Villy er Danmarks bedste partileder – Lene værst

Af
| @GitteRedder

SF’s formand Villy Søvndal er Danmarks bedste partileder, mener vælgerne i ny måling. Til gengæld er nedturen total for Venstres Lars Løkke Rasmussen og de konservatives Lene Espersen, som scorer de dårligste karakterer af alle otte partiledere. Borgerlige vælgere giver endda oppositionens partitop bedre bedømmelser end den konservative partiformand.

HOT – OG NOT Trods uro i SF’s bagland og dalende meningsmålinger kårer danskerne SF-formand Villy Søvndal til landets suverænt bedste partileder, netop som Danmark bevæger sig ind i valgåret 2011.

I en undersøgelse blandt 2.053 repræsentativt udvalgte danskere, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, bliver Folketingets otte partiledere bedømt efter den gældende syv-trins karakterskala. Vælgerne er blevet bedt om en personlig bedømmelse af den enkelte partileders evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig partileder og politiker.

Søvndals topkarakter lyder på 6,2, og karakteren efterlader et pænt gab ned til de næste på listen. Her kommer S-formand Helle Thorning-Schmidt ind med karakteren 5,7, mens Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard får 5,5.

Søvndals – tilsyneladende kroniske – popularitet overrasker politiske kommentatorer:

»I flere år har man talt om, hvornår dampen går af Villy – toppede han for tidligt? Det er der ikke noget, der tyder på. Det overrasker mig, at han holder så markant en højde, og jeg tror faktisk også, det overrasker ham selv,« siger Niels Krause-Kjær, politisk kommentator og tidligere pressechef hos de konservative.

En anden politisk kommentator og tidligere konservativ formand Hans Engell siger:

»Målingen viser, at folk godt kan lide Villy Søvndal. Han rammer noget i den danske folkesjæl, ligesom han opleves som flittig og kompetent.«

Når Helle Thorning-Schmidt indtager andenpladsen, skyldes det ifølge Hans Engell, at danskerne under sommerens skattesag så en stærk leder. Vi er så at sige ved at vænne os til, at Thorning-Schmidt har statsministerformat. Men samtidig er det Villy Søvndal, der har fået oppositionen op i gear, vurderer Hans Engell.

Samfundsforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen er mest overrasket over, at Pia Kjærsgaard kun ligger på en tredjeplads:

»Hun er uden sammenligning den mest fantastiske politiker. Uanset hvad, Pia Kjærsgaard udtaler sig om, ved alle de andre politikere, at de må forholde sig til det. Det, hun siger, har en folkelig gennemslagskraft, som gør, at 20 procent af den danske befolkning straks begynder at diskutere det. Den evne har Pia Kjærsgaard forvaltet gennem 10-12 år på en fantastisk måde.«

Når Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt alligevel slår Pia Kjærsgaard, skyldes det efter Johannes Andersens vurdering, at de to har formået at kitte oppositionen sammen og opstille et slagkraftigt alternativ til VKO.

Men er der vindere, er der som bekendt også tabere. Og i denne måling udstiller vælgerne regeringens to partiledere som de i særklasse mest ringe politiske ledere.

Statsministeren scorer på næstsidstepladsen et lidt flovt 4-tal, der sikrer, at Løkke netop består i den lavere ende. Men Lene Espersen får en regulær lussing af danskerne.

Mens hun som udenrigsminister scorer karakteren 1,1, giver vælgerne partiformanden Lene Espersen en ligeså lammende karakter, nemlig 1,4, der som bekendt er en fuldtonet dumper.

Borgerlige dumper K-formand

Selv regeringens egne støtter – vælgere, der i 2007 stemte på enten Venstre, konservative, Dansk Folkeparti eller daværende Ny Alliance – sender hende ned på sidstepladsen blandt alle partilederne med karakteren 2,8.

Det, der umiddelbart lignede en mindre påskekrise efter hendes afbud til Arctic Five-mødet i Canada, ligner altså mere og mere Lene Espersens politiske Waterloo.

Skåret ud i pap betyder karaktererne, at det borgerlige Danmark vurderer rød bloks fire partiledere – Villy Søvndal, de radikales Margrethe Vestager, Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Helle Thorning-Schmidt – som mere kompetente partiformænd end Lene Espersen. Den bedømmelse gør ondt, og Johannes Andersen kalder Lene Espersens situation »helt enestående«:

»Når man har en politisk skandale, kan vælgerne sige: Det er sgu mediernes skyld. Man kan også vælge at sige: Hun er en skidt pige, men jeg er stadig konservativ. Men den værste situation er, når vælgerne siger: Hun er en skidt pige – og jeg vil ikke længere være konservativ. Lene Espersens krise rummer hele spektret,« siger han.

Også Hans Engell er nådesløs:

»Hvis du tager denne her måling, ligner Lene Espersen en partileder, der er færdig,« siger han, men gør dog skyndsomt opmærksom på, at hendes skæbne først afgøres ved valget.

»Men du har aldrig set så ringe en måling på en partileder som denne her. Selv sammenlignet med, da Poul Nyrup var allermest upopulær, eller perioder, hvor Schlüter hang i bremsen,« vurderer Hans Engell, der aner en ny tendens, nemlig at vælgerne nu belønner partiledere og ministre efter flid, kompetencer, lederskab og idérigdom.

Ifølge Hans Engell viser A4-undersøgelsen, at ’Vild med dans-politikere’, der er populære, fordi de ser godt ud og er flinke og rare, er yt. Det er K-formandens problem.

»Lene Espersen er udtryk for utilstrækkelig kompetence, mangel på flid og intet lederskab. Synligheden har været stor, men kompetencen lille. Hun falder på alle de her spidskompetencer. Den cocktail er giftig for en partileder og minister,« siger Hans Engell.

Ifølge Niels Krause-Kjær er målingen farlig for regeringen:

»Bundlinjen under det hele er, hvem vælgerne har tillid til. Og der kan man sige, at det her er mareridtstal for Lars Løkke. En ting er, at man selv ligger så lavt, som man gør. Langt værre er det, at oppositionens to frontfigurer ligger så suverænt højt, som de gør. For regeringen er det her en katastrofe.«

Regeringen bør håbe på gruppen af tvivlere, som først beslutter sig i løbet af en valgkamp, mener Hans Engell. Ifølge ham gik to ud af tre tvivlere sidste gang til den borgerlige blok. Alligevel kan det vise sig at være et forgæves håb.

De knap 12 procent af vælgerne, som i A4-undersøgelsen angiver at være i tvivl om krydset, hvis der var valg i morgen, placerer nemlig også Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen i bunden – henholdsvis næstsidst og sidst med karaktererne 4,3 og 1,7.  

Politisk ordfører hos de konservative, Henriette Kjær, tror, at knofedt og færre »fodfejl« kan genoprette billedet af Lene Espersen.

»Vi skal simpelthen have genskabt tilliden til Lene Espersen, for vi mener, hun er værd at satse på. Den kommende tid går ud på både for hende og for resten af partiet at få bygget den tillid op igen,« siger hun.