Tilskudsjob - som eksempelvis seniorjobbene - kostede sidste år kommunerne tre milliarder kroner. De penge kunne bruges bedre på kernevelfærd, mener både FOA og CEPOS.  Foto: Jørn Deleuran/Scanpix

KUNSTIGE HÆNDER :

Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob

15. jun 2015
En ny opgørelse viser, at kommunerne sidste år brugte tre milliarder kroner på at oprette 11.000 støttede fuldtidsstillinger. De penge kunne være brugt bedre på at levere kernevelfærd, mener både FOA og Cepos. Ekspert holder dog fast i, at tilskudsjob giver god mening for samfundsøkonomien.

Mens de offentligt ansattes organisationer skriger på varme hænder, brugte kommunerne sidste år tre milliarder kroner på at sende ledige i nyttejob, seniorjob og løntilskud. Det viser en ny analyse foretaget af firmaet Analyze! for Ugebrevet A4.

I en tid, hvor den offentlige sektor er under pres, kunne de penge være brugt langt bedre på at sikre kernevelfærden. Det mener både fagforbundet FOA og den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

For når ansatte i støttede job ikke må tage arbejdet fra ordinært ansatte, er det spild af gode penge at bruge gennemsnitligt 275.000 kroner pr. job på at oprette det, der svarer til 11.000 støttede fuldtidsstillinger, lyder kritikken.

»Vi mener, man skulle bruge pengene på at ansætte flere i helt ordinære stillinger de steder, hvor kernevelfærden slår så voldsomme sprækker, at det gør ondt at se på,« siger næstformand i FOA Mona Striib.

Jeg er skeptisk over for at tage forskellige restgrupper ind og fjerne fokus fra at levere god offentlig service Mads Lundby Hansen, cheføkonom, CEPOS

Hos Liberal Alliance ønsker arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen sig en sanering af alle tilskudsordningerne. Der er først og fremmest brug for, at arbejdsmarkedets parter sætter sig ned og sænker mindstelønnen, så især indvandrere fra 3. verdenslande får lettere ved at få job, mener han.

Og fra den modsatte side af folketingssalen lød meldingen fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, i en debat på TV2, at hun følte sig helt borgerlig ved at sige det, men at antallet af løntilskudsansatte skal ned.

Regeringspartier: Ikke noget problem

I de to regeringspartier, Radikale og Socialdemokraterne, bliver opgørelsen fra Analyze! taget med knusende ro.

Den radikale finansordfører, Camilla Hersom, understreger, at det er helt utroligt vigtigt, at svage ledige også kan få fodfæste på arbejdsmarkedet.

»Og så skal de naturligvis ikke fortrænge fastansatte, og det gør de heller ikke,« siger hun og fortsætter: »Selvfølgelig kan man sige, at 11.000 stillinger og tre milliarder er meget. Men hvis man gør det op over for den volumen, den kommunale sektor har, så synes jeg ikke, det er alarmerende,« siger Camilla Hersom.

Også Socialdemokraterne støtter overordnet tilskudsjobbene – især seniorjob, der sikrer de mennesker, der før kunne gå tidligt på efterløn, forsikrer partiets arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo-Andersen.

»Når samfundet er, som det er, og vi har mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, så føler jeg som socialdemokrat, at vi har en forpligtelse til hjælpe. Og når der samtidig er ting, der ikke bliver gjort inden for det offentlige, kan vi få fyldt de huller ud,« siger han.

Lennart Damsbo-Andersen forventer, at indfasningen af beskæftigelsesreformen i løbet af 2015 automatisk vil medføre færre offentlige løntilskudsjob. Der er nemlig indført en række begrænsninger i kommunernes brug af ordningen.

»Det betyder, at offentlige myndigheder ikke har den samme mulighed som tidligere for at udnytte, at man har en billig arbejdskraft. De bedste ordninger for ledige i løntilskud er i det private. Der kan vi se en større sandsynlighed for at komme i arbejde,« siger Lennart Damsbo-Andersen.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]"


Annoncering

Forretningsbetingelser