Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik & Rør:
Arbejdsmiljørepræsentantens år er mere end bare en hyldest

FWGetImage_-_2019-03-15T144952.370
Henrik W. Petersen. Foto: Blik & Rør/Pressefoto
10. mar. 2019 14.48
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Arbejdsmiljørepræsentanter fortjener større opmærksomhed om deres arbejde, mener Henrik W. Petersen.

Ordet ”arbejdsmiljørepræsentant” blev optaget i det danske sprog i 1997.

Alle ved - håber jeg - hvad sådan en er, og hvorfor man har dem. Her 22 år senere kåres året af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) til at være ”Arbejdsmiljørepræsentantens år 2019”.

Hvorfor nu det? Og hvorfor hilser vi i installations- og byggebranchen det særligt velkommen?

Arbejdsmiljørepræsentanterne er en gruppe af tillidsvalgte, der fuldt ud fortjener mere opmærksomhed og anerkendelse for deres utrættelige arbejde på de danske arbejdspladser.

Det er en af hovedårsagerne til, at FH vælger at bruge et år på at fejre dem.
I Blik- og Rørarbejderforbundet er det ikke kun den velfortjente ros og skulderklap, der gør, at vi hilser kåringen af året som Arbejdsmiljørepræsentantens år velkommen.

Vi har brug for, at lærlingene, svendene og mestrene i Danmarks byggeri skal se, anerkende og bruge deres arbejdsmiljørepræsentanter endnu mere.

Det største problem, vi møder, er, at arbejdsmiljø bliver betragtet som et konflikt-område. Arbejdsmiljørepræsentanterne står tit i mulige konflikt-situationer, når der skal påtales manglende sikkerhed over for både byggeledelse og arbejdsgiver - og måske også skal påtale det over for kollegerne.

Det kan kræve holdningsændringer og ressourcer at højne sikkerheden og arbejdsmiljøet på en arbejdsplads.

Oveni er det arbejdsmiljørepræsentanternes oplevelse, at den tid, de bruger på deres hverv, går fra arbejdstiden. Det er her, vi ønsker, at både arbejdsmiljørepræsentanten og mester skal se samarbejdsmulighederne. At den tid er givet rigtigt godt ud.

Arbejdsmiljørepræsentanten sørger netop for, at der sker færre ulykker, at der er mindre nedslidning og sygdom, og at der kommer bedre trivsel og arbejdsglæde. I sidste ende sparer det mange penge.

Ved at sætte spotlight på arbejdsmiljørepræsentanten og dennes arbejde håber vi at kunne flytte synet på arbejdsmiljøet fra at være et konflikt-område til at være et samarbejds-område.

En anden vigtig grund til, at vi i Blik- og Rørarbejderforbundet er meget glade for Arbejdsmiljørepræsentantens år 2019, er, at vi har brug for, at der tales mere arbejdsmiljø. Og her mener vi bogstavelig talt tale.

Vores medlemmer er dygtige til at diskutere faglige løsninger i hverdagen: ”Hvad er smartest? Hvordan gør du? Hvilket værktøj bruger du?”.

Den samtale, vi også gerne vil have dem til at tage, er den arbejdsmiljø-relevante: ”Hvordan undgår vi at arbejde så meget på vores knæ? Hvordan skal vi håndtere disse tunge løft? Er der nogen hjælpemidler, der vil kunne hjælpe os i disse situationer?”

En kampagne med arbejdsmiljørepræsentanten i fokus håber vi, kan få arbejdsmiljøet ind i hverdagssamtalen.

2019 bliver ikke bare Arbejdsmiljørepræsentantens år. Det er en hyldest til de dygtige folk, der hver dag gør en indsats for arbejdsmiljøet.

Efter 22 år i sproget og utallige menneskers utrættelige indsats er dét helt sikkert på sin plads.

Men det er også en mulighed for at flytte synet på arbejdsmiljø-arbejdet fra konflikt til samarbejde. Til at være en del af hverdagen, en del af samtalen og en del af arbejdslivet.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].