan hjælpe de her familier til et aktivt fritids- og ferieliv,« siger Ole Kyed.