Formanden for EU-Kommissionen presser på for at få fælles europæiske normer for mindsteløn. Det vil i givet fald sætte den danske model under pres.  Foto: Peter Klint/Polfoto

LØNPRES:

Europæisk mindsteløn kan være på vej til Danmark

8. dec 2014
Inden for de næste fem år vil EU have gennemtvunget en europæisk mindsteløn, vurderer Ulla Tørnæs V, næstformand i EUParlamentets beskæftigelsesudvalg. Det vil i givet fald sætte den danske model under pres. Eksperter opfordrer de danske politikere og arbejdsmarkedets parter til at sætte sig forrest i bussen.

Alle lande i EU skal have en mindsteløn. Så klart er signalet fra formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker. Og Ulla Tørnæs (V), næstformand i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg, vurderer, at han vil få held til at få presset sit ønske igennem.

»Der kommer helt sikkert en europæisk mindsteløn. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker har været meget klar i mælet og flere gange sagt, at han ønsker, at alle EU-lande indfører en minimumsløn,« fastslår Ulla Tørnæs.

Helt anderledes afvisende er LO’s næstformand Lizette Risgaard.

»Kommissionsformanden kan ønske sig en europæisk minimumsløn i julegave i år og næste år og næste år igen. Det bliver bare aldrig en god jul for Jean-Claude Juncker, for ønsket om en minimumsløn i EU kommer ikke til at gå i opfyldelse,« siger hun.

Lizette Risgaard pointerer, at løn i henhold til EU-traktaten er et nationalt anliggende.

Når der kun er seks EU-lande, der ikke har en mindsteløn, er det os, der er under pres, og ikke de andre 22 lande.

Alligevel advarer to forskere mod at tage for let på signalerne fra Bruxelles.

»Behovet for en minimumsløn dukker op som et modsvar til den voksende utilfredshed, der har været i kølvandet på arbejdskraftens frie bevægelighed de senere år. Og det nytter ikke at sætte sig ned på bagbenene og sige, at det vil man ikke og tror man ikke,« siger professor Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

Og professor Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, konstaterer, at 22 EU-lande, heriblandt toneangivende lande som Frankrig og Tyskland, er tilhængere af minimumslønninger.

»Når der kun er seks EU-lande, der ikke har en mindsteløn, er det os, der er under pres, og ikke de andre 22 lande,« fastslår han.

Til kamp for den danske model

Næstformanden for EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg, Ulla Tørnæs, oplever da også, at diskussionen om en minimumsløn, der kommer til at gælde i hele Europa, optager sindene i Bruxelles. Både i Parlamentet og i Kommissionen.

»Vi har jo ikke nogen minimumsløn i Danmark, så hvordan vi tackler det, ved jeg ikke. Men på trods af, at lønnen er beskyttet af EU-traktaten og ikke kan røres, mener jeg ikke, at Danmark kan ignorere de klare politiske signaler, der gentagne gange er kommet fra kommissionsformanden,« siger hun.

Der kommer ikke nogen minimumsløn i EU i den her valgperiode. Det kan jeg garantere dig for. Ole Christensen (S), medlem, EU-Parlamentet

Flere danske europaparlamentarikere pointerer, at så længe fagbevægelse og arbejdsgivere i Danmark holder fast i den danske model, bakker de op og rører ikke ved den gamle højt besungne model.

»I stedet for at stramme grebet yderligere med centrale tiltag, synes jeg hellere, at EU skal lade den danske model være,« siger Morten Messerschmidt og bedyrer, at han vil bekæmpe ethvert tiltag til indførelse af fælles normer for minimumsløn i EU.

Men Margrethe Auken fra SF pointerer, at hun ikke principielt er modstander af lovbestemt mindsteløn.

»Mindsteløn kan da være en smaddergod ide i mange lande og inden for nogle brancher. At sikre folk en minimumsløn kan være med til at forebygge social dumping og fattigdom, så for min skyld kan man godt indføre mindsteløn i de lande, hvor man ikke har stærke aftalesystemer som det danske,« erklærer hun.

Og hvis der kommer et ønske fra parterne selv om at almengøre overenskomster til lov, vil Margrete Auken klappe i hænderne.

»Jeg er på nippet til at mene, at vi skal have mindsteløn inden for nogle områder, hvor der bare er så usle lønninger og foregår en grov udnyttelse af østarbejdere. Men det skal komme fra parterne selv,« siger hun.

Også Ulla Tørnæs fra Venstre fastslår, at det skal være arbejdsmarkedets parter, der selv skal spille bolden op, hvis de har ønske om at almengøre overenskomsterne.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 71 74 73 77