Den offentlige sektor skal sættes fri, og arbejdsglæden skal genskabes for dem, som har mistet den, siger Uffe Elbæk. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Partilederrunde:

Uffe Elbæk: Vi skal have arbejdsglæden tilbage

9. feb, 7:38
Danskerne skal have arbejdsglæden tilbage. Det er budskabet fra Alternativet i valgkampen, fortæller lederen Uffe Elbæk. Glæden ved jobbet skal komme ved at indføre en 30 timers arbejdsuge og give ansatte i det offentlige langt større frihed. Vi vil gøre alle offentlige institutioner selvstændige indholdsmæssigt. De skal have en kæmpe frihedsgrad, siger Elbæk.

Dette interview er også bragt på Avisen.dk.

Alt for mange danskere løber rundt i hamsterhjulet, men har oplevelsen af ikke at komme nogen vegne.

Sådan beskriver Alternativets leder Uffe Elbæk, hvad han ser som den største udfordring på det danske arbejdsmarked i 2019.

Hvorfor er flere ikke glade, når de går på arbejde?

- Både i den offentlige og private sektor ser vi store problemer med arbejdsmiljøet, og det er et kæmpe politisk problem. Alternativet vil træde ind til det kommende folketingsvalg med et budskab om, at den offentlige sektor skal sættes fri, og arbejdsglæden skal genskabes for dem, som har mistet den, siger Uffe Elbæk.

Interviewet forgår på hans kontor på Christiansborg. Hele bygningen summer af forventning op til det nærtstående folketingsvalg. Det kan høres på gangene og nærmest mærkes i væggene.

Alternativet er også ved at gøre klar til at føre valgkamp. Uffe Elbæk sprang i sommers ud som statsministerkandidat og præsenterede sig selv som et alternativ til den siddende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udfordreren fra Socialdemokratiet Mette Frederiksen.  

Men Elbæks grønne parti kommer ikke med den samme momentum, som ved valget i 2015. Ifølge de seneste meningsmålinger står Alternativet til at gå tilbage ved det kommende valg med to mandater, så partiet ender på syv i Folketinget.

- Det er ligesom, når man laver en film. 1’eren kan være rigtig god, men det er svært at lave 2’eren. Man kan være bange for, at det er et 'lucky punch', der bare hitter, men det tror vi ikke om vores projekt, lyder det selvsikkert fra Uffe Elbæk.

Stor frihed til det offentlige

En del af Alternativets projekt vil være at give mere frihed til den offentlige sektor.

De varme hænder er blevet underlagt et kontrol- og dokumentationsregime, som suger motivation og glæde ud af for mange på landets sygehuse og folkeskoler, mener Uffe Elbæk.

Han erkender i samme omgang, at der er store problemer med at rekruttere nye ansatte på en række områder. Han er samtidig usikker på, at højere lønninger nødvendigvis vil give flere, glade ansatte.   

- Jeg tror, at man skal honorere folk med indflydelse på deres egen arbejdsplads ud fra den faglighed, de har. Vi er nødt til at stole på, at sygeplejersken og pædagogen ved, hvad der er bedst og vigtigst at prioritere i deres hverdag, siger Uffe Elbæk.

Offentlige institutioner skal have en kæmpe frihedsgrad Uffe Elbæk, leder af Alternativet

Kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225-timers reglen skal helt afskaffes, mens førtidspension og fleksjob skal reformeres, så færre mennesker bliver fanget i systemet.

- Alternativet vil give et markant løft af dem, som har mindst, og som er mest følelsesmæssigt og socialt udsatte, siger Uffe Elbæk, der vil finansiere sit partis visioner gennem højere afgifter, lavere forsvarsbudget og skatter.

En del af visionen er kontanthjælp og dagpenge til arbejdsløse uden modkrav.

- Folk skal ikke blive tæsket rundt af jobformidling. Nogle af de eksempler, vi har set på jobtræning og ressourceforløb, er jo helt groteske. Der er ikke brug for tvang, men derimod mulighed for at den enkelte selv kan bestemme sin vej tilbage i arbejde, siger Uffe Elbæk.

Socialdemokratiet har lagt op til at starte en ydelseskommision, der skal kigge det her område igennem. Er det ikke en bedre løsning end blot at afskaffe eller ændre det hele?

- På en god dag vil jeg mene, at der er et rationale i, at man vil se på det på den måde. Men på en dårlig dag ændrer det ikke ved, at der er tusindvis af børn, der lever under fattigdomsgrænsen. Som ikke har råd til at gå til fodbold, eller tage med til børnefødselsdage. Første dag på min vagt vil jeg gøre op med det, siger Uffe Elbæk.

Partilederrunde i A4 Medier

Avisen.dk og A4 Medier interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

Kommentarer

Gør dig gældende og skriv din kommentar.
På A4 Medier værdsætter vi den gode debat og de gode kommentarer.

Debatten er for alle, der abonnerer på vores nyhedsbrev Avisen Morgen.
Opret dig her, så kan du kommentere og samtidig modtage vores nyhedsbrev.

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af Avisen.dk Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser