Når det gælder tildelingen af førtidspensioner, er forskellen i kommunernes praksis stor. København tilkender meget få førtidspensioner sammenlignet med andre kommuner, mens Bornholm giver forholdsvis mange førtidspension.  Foto: Torben Christensen - Ritzau/Scanpix/Arkiv.

Skæbnesvangre afgørelser:

Tag til solskinsøen hvis du vil have førtidspension

11. apr 2018
Der bliver tilkendt markant flere førtidspensioner i nogle kommuner, end der gør i andre. Forskellen gør, at beskæftigelsesministeren nu vil lave en ny procedure for tildeling af førtidspensioner. Ekspert tvivler på, hvor stor virkning bebudet lovændring vil få.

 

Din bopæl kan være afgørende for, om du kan få tilkendt en førtidspension. For et Danmarks-kort afslører store geografiske forskelle på, hvor rundhåndede kommunerne er med at dele førtidspensioner ud.

Det viser tal, som Ugebrevet A4 har trukket i Jobindsats. Tallene dækker over nye tilkendte førtidspensioner i 2017 per 10.000 borgere i den arbejdsdygtige alder (15-66 år) i kommunen.

Artiklen fortsætter under grafikken

Postdoc ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet Iben Nørup, forklarer, at de kommunale forskelle i tildelinger af førtidspension kan få stor indflydelse på borgerens forsørgelsesgrundlag og fremtidsudsigter.

»Det, der kan være et problem, er, hvis den samme borger ville få vidt forskellige udfald alt efter hvilken kommune, borgeren bor i. I forhold til borgerens retssikkerhed skal det jo ikke være din bopæl, der afgør det alene,« siger Iben Nørup. 

Den kommune, der tildelte flest førtidspensioner, var Bornholms, hvor 64,5 borgere per 10.000 indbyggere i den arbejdsdygtige alder fik en førtidspension i 2017.

I den anden ende af skalaen ligger de to små ø-kommuner Ærø og Fanø. Tallene for de to kommuner skal dog tages med et meget stort forbehold, da der er så få indbyggere, at en tildelt førtidspension - fra eller til - kan skubbe kommunernes statistik markant.

Tredje-færrest førtidspensioner per 10.000 indbyggere blev tildelt i landets mest befolkningsrige kommune, København. Her fik 9,2 borgere per 10.000 tilkendt en førtidspension i 2017.

På landsplan var der i alt 9.927 personer, der fik tilkendt en førtidspension i fjor. Det svarer til 26,9 borgere per 10.000 indbyggere i den arbejdsdygtige alder.

Iben Nørup forklarer, at befolkningssammensætningen i kommunerne kan være en del af forklaringen på forskellene.

»Man kan ikke sammenligne de meget rige kommuner med områder som eksempelvis Lolland-Falster. Der er en social ulighed geografisk. Men ser vi på mønstrene hidtil, er der også forskelle, vi ikke kan forklare. Hvor kommuner, der er sammenlignelige, har forskellige tilkendesesgrader, fordi politikken og fortolkningen af loven er forskellig,« forklarer Iben Nørup. 

Troels Lund vil ændre loven

For at få en førtidspension skal man normalt gennem et såkaldt ressourceforløb. Kravet om sådan et forløb trådte i kraft i forbindelse med, at reformen af førtidspensionen fra 2013 blev indført under daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

I den seneste tid er reformen blevet evalueret, og det har fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at fremsætte et lovforslag.

Lovforslaget blev førstebehandlet fredag 6. april, og lyder på, at kommunerne ikke skal starte ressourceforløb, når det ikke er realistisk at tro, at borgeren kan udvikle sin arbejdsevne. Istedet skal flere have tilkendt en førtidspension.

Udsatte borgere skal ikke igennem alle mulige forløb, hvis man på forhånd ved, at der ikke er noget perspektiv Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister (V)

Han understreger, at hvis lovændringen får gavnlig effekt for bare en borger, stemmer Alternativet for. Hovedevalueringen af reformen følger inden for de næste par måneder, og selvom Alternativet ikke er med i forligskredsen af partier, har Torsten Gejl forslag til flere ændringer.

»Jeg kunne tænke mig, at der kom en grænse på længden og antallet af ressourceforløb og jobprøvninger. Hvis arbejdsevnen er under fem timer, skal man kunne vælge en førtidspension. Man skal ikke presse den sidste lille energi ud af mennesker, så de til sidst ikke har noget liv,« siger Torsten Gejl, der også gerne så, at kommunerne i højere grad brugte lægeerklæringer i sagsbehandlingen.

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser