På HK's Kongres i den kommende uge bliver Kim Simonsen genvalgt til forbundsformand for HK. Når han stopper i 2021, har han i alt været tillidsvalgt i 38 år.   Foto: Lisbeth Holten for HK.

Portræt:

HKformand satser 24 millioner på nyt fremtidslaboratorium

22. okt 2017
HK vil bruge 24 millioner kroner på et nyt laboratorium for at gøre fagbevægelsen til digital frontløber. Der skal blandt andet findes svar på, hvad kontorassistenten eller ekspedienten skal leve af i fremtiden. Bag laboratoriet står HKformand Kim Simonsen. Han bliver genvalgt som formand om få dage og vil bruge de næste fire år på at opfinde fremtidens HKjob og føre fusionen mellem LO og FTF ud i livet. Kim Simonsen er en af fagbevægelsens absolut mest magtfulde mænd. Nogle kalder ham småarrogant og usynlig. Andre lovpriser hans fremsyn og ligefremhed.

 

Da Kim Simonsen begyndte som kontorelev hjemme i Grenå i 1979, lærte han at skrive med ti-fingersystemet på skrivemaskinen og brugte ordbøger, hvis han ikke helt havde styr på stavningen.

I dag er der computere og stavekontrol. Smarte teknologier, som Kim Simonsen lovpriser. Han er vild med apps i sin smartphone og gps’en i sin Volvo.   

Formanden for fagforbundet HK er simpelt hen glad for, at det gamle hakkebræt af en skrivemaskine er på museum. Og før fagbevægelsen ender samme sted, håber han at bidrage til fornyelsen, så både HK og LO-fagbevægelsen har muskler og styrke til at sikre butiksassistenter, laboranter, sosu'er og alle lønmodtagere job samt gode løn- og arbejdsforhold i fremtiden.

»Når verden forandrer sig, må fagbevægelsen også gøre det. Digitalisering, deleøkonomi og robotter udfordrer både vores fag, vores job og måden vi er fagforeninger på,« siger Kim Simonsen og fortsætter:

»I stedet for bare at sætte sig ned og være bekymret må vi spørge, hvordan vi finder på nye job, hvilke ydelser vi skal tilbyde medlemmerne og diskutere, hvad det er for en fagforening, vi skal være i fremtiden.« 

Når Kim Simonsen går på talerstolen på HK’s kongres i Aarhus i den kommende uge, er det også for at lancere en ny digitaliserings-strategi for de knap 170.000 (fuldtidsbetalende) medlemmer af HK.

Og det er for at tale uddannelse op og borgerliggørelsen af Danmark ned.

Og i håb om at blive genvalgt som forbundsformand for HK i yderligere fire år.

Vil opfinde nye HK-job

I flere år har Kim Simonsen haft lyst til at hænge et skilt op på døren til et nyt kontor, hvor der skal stå ’Her opfindes nye HK-job’.

Det skilt er han nu ved at få fremstillet. Men det er det mindste af det. Der er sat 24 millioner kroner af til HK’s nye digitaliserings-strategi i den kommende kongresperiode på fire år.

De 9 millioner kroner sendes ud i HK’s lokale afdelinger, mens de 15 millioner kroner bruges centralt til at eksperimentere og ikke mindst finde svar.

HK LAB

HK's nye 4-årige digitaliseringsstrategi handler især om de nye og kommende teknologiske platforme og om at udvikle nye digitale fagforeningsydelser. 

HK LAB skal understøtte, inspirere og udfordre hele HK til at forholde sig til ny teknologi og fremtidens digitale arbejdsmarked.

Helt grundlæggende handler LAB om to ting:

At hjælpe medlemmerne godt på vej ind i fremtiden og være klædt på og have lyst til at kunne noget nyt. Det handler om kompetencer og job. 

At skabe grundlaget for nye måder at være fagforening på, så HK også fremover er en attraktiv forening og garant for at hjælpe medlemmerne i deres arbejdsliv. 

Foreløbig er det bestemt, at der skal ansættes to mennesker til at løbe laboratoriet i gang. 

Budgettet for HK LAB er 24 millioner kroner i alt. Pengene er delt op på 15 millioner kroner, som kan bruges centralt, og 9 millioner kroner er til initiativer i lokalafdelingerne over fire år. 

Kilde: HK Danmark. 

»Vi har betjeningsløse butikker, chatbots, deleøkonomi, atypiske ansættelser, førerløse biler og meget mere nyt på vej. Det er spændende, men min oplevelse er, at fagforeningerne har været meget gode til at stille spørgsmål til den uundgåelige udvikling, men knap så gode til at komme med svar på, hvordan vi tackler disruption,« siger han.  

Som fagbevægelse skal vi også bidrage til at få vores land til at fungere bedre. Det kræver, at vi kigger ud over vores egne medlemmers næsetip. Kim Simonsen, forbundsformand i HK

Efter nogle måneders sonderen i baglandet, meddelte Kim Simonsen, at han trak sig som formandskandidat. Samme eftermiddag som Dansk Metals hovedbestyrelse besluttede sig for at pege på Lizette Risgaard, læste Kim Simonsen skriften på væggen – han ville ikke kunne skaffe sig flertal på kongressen.

Fortrød du, at du stillede op?

»Aldrig nogensinde. Fortrydelse er ikke en af mine stærke sider. Er jeg ærgerlig over, at jeg ikke blev LO-formand? Ja, det vil jeg nok være til min dødsdag. Er jeg glad for at være HK-formand? Ja, jeg synes, at det er fedt.«

»Jeg mener, at jeg er kommet mig over det. Der er en risiko ved at stille op og ikke blive valgt, for man kan være bange for, at ingen kan bruge idioten til noget bagefter,« siger han og tilføjer, at han ikke selv oplever, at han i dag er svækket hverken i HK eller LO. 

Og det mener flere kilder, som Ugebrevet A4 har talt med, heller ikke.

Forbundsformand for Dansk El-forbund Jørgen Juul Rasmussen mener, at Kim Simonsen har arbejdet videre i fagbevægelsen på en meget professionel måde.

»Det er en ærlig sag at stille op og så trække sig. Kim Simonsen har tacklet hele forløbet godt, og jeg oplever ikke, at det har svækket hans position i LO’s daglige ledelse. Han er fortsat en meget engageret, arbejdsom og resultatorienteret kollega,« siger Jørgen Juul Rasmussen.  

HK Kongres 2017

HK Danmarks kongres 2017 holdes i Aarhus fra 23. - 25. oktober. 

På programmet er blandt andet, hvordan de nye teknologier vil forandre det danske arbejdsmarked.

Forbundsformand Kim Simonsen og næstformand Mette Kindberg aflægger beretning.  

Gæstetalere i løbet af kongressen er LO-formand Lizette Risgaard og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen

De cirka 370 delegerede er valgt på generalforsamlinger i lokale afdelinger, ligesom blandt andre medlemmer af HK's hovedbestyrelse samt repræsentanter fra sektorer og landsforeninger er med. 

Kongressen kan følges på hk.dk/kongres  

PÅ HK’s kongres bliver Kim Simonsen genvalgt. Der er nemlig ingen modkandidater til Kim Simonsen. Og selvom de delegerede på HK-kongressen skal vedtage nye afgangsregler, der betyder, at de politisk valgte fremover kan genvælges efter deres 60 års fødselsdag, bedyrer Kim Simonsen, at han ikke vil bruge de nye regler.

»I min egen situation synes jeg sådan set også, at det er fornuftigt at der er en eller anden grænse for, hvor lang tid Kim Simonsen kan fortsætte«, siger han.

»Ellers er mit udgangspunkt, at torsdag 28. oktober bliver den første nye dag i mit HK-liv, hvor jeg skal kigge fire år ud i fremtiden i forhold til, hvad der skal ske for HK, med HK og for mig«. 

Opgør mod borgerliggørelsen

Udover at få HK i den digitale førertrøje i de næste fire år, har Kim Simonsen også ambitionen om et opgør mod borgerliggørelsen af Danmark.

Stress, sygefravær, krav om øget produktivitet, effektiviseringsbidraget, nedskæringer på erhvervsskoler, dårligere velfærd. Kim Simonsen remser op og tilføjer så:

»Det er konsekvensen af en borgerlig regering«.

Der er en risiko for, at vores solidaritetskikkert bliver lidt kortere, og at vi kun gør noget for vores egne medlemmer. Kim Simonsen, forbundsformand i HK

Selvom HK-formanden cykler med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kan han ikke cykle liberaliseringsbølgen og borgerliggørelsen væk, konstaterer han.

»Der er en tendens til, at det er bedre at være dansker, hvis du har en uddannelse og et arbejde. Altså middelklassen har vundet,« siger han og raser blandt andet over, at buspriserne stiger og boligejerne tilgodeses på bekostning af lejerne.

Har fagbevægelsen et medansvar for, at middelklassen har vundet?  

»Yes! Tag for eksempel de arbejdsløse. I gamle dage fik man dagpenge i syv år eller fire år. Nu er det to år, og så falder folk ud af dagpengesystemet. Selvom vi prøver at holde fast i vores medlemmer længe, oplever vi, at de ikke helt er vores problem så længe, fordi de ryger på kontanthjælp.«

»Der er en risiko for, at vores solidaritetskikkert bliver lidt kortere, og at vi kun gør noget for vores egne medlemmer. Det er jeg ked af,« siger han og tilføjer, at fagbevægelsen godt kunne have været mere på barrikaderne for at bekæmpe blandt andet kontanthjælpsloftet. 

Kim Simonsen pointerer, at fagforeningerne er en del af civilsamfundet og har andre opgaver end bare lige løn og overenskomster.

»Som fagbevægelse skal vi også bidrage til at få vores land til at fungere bedre. Det kræver, at vi kigger ud over vores egne medlemmers næsetip.«

Artiklen er skrevet på baggrund af to interviews med Kim Simonsen samt interviews med en række kilder i HK og uden for HK. En række kilder har ikke ønsket at medvirke til citat.  

(Foto: Jeppe Carlsen)

Blå Bog

Kim Simonsen, født 23. april 1961 i Grenå. 

Siden 2008: forbundsformand for HK/Danmark og medlem af LO's daglige ledelse

1990: Sektorformand for HK/Kommunal.

1988: Næstformand i HK/Kommunal.

1986: Byrådsmedlem i Grenå for Socialdemokratiet.

1983: Tillidsrepræsentant i Grenå Kommune og bestyrelsesmedlem i HK/Kommunals landsforening.

1979: Elev i Skatteforvaltningen i Grenå Kommune og aktiv i HK/Ungdom. 

Kim Simonsen er med i regeringens Disruptionråd, har været med i trepartsforhandlingerne og har plads i en snes bestyrelser. Blandt andet formand for ALKA A/S og næstformand i Sampension A/S samt med i ATP's bestyrelse. 

Privat: gift med med sygeplejerske Karen Sofie Krohn. Sammen har de to voksne børn, Sara og Frederik. 

 

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser