Højt humør i det lokale kvarterhus i Sydhavnen i København, men mange danskere tvivler på, at den offentlige sektor kan sikre en værdig alderdom. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Velfærdstvivl:

Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje

28. aug 2018
Blot hver fjerde af os mener, at den offentlige sektor sikrer ældre en værdig alderdom, viser ny måling. Flere partier kræver en garanti for, at bevillingerne til ældreområdet stiger i takt med, at vi bliver flere ældre.

 

Selvom ældreområdet i årevis har stået højt på den politiske agenda, så tvivler danskerne i vid udstrækning på, at den offentlige sektor kan sikre os en værdig alderdom. Det viser en Megafonmåling foretaget for Cevea.

Megafon har spurgt om, hvor tilfredse folk er med de offentlige ydelser på områder som uddannelse, børnepasning, sundhedsvæsen, politi og ældrepleje - og særligt på sidstnævnte synes mange, at kvaliteten er for lav.

Kun 24 procent mener, at den offentlige sektor i høj eller meget høj grad er i stand til at sikre en værdig alderdom:

»Det er sørgelig og rystende læsning, men desværre ikke så overraskende, når man ser på de voldsomme nedskæringer på hjemmeplejen. Der er skåret seks millioner hjemmehjælpstimer væk over de seneste år, selvom vi får flere og flere demente,« siger Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen.

Han har blandt andet eksempler på, at en nattevagt skal passe på op til 40 ældre på et plejecenter.

Kan ikke skjules for befolkningen

I Megafon-målingen siger 43 procent af de adspurgte, at de »i nogen grad« mener den offentlige sektor sikrer en værdig alderdom, mens 33 procent svarer »i mindre grad« eller slet ikke.

Der er skåret seks millioner hjemmehjælpstimer væk over de seneste år, selvom vi får flere og flere demente. Bjarne Hastrup, Direktør i Ældre Sagen

Thyra Frank peger på, at i finansloven for i år er ældreområdet det velfærdsområde, der blev prioriteret højest med i alt 2,7 milliarder kroner ekstra blandt andet til flere ansatte.

Derudover vil regeringen nu afsætte 400 millioner kroner over de næste fire år til, at kommunerne i samarbejde med civilsamfundet kan bekæmpe ensomheden blandt ældre.

Men de enkelte puljer ændrer ifølge oppositionen ikke på, at det er kommunerne, der sidder tilbage med Sorteper.

»De sidder med sparekatalogerne derude lige nu med besparelser dybt inde i kernen af ældreomsorgen, fordi de ikke får de penge, der skal til. I stedet får de projekter og små puljer til det ene og det andet, mens der bliver skåret ind til benet på kerneområderne,« siger Astrid Krag (S).

Ikke kun et spørgsmål om kroner

Direktør for tænketanken Cevea Kristian Weise mener, at tallene fra Megafonmålingen er opsigtsvækkende, men flere penge er ikke løsningen - i hvert fald ikke alene. Der kan også være andre ting, der kan øge tilfredsheden.

»Det kan være bedre ledelse og styring, så velfærdsarbejderen kan yde sit bedste for borgeren. Det er mødet mellem velfærdsarbejderen og borgeren, der er det vigtigste, og her har systemet svigtet, fordi der er kommet for meget fokus på måling og kontrol,« siger Kristian Weise og kommer med en bredside mod Christiansborg:

»Politikerne har oprettet et ældreministerium, men det virker mest som symbolpolitik. Der er for lidt fokus på, hvad der skaber værdi for den ældre. Det skal man prioritere, og det handler ikke kun om økonomi.«

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]"


Annoncering

Forretningsbetingelser