Pernille Vermund vil gøre op med en beskæftigelsespolitik, hvor social- og beskæftigelsespolitik ifølge hende er blandet sammen i en pærevælling og syge borgere trækkes rundt ved næsen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix Ritzau

Interview:

Nye Borgerlige vil give danskerne frihed ved at fjerne kontanthjælpen

15. sep 2018
Partiformand Pernille Vermund vil afskaffe kontanthjælpen og er fast besluttet på, at dødsyge danskere skal ud af beskæftigelsespolitikken. Nye Borgerlige er derfor parate til at sende flere danskere på førtidspension og give dem op til 25.000 kroner om måneden.

 

Jeg kunne nemt forlediges til at tro, at jeg talte med en repræsentant fra Alternativet. Hvis altså ikke Pernille Vermund lige havde brokket sig over, at caféen på 4. sal udelukkende serverede vegetarmad, sidst hun var der.

»Måske er jeg bare stokkonservativ på det punkt,« siger Nye Borgerliges formand med et skuldertræk om vegetariske madtrends - nærmest for at cementere sit politiske ståsted.

Vi sidder i stueetagen på BLOX, Københavns nye designmekka, for at diskutere Nye Borgerliges beskæftigelsespolitik, og når Pernille Vermund taler om partiets visioner på det punkt, sniger ord som »tillidsbaseret system« og »borgerløn« sig nemlig ind i talestrømmen med jævne mellemrum.

»Vi vil erstatte kontrolsystemet i vores nuværende beskæftigelsessystem med et tillidsbaseret system,« forklarer Pernille Vermund og går i detaljer med partiets plan for at indføre borgerløn i Danmark i form af en 'basisydelse' på 6.000 kroner om måneden.

Jeg tror, vi samler det bedste fra begge lejre, og jeg vil gerne kalde det en tillidsbaseret model. Josephine Fock, Alternativet, om borgerløn

I et borgerlønsperspektiv lyder Nye Borgerliges formand som et ekko af Alternativet, hvor medstifteren Josephine Fock selv påpegede, at borgerløn kunne forene de to akser i dansk politik.

»Jeg tror, vi samler det bedste fra begge lejre, og jeg vil gerne kalde det en tillidsbaseret model. Det vil vi gerne finde frem til. For det er jo interessant, at tanken om borgerløn kan samle begge lejre,« sagde Josephine Fock i 2017 til DR.

Og for de alvorligt syge vil der blive givet med rund hånd i en grad, som selv de yderste venstrefløjspartier må korse sig ved.

Hverken SF, Enhedslisten eller Alternativet, som typisk er de skarpeste kritikere af den nuværende førtidspension, har givet udtryk for et ønske om højere førtidspension.

De 25.000 kroner om måneden, som Nye Borgerlige foreslår førtidspension skal hæves til for enlige, er i øvrigt ifølge FOA's tal 500 kroner mere om måneden end den gennemsnitlige nettoløn for en social- og sundhedshjælper.

På den anden side har vi liberale grundprincipper som minimal statslig kontrol af individet, hvor kommunen ikke længere skal herse arbejdsløse rundt i praktikker og indkalde til møder om hid og did i tide og utide.

Til gengæld skal borgerne selv forsikre sig mod arbejdsløshed, og hvis man ikke kan finde job i de to år, hvor man får dagpenge, er der ingen kære mor. Så ender du på basisydelsen på blot 6.000 kroner om måneden, og det kan især »forkælede« akademikere ende med.

»Folk er jo for at sige det lidt groft, forkælede. Hvis akademikere ikke lige kan score drømmejobbet i den branche, som de havde drømt om, så er man for fin til at sætte sig i kassen i Netto eller arbejde som rengøringsdame. Det er uholdbart, forkælet, respektløst og forbandet usolidarisk over for hårdtarbejdende fag- og ufaglærte danskere.«

»Det er simpelthen ikke rimeligt, at kassedamen i Netto eller rengøringsdamen skal betale for, at en akademiker kan gå derhjemme og sige nej til et arbejde på et plejehjem, fordi det er man altså for fin til. Så må man finde noget andet at tage sig til,« siger Pernille Vermund.

Til forskel fra udlændingepolitikken indeholder Nye Borgerliges beskæftigelsespolitik elementer, som nok nærmere kan vække genklang i rød end i blå blok. Men konfronteret med 'anklagen' om, at dele af hendes politik klinger af Enhedslisten eller Alternativet, er Pernille Vermund klar i mælet.

»Vi hører klart til i blå blok, og vi er gennemført borgerlige. At lave et tillidsbaseret system er enormt borgerligt, for vi giver borgerne friheden og ansvaret tilbage. Det bliver ikke mere borgerligt end det,« siger Pernille Vermund. 

Ugebrevet A4 ville gerne høre Thomas Kastrup-Larsens (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening, reaktion på forslaget om at lukke landets jobcentre. Han har ikke ønsket at kommentere denne historie.

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af Avisen.dk Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser