»Folk er forbitrede over, at politikerne tror, vi alle kan arbejde, til vi er 70. Og mange fortæller om kolleger, der bliver usselt behandlet på jobcentrene. Der er en stemning af, at politikerne lever på en anden planet,« siger Lars Olsen. Foto: Morten Holtum, Gyldendal.

Det forsvundne folk:

Arbejderklassen, der blev pist væk

1. sep 2018
Dansk politik er blevet erobret af en hovedstadsboble, som ikke bekymrer sig om ufaglærte og faglærte arbejdere. Det er et problem, for utrygheden vokser hos den del af befolkningen. Det siger samfundsdebattøren Lars Olsen, som barsler med ny bog på tirsdag.

 

Prøv at spørge folk, hvor mange danskere, der har fysisk krævende arbejde i dag. Folk gætter oftest for lavt. Tallet er 39 procent eller knap fire ud af ti.

»Vi har fået en opfattelse af, at Danmark kun er et videnssamfund, og det har skabt et usynligt folk, hvis problemer medierne og politikerne ikke interesserer sig ret meget for. Det skaber både utryghed og bitterhed,« siger Lars Olsen til Ugebrevet A4.

Ovenstående er en af hovedpointerne i forfatteren og samfundsdebattørens bog 'Det forsvundne folk', som udkommer tirsdag 4. september.

Uddrag af den nye bog: Nedslidning er den skjulte dræber

Lars Olsen konstaterer, at en række problemer ryger ned ad listen over spørgsmål, som optager politikerne og medierne. Det drejer sig om problemer som:

  • Nedslidning på arbejdsmarkedet
  • Nedværdigende behandling på jobcentrene
  • Frygten for at miste jobbet til billig udenlandsk arbejdskraft

 

Resultatet - af at samfundets spidser nedprioriterer disse store udfordringer - er, at utrygheden i samfundet stiger. Det fremgår blandt andet af såkaldte tryghedsmålinger, påpeger Lars Olsen.

Man er blevet mere blinde over for den store gruppe af ufaglærte og faglærte arbejdere, som oplever utrygheden. Lars Olsen, forfatter

Og for eksempel i Tyskland og Frankrig er rigtig mange helt holdt op med at deltage i valg. Men i Danmark stemmer arbejderne stadigvæk i høj grad.

»Kun halvdelen af den kortest uddannede tredjedel stemmer i Tyskland og Frankrig, herhjemme er det stadig over 80 procent. Så danske arbejdere har ikke vendt ryggen til politik, men de har i nogen grad vendt ryggen til centrum-venstre-partierne,« siger Lars Olsen.

Selvom han ikke er medlem af et politisk parti, lægger Lars Olsen ikke skjul på, at hjertet sidder til venstre. Og derfor er han bekymret for de farer, der lurer omkring Socialdemokratiet og partierne på venstrefløjen. Dem er der to af:

»Den ene er den Djøf’isering med 'den nødvendige politik', som fandt sted under Thorning-regeringen, hvor man underlagde sig embedsapparatets måde at tænke økonomi på og førte en skæv krisepolitik. Den skal Socialdemokratiet tage et opgør med.«

»Den anden tendens, som Alternativet, SF og Enhedslisten skal frygte, er identitetspolitikken. Muslimske homoseksuelle og toiletforhold for transkønnede må aldrig blive vigtigere end tusindvis af nedslidte arbejderes ret til at forlade arbejdsmarkedet på en ordentlig måde.«

Og han har også et råd til Mette Frederiksen (S), Pernille Skipper (Enh.) og Pia Olsen Dyhr (SF):

»De bør gå efter at skabe en 'tryghedsregering', som sætter det mål at genoprette tilliden til velfærdssamfundet. Større tryghed for dem, der er sygemeldte og dem, der skrantende går på arbejde. Og så skal der være en fleksibel pensionsalder, så dem, der kom tidligt ud på arbejdsmarkedet, ikke skal arbejde til de bliver 70. Det har man i Tyskland, og når Merkel kan, så kan det danske centrum-venstre vel også.«

Om Lars Olsen

Lars Olsen, født 1955, er cand.phil. i samfundsfag  og journalist og arbejder nu som forfatter, foredragsholder og klummeskribent på Jyllands-Posten. Har senest bidraget til Klassekamp fra oven (2014) og har tidligere blandt andet skrevet En bygning slår revner – Socialdemokratiet og det folkelige Danmark (2013), Uddannelse for de mange (2011), Eliternes Triumf (2010) og Det delte Danmark (2005). Lars Olsen er ikke medlem af et politisk parti.

Det forsvundne folk udkommer tirsdag 4. september 2018.

 

 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]"


Annoncering

Forretningsbetingelser