Bander skader Københavns ry

Af

Billedet af København, som én af de mest sikre storbyer i verden, har fået skrammer. Øget terror-trussel, ballade på Nørrebro og bandeoptøjer sender hovedstaden støt ned ad en international liste over verdens mest behagelige byer at bo i.

RABALDERSTRÆDE Fra at være berømt som byen, hvor mødre lader deres børn sove alene og ubevogtet i barnevogne på gaden, er København nu havnet i usikkert selskab med mere rå storbyer som Tokyo, Detroit og Paris. Det viser en ny sammenligning af levestandarden i 140 storbyer verden over, foretaget af det internationalt anerkendte analysebureau The Economist Intelligence Unit (EIU).

Og selv om København placeres i den pæne ende af listen, har Danmarks hovedstad på bare tre år taget turen fra en prangende 8. plads til en placering som nummer 21. Nedrykningen skyldes, at byen er blevet mere usikker, forklarer Jon Copstake, der er redaktør på rapporten fra EIU:

»København scorer lidt lavere i år, fordi risikoen for terror er øget og på grund af større civile uroligheder i København. Særligt Danmarks problemer med den muslimske del af verden giver en øget risiko for terror.«

Også Politiets Efterretningstjenestes (PET) Center for Terroranalyse vurderer, at der fortsat er øget risiko for et terrorangreb på dansk jord, blandt andet på grund af genoptrykningen af Muhammed-tegningerne i foråret 2008 og selvmordsangrebet på den danske ambassade i Pakistan sidste sommer.

Det danske sikkerhedsfirma Shield Risk Consulting, der blandt andet foretager risikovurderinger af København for udenlandske forretningsfolk, mener ligeledes, at København er blevet mere usikker de seneste år.

»Danmark er kommet på kortet efter Muhammed-tegningerne og krigene i Irak og Afghanistan, så vi ser klart et øget trusselsbillede. Desuden betyder Nørrebro-urolighederne i forbindelse med Ungdomshuset og bandekrigen, at København mere og mere ligner andre storbyer i verden,« siger Jesper Lundsgaard, der er partner i Shield Risk Consulting.

At København har været plaget af uroligheder de seneste år, kan der vist ikke herske tvivl om. Rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 1. marts 2007 satte Nørrebros gader i flammer i ugevis, og senest blev Hyskenstræde i Indre By smadret i forbindelse med en gadefest i maj i år, hvor politiet ikke ville gribe ind og stoppe urolighederne, fordi de frygtede at hærværket ville sprede sig til resten af hovedstaden.

Bandekrig og skyderi på gaderne ved højlys dag er også én af årsagerne til, at København opfattes som en mere usikker by i dag end for få år siden. Og ikke kun udlandet har noteret sig, at der siden bandekrigens begyndelse har været 30 skudepisoder og 3 drab. Danskerne selv synes også, at København er blevet mere rå. Senest viste en Gallup-undersøgelse i Berlingske Tidende i marts, at seks ud af ti borgere i København føler sig så utrygge, at der er områder i byen, hvor de ikke har lyst til at færdes.

Sover ikke på Nørrebro

Den såkaldte ’Liveability-liste’ fra EIU laves to gange årligt for at give virksomheder, organisationer og regeringer verden over et detaljeret billede af levebetingelserne i en række storbyer. Her tæller både sundhed, infrastruktur, uddannelsesniveau, kultur, miljø og sikkerhed en rolle, når analytikerne tildeler point til en by og rangerer den.

København tildeles i 2009 94,4 point ud af 100 mulige, og placeres dermed blandt de absolut mest attraktive storbyer i verden, understreger Jon Copstake fra EIU. Men de point, der er trukket fra placeringen i 2006, hvor København fik en score på 96, skyldes altså, at byen ifølge EIU’s vurdering er blevet mere usikker at færdes i.

Det betyder imidlertid ikke, at udlændinge undgår Danmarks hovedstad. Men Jesper Lundsgaard fra Shield Risk Consulting vil dog ikke anbefale sine udenlandske klienter at overnatte på et hotel på Nørrebro.

»Lige i øjeblikket er Nørrebro det værste sted i København. Selvfølgelig har skyderierne en reel betydning for folks sikkerhed, men bydelen er i lige så høj grad værd at undgå, fordi den skaber utryghed hos de udenlandske gæster,« siger Jesper Lundsgaard, der understeger, at København stadig er »et meget tilforladeligt sted«.

Professor i antropologi på Københavns Universitet Kirsten Hastrup vurderer også, at skudepisoderne i København har medført en større usikkerhed og frygt for byen.

»Man kan tale om en ’flydende frygt’. Det er en form for frygt, der siver ind i hverdagen, og som ikke kan holdes ude, fordi man ikke ved, hvor truslen kommer fra. Vi ved godt, at skyderierne er relateret til bandeopgør og ikke udgør en særlig stor reel risiko for borgerne, men alligevel har flere i dag en frygt for, at de kunne blive skudt, hvis de stod på det forkerte gadehjørne på det forkerte tidspunkt,« siger Kirsten Hastrup, der har forsket i mennesket handlemuligheder i en foranderlig verden.

Selv om København føles mere usikker, oplever man ikke hos Wonderful Copenhagen - der er Region Hovedstadens kongres- og turismeorganisation - at uroligheder og bandeopgør har skræmt turisterne væk.

»Selvfølgelig ønsker vi alle, at bandekrigen stoppes, og vi får fjernet våbnene fra byens gader. Men set i forhold til mange af de storbyer vi sammenligner os med, har København ikke udmærket sig som en særlig farlig storby,« siger kommunikationschef i Wonderful Copenhagen, Anéh Christina Hajdu.

Værre end Paris

Ifølge EIU-listen overhales København af Stockholm, der kommer ind på en 14. plads, ligesom Frankfurt, Paris, Hamburg og Helsingfors også opnår bedre score end København. Derimod får Norges hovedstad Oslo og Tysklands Berlin baghjul og placeres som henholdsvis nummer 24 og 22. I toppen af listen troner den canadiske by Vancouver, der opnår en score på hele 98 ud af de perfekte 100 point. Redaktør Jon Copstake, understreger dog, at de 60 byer, der topper listen med en score på mere end 80 point, betragtes som steder med få eller stort set ingen udfordringer i forhold til levestandard. Og her placerer København sig langt over grænseværdien.

»København scorer altså en ekstrem høj score, så byen må siges at være meget attraktiv. Selv om København har bevæget sig længere ned ad listen, så har det slet ingen konsekvenser for investeringer og forretning,« siger han.

De håndsky beboere

På trods af vurderingen mener både Venstres og Socialdemokraternes overborgmesterkandidater, at byens blakkede image er utåleligt.

»Vi kan ikke leve med, at Københavns image internationalt lider under et bandeopgør og skyderier. Det er vigtigt, at København bliver en tryg og sikker by – både for dem, der bor i byen og for dem, der besøger byen. Og for fortsat at tiltrække investeringer og arbejdskraft,« siger Socialdemokraternes overborgmesterkandidat Frank Jensen, der lover, at bekæmpelse af bandekriminalitet vil være på toppen af hans politiske dagsorden både før og efter kommunalvalget i november.

Modkandidaten Pia Allerslev (V) lover, at banderne skal bekæmpes.

»Jeg vil gerne prioritere tryghed i byens gader højt, og derfor skal vi dels have et mere synligt gadepoliti, dels sørge for mere forebyggelse på det her område,« siger Pia Allerslev, der håber at endnu flere ressourcer til forebyggelsesindsatsen kan sende København tilbage på toppen af listen over verdens bedste storbyer.

Alt sammen politiske løfter, der nok skal vinde gehør blandt borgerne. Ifølge professor Kirsten Hastrup skal man nemlig ikke undervurdere frygtens indflydelse på københavnernes hverdag:

»Vi bliver mere håndsky over for byen. For få år siden ville man ikke have noget problem med at sende sine gæster hjem til fods gennem byen efter en fest. Men i dag ville man nok tænke over det en ekstra gang. Selv om det ikke udgør et kæmpe problem, er det vigtigt, vi ikke lader frygten overtage vores handlinger.«

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.