På torsdag smider Dennis Kristensen FOA-uniformen - jakkesættet - efter 16 år.  Foto: Nils Meilvang - Ritzau/Scanpix.

Formandsstop:

FOADennis: Jeg har ikke nogen senkarriereplan, og fra på torsdag ringer min telefon ikke mere

21. apr 2018
Efter 16 år som FOAformand går Dennis Kristensen på pension. Om nogen har han kæmpet for mandeløn til kvindefag og sat fokus på værdien af kernetropperne i den offentlige sektor. Men hans åbenhed og kamp mod pamperi har irriteret. Metals formand roser nu Dennis Kristensen for at have trukket fagbevægelsen i den rigtige retning.

 

»Jeg skal lige ha’ en smøg. Bare et minut!«

Klokken er kvart over tolv torsdag middag. Dennis Kristensen har en kort frokostpause fra hans sidste hovedbestyrelsesmøde i FOA, hvor han som forbundsformand sidder for bordenden. 

Ugebrevet A4 har lagt billet ind på et interview med Dennis Kristensen for flere uger siden. Et afskedsinterview med den længst siddende forbundsformand i familien af LO-fagforbund i nyere tid.

Et interview med legenden FOA-Dennis for at gøre status over 16 år som forkæmper for sosu'er, pædagogmedhjælpere og andre lavtlønnede offentligt ansatte.

»Nu er jeg jo ikke-ryger, så du skriver ikke det med smøgen,« griner Dennis Kristensen og skynder sig ud på altanen for at ryge.

Men helt i tråd med Dennis Kristensens eget allerhelligste princip fra sin formandstid, nemlig åbenhed, skal læserne have det hele med. Også smøgen. FOA-formandens mærkesag er trods alt, at der skal være åbenhed om alt, hvad der foregår. 

Og ja, 180.000 FOA-medlemmers afgående formand ryger af og til (næsten dagligt) en cigaret (tit flere), når han er under pres og sover for lidt.

Trækker tænder ud

Det er han for øjeblikket. Overenskomstforhandlingerne trækker tænder ud. Når Dennis Kristensen ikke har siddet i Forligsinstitutionen for at finde #EnLøsningForAlle og stået skulder ved skulder med andre fagforbund, har han optrådt i stort set samtlige nyhedsudsendelser og debatprogrammer på tv og radio.

Og nu, hvor han endelig har mulighed for at spise et stykke smørrebrød med sin hovedbestyrelse, holder han sin gamle aftale med Ugebrevet A4. Interviewet er ellers blevet udskudt først en gang og siden et utal af gange på grund af møder i Forligsinstitutionen.

Skrivebordet på formandskontoret på anden sal i FOA-domicilet i det indre København er et stort rod af papirbunker. Og dynger af aviser, som Dennis Kristensen har lagt til side for at læse, når han får tid. Og tid får han masser af efter på onsdag, noterer han og skænker sort kaffe i koppen.

»Jeg har tænkt mig at sove ualmindeligt længe dagen efter. Jeg tror faktisk, at jeg vil lægge mig i selen for ikke på noget tidspunkt at komme i tøjet dagen efter kongressen,« drømmer han.    

På onsdag er der ekstraordinær FOA-kongres i Odense, hvor der skal vælges ny formand.

Dennis Kristensen faldt for forbundets aldersgrænse på 65 år i midten af februar, men allerede forrige år besluttede FOA, at den erfarne formand skulle forhandle den nye overenskomst på det offentlige område i foråret. Derfor blev det besluttet, at skæringsdatoen for Dennis Kristensens liv som FOA-formand var 25. april, for der var de nye overenskomstaftaler da sagtens forhandlet på plads.

Sådan er det ikke helt gået. Mere end tre måneders dramatiske #OK18-forhandlinger om lønhop, betalt spisepause og lærernes arbejdstid blev til varsler om strejker, lockout og natteroderi i Forligsinstitutionen.

Adrenalinkick 

Selvom han har været under et enormt pres de seneste uger, ville Dennis Kristensen ikke for noget i verden have undværet finalen i hans faglige karriere.

»Hvis jeg nu var gået af ved udgangen af februar, sådan som jeg oprindeligt skulle, ville jeg virkelig have ærgret mig over ikke at være med i den her periode. Det giver et adrenalinkick, at der er sådan en historisk kompliceret overenskomstsituation. Vi har aldrig haft noget, der ligner i den offentlige sektor,« siger han.

Jeg har bestemt mig til, at jeg ikke vil sidde og kigge på telefonen og tænke om den er gået ud, eller om der ikke er batteri på. Dennis Kristensen, FOA-formand.

 »Vi fik et forhandlingsforløb, hvor vi overskred alle tidsgrænser og nærmest boede i soveposer i KL (Kommunernes Landsforening, red.). Vi nåede frem til et resultat, der på FOA’s område ville betyde, at man blandt andet som ufaglært i de to første år havde ret og pligt til at få en erhvervsfaglig uddannelse, og vi forpligtede os til at udvikle nye uddannelser.«

»Hele FOA ville blive et faglært forbund på sigt. Det ville have været mit største faglige resultat overhovedet. Men desværre endte det med, at jeg blev stemt meget grundigt ned af vores hovedbestyrelse.«

»Til evig tid vil jeg ærgre mig over, at vi ikke fik det enorme uddannelsesløft. Arbejdsgiverne siger til os i dag, at hvis det var gået igennem dengang, havde det kostet dem en milliard kroner, og det have været en milliard lige ned i FOA’s lommer,« siger han.

Derudover havde et løft i uddannelse til ufaglærte eller kortuddannede FOA-medlemmer modsvaret det krav om kvalitet i den offentlige sektor, som i stigende grad vil presse de ufaglærte.

»Der er kun en vej at blive hægtet på det stigende kvalitetskrav, som bliver stillet i ældreplejen, daginstitutioner og hele den offentlige sektor, og det er kompetencer. Det ville have været ualmindelig fremsynet af os at have nikket til det tilbud,« siger han.

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser