Yngelpleje

Bedre barsel kan give børneboom

Af

Bedre barselsvilkår kan få danskerne til at få flere børn. Det viser en ny undersøgelse fra fagforbundet HK.

Knap hver fjerde svarer i en ny undersøgelse fra HK, at bedre vilkår under barslen vil forøge chancen for, at de får flere børn. 

Knap hver fjerde svarer i en ny undersøgelse fra HK, at bedre vilkår under barslen vil forøge chancen for, at de får flere børn.  Foto: Simon Høgsberg/Polfoto

Bedre barselsvilkår er nøglen, hvis danskerne i fremtiden skal få flere børn. Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, som Epinion har lavet blandt 1.271 medlemmer i fagforbundet HK/Privat.

Her svarer knap hver fjerde adspurgte, at bedre vilkår under barslen kunne få dem til at få flere børn. Og det er helt nødvendigt for at vende det kraftigt dalende fødselstal.

I løbet af de sidste fire år er fødselstallet raslet ned. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2013 født det laveste antal børn siden 1986. Kun 1,67 per kvinde.

Og det hænger i høj grad sammen med de massive udfordringer, mange par forbinder med at blive forældre, forklarer næstformand i HK/Privat Marianne Vind.

»Det er jo ikke billigt at få børn. Når man på forhånd kan se, at man kommer til at mangle penge undervejs, kan jeg godt forstå, det holder mange tilbage,« siger Marianne Vind.

Der er en klar sammenhæng mellem børnefamiliers vilkår, og hvor mange børn de får. Anette Borchorst, kønsforsker, Aalborg Universitet

Kønsforsker Anette Borchorst fra Aalborg Universitet bekræfter, at bedre vilkår under barslen vil øge antallet af fødsler.

»Der er en klar sammenhæng mellem børnefamiliers vilkår, og hvor mange børn de får. Folk svarer selvfølgelig hypotetisk her, men meget peger på, at den er god nok. Hvis der er ordentlige vilkår, så får folk flere børn,« siger Anette Borchorst og uddyber:

»I Sverige skar man i 1990 ned på barselsorloven, og der faldt børnetallet. Og så er der store registerbaserede undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem fædres brug af barsel og et øget børnetal.«

Kroner i kassen

Særligt bedre løndækning, fuld pension under barslen samt længere barsel til fædre er i høj kurs. Næsten ni ud af ti ønsker bedre løndækning i barselsperioden, mens seks ud af ti vil have fuld pension undervejs for at få flere børn.

Og det bliver heller ikke billigere, jo flere børn man får, mener Marianne Vind fra HK/Privat.

»Det er en meget seriøs overvejelse i rigtig mange småbørnsfamilier, hvorvidt de har råd til barn nummer to. Man hiver jo ikke den anden hjem fra børnehaven, så der skal stadig betales for daginstitutioner. Når lønnen ikke er fuld i en periode, lægger det nogle klare begrænsninger,« siger Marianne Vind.

Det er hammerulovligt at diskriminere kvinder, fordi de er gravide, men det sker alligevel. Marianne Vind, næstformand, HK/Privat

Det billede genkender kønsforsker Anette Borchorst.

»Det er helt oplagt, at økonomien er vigtig, for der er store udgifter forbundet med at have børn. Samtidig er der ikke rigtigt nogen stordriftsfordele ved at have flere,« siger Anette Borchorst.

Hun mener ikke, at arbejdsgivere og politikere i tilstrækkelig grad prioriterer at holde børnetallet oppe.

»Det er paradoksalt, at man siger til folk, at de skal få flere børn, mens vilkårene til det mildest talt er vanskelige,« siger Anette Borchorst.

Marianne Vind understreger, at især kvinderne oplever negative konsekvenser, når de efter endt barsel vender tilbage til deres arbejdsplads.

»Det er ikke unormalt, at kvinder kommer bagud på lønnen i forbindelse med en barselsorlov. De får ikke de samme lønforhøjelser som deres kolleger, så på sigt bliver man ramt af at have fået børn. Det er hammerulovligt at diskriminere kvinder, fordi de er gravide, men det sker alligevel,« siger Marianne Vind.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.