Kun 800 i job får gavn af ny seniorpension: 'En fis i en hornlygte'

20160520-133850-4-1920x1280we
Beskæftigelsesministeren er taget med bukserne nede, og det syn ville jeg gerne have skånet mine øjne for, siger Karsten Hønge (SF) om regeringens nye seniorpension. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix.
6. maj 2019 11.08
Regeringen skønner, at seniorpensionen vil hjælpe over 17.000 nedslidte. Men det store flertal er allerede på andre ordninger i dag. Talmanipulation, siger SF.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var meget klar i spyttet, da han på sidste uges pressemøde forklarede, hvem den nye seniorpension er beregnet til: Nemlig nedslidte mennesker på arbejdsmarkedet.

- Vi har i månedsvis diskuteret, hvordan vi bedre sikrer de nedslidte nogle værdige forhold for at komme væk fra arbejdsmarkedet og over på pensionslivet, lød det fra partiformanden på pressemødet.

LÆS OGSÅ: Fabriksarbejderen Berit om ny pensionsaftale: "Kommer ikke til at hjælpe mig og mine kollegaer

Regeringens aftale med Dansk Folkeparti og Radikale blev ved lanceringen præsenteret som en ordning for 17.150 fuldtidspersoner af både partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Men langt de fleste er slet ikke på arbejdsmarkedet, men på andre offentlige ordninger.

Højrefløjen manipulerer groft med fakta.
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF.

Ifølge Jyllands-Posten vil omkring 6.000 i forvejen være på førtidspension eller seniorførtidspension, 5.000 vil komme fra sygedagpenge eller jobafklaring, 1.700 vil komme fra fleksjob eller ledighedsydelse og 1.100 vil komme fra andre ydelser. Tilbage er 3.400, men mange er selvforsørgende eller på stærkt nedsat tid.

Omregnet til fuldtidspersoner vil det altså blot være 800 danskere, som vil komme fra arbejdsmarkedet over de næste seks år. Det svarer til 133 pr år.

SF: Ren talmanipulation

SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge mener, regeringen bevidst har overdrevet en ændring, som kun vedrører en meget lille gruppe mennesker:

- Højrefløjen manipulerer groft med fakta. De har oversolgt det her helt vildt. Nu er beskæftigelsesministeren taget med bukserne nede, og det syn ville jeg gerne have skånet øjnene for, siger Karsten Hønge (SF).

- De pralede med, at de ville hjælpe over 17.000 nedslidte arbejdere. Det viste sig at være 800. Det er en fis i en hornlygte, siger Karsten Hønge.

Han langer også ud efter Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl:

- Dansk Folkeparti har siddet i evigheder til de her møder med ministeren. Kendte de ikke tallene, er de jo blevet udnyttet og misbrugt groft af regeringen. Eller kendte de tallene og holdt det skjult? Jeg ved ikke , hvilken af de to muligheder, der er værst.

Bedre end ingenting

Hos Dansk Folkeparti ryster beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted på hovedet af kritikken.

- Han har ikke sat sig ind i sagerne. Det er da rigtigt, at det ikke er de fleste, der kommer lige fra arbejdsmarkedet, men vi har ikke sagt, at de allesammen skal komme lige fra et fuldtidsjob. Det kan være folk på sygedagpenge eller folk i fleksjob, som ikke kan klare det mere, siger Bent Bøgsted (DF).

Hos SF har man endnu ikke taget stilling til, om man vil støtte aftalen om seniorpension, men Karsten Hønge mener, at det er det mest sandsynlige.

- En lille forbedring er også en forbedring, men det her ændrer ikke en tøddel på, at der stadig er brug for at give folk med mange år på arbejdsmarkedet en rettighed til tidligere folkepension, siger SF'eren.