VK-regeringen fyrer gråt guld

Af Johannes Krarup

Selv om regeringen via bedre seniorpolitik og rummeligt arbejdsmarked vil have 5.000 flere i arbejde, er det især medarbejdere over 50 år, der er blevet prikket i ministerierne.

VK-regeringens fyringer som følge af finansloven for i år har især ramt det grå guld – medarbejdere over 50 år. Det fremgår af et svar fra finansminister Thor Pedersen (V) til socialdemokraten Jan Petersen.

Socialministeriet er det eneste område, hvor andelen af de fyrede over 50 år er mindre end aldersgruppens andel af samtlige ansatte. Under socialminister Henriette Kjær (K) var hver femte af de fyrede over 50 år, mens det er rundt regnet hver tredje af de ansatte, der er over 50 år.

Den største synder er Udenrigsministeriet. Her er 56 procent af de fyrede over 50 år, mens kun 30 procent af de ansatte hører til det grå guld. For alle ministerier er det 46 procent af de fyrede, der er over 50 år, mens aldersgruppen udgør 31 procent af de ansatte.

Jan Petersen henviser i sit spørgsmål til, at regeringen har som forudsætning, at arbejdsstyrken vil stige med 5.000 personer som følge af en bedre seniorpolitik og rummeligt arbejdsmarked. Og han gør opmærksom på, at det selvfølgelig kræver, at staten som landets største arbejdsgiver også bidrager til stigningen. Men det kommenterer finansministeren ikke i sit svar.

»Det er de enkelte ministerier, der har ansvaret for planlægningen og prioriteringen af aktiviteterne inden for rammerne af finansloven, herunder eventuelle beslutninger om iværksættelse af afskedigelser på de statslige arbejdspladser,« skriver Thor Pedersen til Jan Petersen.

Indtil 4. december var 1.290 statsansatte blevet fyret i 2002.