Langvarigt stress blandt ansatte i eksempelvis sundhedssektoren er blot ét udtryk for den offentlige ledelseskrise, mener forfatterne. Foto: Scanpix/Linda Kastrup

DJØFISERING:

Offentlig ledelse er en alvorligt syg patient

23. sep 2015
Interview: Offentlig ledelse fokuserer for meget på effektivitet, målinger og topstyring og for lidt på at udvikle velfærden i dialog med medarbejderne. Det mener to forfattere til en særdeles kritisk bog om konkurrencestaten. Den offentlige ledelseskrise er den største siden 1864, siger de.

»Den offentlige sektor og Danmark står i den største ledelseskrise siden 1864«.

Tak skæbne! Det er ikke hverdagskost at læse den slags kategoriske udsagn. Men sådan står der sort på hvidt i den nye bog ’Ledelseskrise i konkurrencestaten’.

Og bogens forfattere, professor i statskundskab Lars Bo Kaspersen og organisationsstrateg Jan Nørgaard, gentager deres hovedbudskab råt for usødet, da Ugebrevet A4 dukker op til interview på Københavns Universitet.

»I dag lader vi staten, embedsapparatet og den politiske elite udstikke og definere løsningerne på alle problemer i velfærdsstaten. Top-down-modeller, kvalitetsmålinger og effektiviseringsværktøjer er løsningen på alle udfordringer, fordi det er konkurrencestaten, der får lov at diktere måden som den offentlige sektor skal styres på. Og det betyder, at velfærdsstaten er presset som aldrig før, « siger Lars Bo Kaspersen.

Dybest set rammer ledelseskrisen alle, fremhæver bogens forfattere. Fordi det handler om serviceydelser, ledelse og samarbejde på skoler, daginstitutioner og plejehjem.  Stress, mistrivsel og sygefravær blandt sosuer, folkeskolelærere og sundhedspersonale. Overbelægning på sygehuse, kostbare fejl i SKAT og Esbjergs kommunes diktat til socialrådgivere om at spare et bestemt antal anbringelser af børn.

I forhold til den internationale konkurrence har vi i den grad brug for rundbordspædagogik, hvor medarbejdere og ledere udfolder deres faglige potentiale og giver den gas i fællesskabet. Jan Nørgaard, organisationsstrateg, medforfatter til 'Ledelseskrise i konkurrencestaten'

LA, DF og Alternativet kan redde velfærdstaten

Forfatterne henter også lidt optimisme i, at der trods alt også er nogle partier, der ikke er så bundet af konventioner som andre.

»Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti kan være afspejlinger på, at der er noget i gang i befolkningen. Der er brug for nogle, der tør sige, at uddelegeringen og decentralisering af forvaltningen er en god ting i respekt for retsstaten,« siger Lars Bo Kaspersen.

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af Avisen.dk Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser