Private firmaer kommer i højere grad til at stå for ældrepleje, rengøring og meget andet i kommunerne. Sådan lyder vurderingen fra lokalpolitikere i ny måling. Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix.

UDSAT:

Lokalpolitikere klør på med udlicitering

21. jan 2016
Flere opgaver bliver flyttet væk fra ansatte i kommunerne og over på private hænder. Især fattige landkommuner vil udlicitere ikke fordi de ønsker det, men fordi de er nødt til det. Minister Troels Lund Poulsen V vil opstille mål for endnu mere udlicitering.

Tusindvis af ansatte i kommunerne kan godt indstille sig på at få en ny arbejdsgiver med andre løn- og arbejdsvilkår eller sågar vinke farvel til jobbet.

I de kommende år vil lokalpolitikerne nemlig flytte endnu mere rengøring, ældrepleje, gartnerarbejde, transport og meget andet væk fra ansatte i kommunerne og over til private virksomheder.

Det billede tegner sig i en undersøgelse udført af Dansk Erhverv. Heri har 539 kommunalpolitikere svaret på spørgsmål angående udlicitering eller konkurrenceudsættelse, som det også bliver kaldt. 

I målingen overgår andelen af lokalpolitikere, der forventer mere udlicitering de kommende tre år, klart andelen, som forventer mindre. Eksempelvis regner 35 procent af byrådsmedlemmerne i større byer som København, Aarhus og Aalborg med øget udlicitering, mens kun 10 procent forventer mindre.

Tendensen i Struer Kommune er i retning af øget udlicitering. Det er et værktøj for os til at kunne få den bedste og billigste pris Mads Jakobsen (V), borgmester i Struer

»Vi er for længst forbi det stadie, hvor udlicitering i kommunerne handlede om at få løst opgaver bedre og billigere. Nu handler det kun om billigere, så politikerne kan få budgetterne til at gå op,« siger Dennis Kristensen, og fortsætter:

»Kommunerne bliver mere og mere presset på økonomien i de kommende år. Så når private virksomheder vifter en politiker under næsen med en gulerod i form af besparelse ved udlicitering, vil politikerne som regel være nemme at tale med. Tom pengekasse lærer så at sige nøgen politiker at spinde.«

Læs Dansk Erhvervs analyse (hent PDF).