Det kan gavne integrationen, når man indvandrere bor tæt sammen. På billedet bliver Kalil Ibrahim Harmanci fotograferet sammen med sin familie inden den traditionelle studenterkørsel rundt i København.  Foto: Tobias Selnæs Markussen/Polfoto

SAMMENSKUDSGILDE:

Ghettoer kan hjælpe indvandrere til et arbejde

5. jan 2015
Tyrkere, pakistanere og polakker samler sig i bestemte områder. Indvandrere kan lettere komme i job, når de bor sammen med andre indvandrere, men det skal være de rigtige, fortæller en forsker.

I Ishøj bor 3.512 tyrkere; i Brønshøj 1.563 pakistanere; og i postnummer 6000 Kolding har 1.022 bosniere slået sig ned. Indvandrere og flygtninge samler sig ofte i områder, hvor der er i forvejen bor mange fra fædrelandet. Det viser en særopgørelse fra Danmarks Statistik for Ugebrevet A4.

Og i modsætning til den gængse opfattelse kan det være en fordel for integrationen, at flygtninge og indvandrere bor tæt sammen. Og i nogle situationer kan det føre til job. Sådan lyder den overraskende konklusion på forskning, som Anna Piil Damm står bag.

I modsætning til, hvad mange tror, bliver flygtninge ikke dårligere stillet ved at begynde livet i Danmark i et socialt udsat boligområde. Anna Piil Damm, lektor, Aarhus Universitet

Men integrationshospitalet kurerer ikke alle dårligdomme.

»Desværre er der også den negative side. Knægte laver ballade og lærer af hinanden,« siger han.

De etniske goder lokker

Når indvandrere samler sig i bestemte områder, skyldes det fordelene ved at bo tæt, forklarer Anna Piil Damm. Der findes simpelthen etniske goder.

»Det er lettere at købe de råvarer, man ønsker. Man kan praktisere sin religion, og der er klubber og foreninger, hvor folk føler, at der er en forståelse for den situation, man er havnet i. Indvandrere og flygtninge har brug for ligemænd og behov for at møde pionerer, som allerede har gjort de dyrekøbte erfaringer om, hvordan man bedst klarer sig i Danmark,« siger hun og peger på, at udlandsdanskere også søger ligesindede og danner danskerkolonier.

Erol Sarikaya, som oprindelig stammer fra Tyrkiet, er glad for tilbuddene i Ishøj. Der er mange foreninger, sportsklubber og en moske. Fællesskabet med de andre tyrkere i området er en stor styrke, men han bryder sig ikke om den kriminalitet og fundamentalisme, han også ser i Ishøj.

Ligesom mange andre er familien flyttet fra blokkene og ind i villakvarteret.

»Udover det tyrkiske fællesskab vil vi som familie ligeledes gerne være del af det større danske fællesskab,« siger Erol Sarikaya.

Kontakt

Redaktionen
[email protected]

Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser