KAMPEN FLØJTET AF

Aktivister dæmper fløjterne

Af | @jakkobb

Aktivister bag fløjteaktion mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil holde afstand fra scenen i Fælledparken, mens LO Hovedstaden skal melde ud, at man forstår aktivisternes frustration.

Aktivister har truet med at sabotere Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale i Fælledparken ligesom det skete sidste år. 

Aktivister har truet med at sabotere Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale i Fælledparken ligesom det skete sidste år.  Foto: Jan Dagø

1. maj i Fælledparken bliver efter alt at dømme ikke helt så hed for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som der var lagt op til.

Arrangørerne af 1. maj, LO Hovedstaden, har indgået en aftale med aktivistgruppen 'Her er oprøret', som har taget initiativ til den meget omtalte fløjteaktion, der skulle overdøve statsministeren.

Det skete på et møde tirsdag formiddag, som Ugebrevet A4 overværede som et af tre medier.

»Jeg er godt tilfreds med, at vi er kommet i gang med en dialog, og jeg forventer, at dagen vil forløbe roligt,« siger Peter Kay Mortensen, formand for LO Hovedstaden, til A4.

Også aktivistgruppen er tilfreds med, at der er indgået en aftale mellem parterne.

»Jeg er rigtig glad for, at vi har lavet en aftale,« siger Juliane Stege, der deltog som en af to repræsentanter for aktivisterne.

LO skal 'forstå' frustration

Aftalen stiller krav til begge parter. LO Hovedstaden har forpligtet sig til at melde offentligt ud, at man forstår frustrationen hos aktivisterne, der især har slået på, at de er utilfredse med flere af regeringens reformer.

Derudover skal LO Hovedstaden melde ud, at det politiske grundlag, der er vedtaget for 1. maj-arrangementet i Fælledparken, 'ikke er et udtryk for den førte politik fra regeringen', men derimod er fagbevægelsens ønsker til, hvilken politik der skal føres.

Aktivister vil holde afstand

Til gengæld lover aktivisternes repræsentanter, at de vil forsøge at samle aktivisterne på afstand af den scene, hvor statsministeren skal tale. De vil også opfordre aktivisterne til at blive stående på afstand af scenen frem for på forreste række, mens Thorning taler.

Trods et stærkt ønske fra LO ville 'Her er oprøret'-gruppen ikke forpligte sig til at droppe fløjterne og lytte til Thornings tale. Til gengæld lovede de at opfordre deltagerne til at 'anerkende politisk uenighed' og til, at man 'forholder sig til' Thornings tale.

Roligt, men stadig protester

Selvom fløjterne således ikke er endegyldigt ude af Fælledparken, erklærer Peter Kay Mortensen sig tilfreds med aftalen.

»Der vil nok være noget fløjteri, men jeg forventer, at det vil være roligt,« siger han.

Aktivisternes talsperson Juliane Stege siger:

»Vi kommer stadig til at se en masse mennesker protestere mod Helle Thorning, for hun er stadig bannerfører for regeringens politik.«

LO Hovedstaden har også lovet aktivisterne efterfølgende at arrangere et dialogmøde med Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro.