Virksomheder er glade for skolepraktik

Af | @GitteRedder

Ny undersøgelse afslører, at Dansk Arbejdsgiverforening ikke har baglandet i orden, når den vil afskaffe skolepraktikken. En tredjedel af virksomhederne er nemlig vilde med skolepraktik.

I de seneste ti år er der uddannet 700 elektrikere i skolepraktik på Teknisk Erhvervsskole Center, TEC, på Frederiksberg. Alle har de forgæves søgt snesevis af ordinære praktikpladser. 
»Det paradoksale er, at el-branchen har skreget på arbejdskraft i mange år. De ansætter elektrikerne fra skolepraktikken i restlæreaftaler og som færdiguddannede. Uden skolepraktikken havde der været stor mangel på elektrikere i Storkøbenhavn,« siger TEC-uddannelseschef, Per Buron.

»Arbejdsgivere er glade for den nyuddannede arbejdskraft fra skolepraktikken, og i en tid, hvor arbejdspladserne bliver mere specialiserede og ikke kan forudse deres økonomi mange år frem, bliver det sværere for dem at tilbyde praktikpladser,« siger LO-sekretær Harald Børsting.

Han undrer sig over, at DA kæmper så hårdt for at afskaffe skolepraktikken, når så mange arbejdsgivere er glade for skolepraktikken. Og at skolepraktikken er populær bekræftes af en ny undersøgelse, som det uafhængige konsulentfirma Dansk Erhvervspædagogiske Læreruddannelse, DEL, netop har gennemført for LO. Undersøgelsen viser, at en tredjedel af de virksomheder, som har erfaring med skolepraktikanter, foretrækker lærlinge fra skolepraktik.
37 procent af virksomhederne siger, at de er overvejende positive over for skolepraktik, mens 17 procent er neutrale.

»Tallene dokumenterer, at DA langt fra har opbakning i egne rækker til at lukke skolepraktikken,« fastslår Harald Børsting.

Hvert år benytter 6.400 elever sig af skolepraktik, fordi de ikke kan få en praktikplads. Deres fremtid er på spil i de kommende måneder, hvor en revision af lov om erhvervsuddannelser skal forhandles på plads.