Landbruget er et af de mest et populære erhverv for østarbejdere, der kommer til Danmark, viser nye tal. Foto: Bax Lindhardt

I oprør over nye tal for østarbejdere: "Det er hovedrystende ringe"

24. maj, 16:21
Antallet af østarbejdere i Danmark sætter ny rekord, og det vækker bekymring i 3F, der frygter flere sager om social dumping og tvangsarbejde. I Dansk Arbejdsgiverforening så man gerne, at flere østarbejdere kom til.

I det seneste år har der været flere østeuropæiske arbejdere i Danmark, end der er indbyggere i Aalborg.

Således viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som A4 Nu har trukket, at der fra april i fjor til og med marts i år har været i alt 139.569 østeuropæere i arbejde i Danmark. 

Det er en stigning på 9235 personer i forhold til samme periode sidste år og en tangering af rekorden, når det kommer til arbejdere fra Østeuropa i Danmark. 

I fagforbundet 3F frygter man, at det stigende antal østarbejdere fører til flere sager om social dumping. 

- Vi ser desværre flere og flere sager, hvor arbejdstagere fra østlande bliver underbetalt, udnyttet og sågar menneskehandlet til tvangsarbejde. Derfor er vi også stærkt bekymrede over de meget kedelige følgevirkninger, der er ved den her tilstrømning, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F til A4 Nu. 

Han opfordrer politikerne til hurtigst muligt at sikre flere midler til Arbejdstilsynet, Skat og politiets arbejde med at opdage og slå ned på arbejdsgivere, der bliver taget i løndumping eller tvangsarbejde. 

- Politikernes ansvarlighed på det her område har været hovedrystende ringe. I de seneste fire år har man skåret på myndighedsindsatsen mod social dumping på trods af, at tilstrømningen fra øst bare stiger og stiger, siger Henning Overgaard og tilføjer: 

- De danske myndigheder er rigtig dygtige til at slå ned på social dumping. Men de skal have arbejdsro og ressourcer nok til at udføre deres arbejde, og det skal vi give dem ved at gøre den her indsats permanent, siger han. 

Henning Overgaard understreger dog, at man i 3F byder alle østarbejdere velkomne, så længe de arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår. 

Får job til lav løn

En stor del af de østarbejdere, der er kommet til Danmark i løbet af det seneste år, har fået job på landets byggepladser, fabrikker eller som rengøringsfolk, viser de nye tal. 

Over 3300 østarbejdere har fået job i byggeriet, der tegner sig for den største stigning. Knap 2200 østarbejdere har fået job i industrien, mens 1889 tager arbejde i rengøringsbranchen. 

Ifølge Jonas Felbo-Kolding, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, flugter de nye tal med en mangeårig tendens, når det kommer til østarbejderes beskæftigelse i Danmark. 

- Langt størstedelen får job i brancher, hvor der er tale om manuelt arbejde, og hvor lønnen er lavere end generelt på arbejdsmarkedet, siger  Jonas Feldbo Kolding. 

Han peger dog også på, at de østarbejdere, der slår sig ned i Danmark over tid, er i stand til at finde job, hvor lønnen er højere og i nogle sammenhænge på niveau med deres danske kollegaers. 

- Men generelt må vi sige, at en stor del af østarbejderne selv efter at have arbejdet i Danmark i en længere årrække har svært ved at bevæge sig væk fra de her manuelle job, hvor arbejdet ofte er fysisk hårdt og lønnen generelt er lavere, siger Jonas Felbo-Kolding. 

Stadig brug for dem 

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) glæder man sig over det stigende antal østarbejdere - for der er hårdt brug for dem på de danske virksomheder, lyder meldingen. 

- Vi ser flere og flere forgæves rekrutteringer, når virksomhederne leder efter medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at der stadig kommer folk til fra Østeuropa, som kan bidrage på de danske arbejdspladser, siger Erik E. Simonsen, underdirektør i DA. 

Dansk Arbejdsgiverforening slog sidste år alarm over, at stadigt færre nye job i Danmark bliver besat af øst-arbejdere, og står det til foreningen, må strømmen af arbejdstagere fra lande som Polen, Rumænien og Ungarn meget gerne vokse. 

- Det er ingen hemmelighed, at vi meget gerne så, at flere kom til. Ellers risikerer vi at stå med en mangel på arbejdskraft, som ikke kun rammer firmaerne, men hele det danske velfærdssamfund, siger Erik E. Simonsen. 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 71 74 73 77