Venstres bagland har ikke brug for Løkke

Lars Løkke Rasmussen står ikke i lige så høj kurs som flere andre partiledere, når kommunalvalgkampen skal vindes. Kun Lars Barfoed er mindre efterspurgt i valgkampen. Det påpeger byrådskandidaterne i en ny undersøgelse, der er gennemført mens Venstre har været presset i defensiven af Løkke Rasmussens rejsesag.

Foto: Foto: Kim Haugaard, Scanpix

STEMMEKRIG Venstres kandidater i kommunalvalgkampen bruger ikke Lars Løkke Rasmussen i samme omfang som deres rivaler fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti bruger deres partiledere.  Kun hver syvende byrådskandidat fra Venstre, der deltager i en ny undersøgelse, bruger Lars Løkke Rasmussen som blikfang i deres kamp for at blive valgt ind kommunalbestyrelsen tirsdag den 19. november.

Undersøgelsen er gennemført af Ugebrevet A4 blandt nuværende byrådsmedlemmer, som genopstiller til kommunalvalget. Blandt de 575 politikere, der har svaret på om de bruger deres partileder som blikfang i valgkampen, er lysten til at føre sin helt egen valgkamp og ikke læne sig op af partilederen, størst blandt Venstres og Konservative lokalpolitikere.

Otte ud af ti Venstre-kandidater svarer i undersøgelsen, der gennemført fra den 9. oktober og frem til i går, at de slet ikke eller kun i mindre omfang bruger deres partileder i valgkampen. Til sammenligning er den tilsvarende gruppe af politikere fra Dansk Folkeparti, der ikke ønsker at bruge deres partileder i valgkampen, kun 16 procent.

Der er ikke nok deltagere i undersøgelsen til, at den er repræsentativ for holdningen blandt alle Venstres kandidater. Men svarene fra de lokale Venstre-politikere giver et solidt fingerpeg om stemningen lige nu, hvor Lars Løkke Rasmussens rejsesag har fyldt alt i dansk politik i næsten en uge.

En af de frustrerede Venstre-politikere er Keld Emil Damsgaard, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Hjørring kommune for Venstre. Han har overhovedet ikke tænkt sig at bruge sin partileder eller henvise til ham i de næste fire ugers valgkamp i det nordjyske.  Både fordi Keld Emil Damsgaard mener, at lokalpolitik skal være i centrum, men også fordi han frygter, at Lars Løkke Rasmussen lige nu kan koste ham stemmer på grund af sagen om de mange flyrejser på første klasse.

»Det er en møgirriterende sag og ikke ret klogt af Lars Løkke, lad mig sige det sådan. Man kan jo godt tale om rettigheder, men i politik må man også tale om pligter og moral. Og der er man nødt til at opføre sig som forventet og ikke sådan, at det kan få en uheldig afsmitning på os. Jeg er bange for, at den her sag kan ramme os til kommunalvalget,« siger Keld Emil Damsgaard.

Han ærgrer sig over, at Venstres hidtidige strategi nu er blevet brudt med Lars Løkkes rejsesag.

»Partiet har jo egentlig klaret sig godt ved at ligge på ryggen i lang tid – undskyld udtrykket – og har ikke været i vælten med sådan nogle møgsager før nu. Og jeg er rigtig godt irriteret over det. Når man som os byrådsmedlemmer ligger vandret for at støtte partiet i valgkampe til Folketinget, har vi sådan set også behov for en ganske begrænset støtte den anden vej og ro i båden, men ikke engang det, er lykkedes,« ærgrer han sig.

Løkke-sag lukker for sent

Claus Bloch, medlem af Skanderborg kommunalbestyrelse for Venstre, kalder det også «ærgerligt«, at partilederens sag eksploderer lige nu.

»Det er en daglig irritation og flytter fokus væk fra lokalpolitik. Hver gang man åbner radioen, tænder for tv eller går på nettet, er sagen om Lars Løkke på, og det er negativ omtale. Den sag skulle have været lukket allerede første dag, og jeg tror også, at det er for sent på søndag, når der skal være pressemøde. Den her sag er nok desværre ikke glemt om nogle uger,« siger Claus Bloch.

Kommunalvalgforsker på Institut for statskundskab på Syddansk Universitet, professor Ulrik Kjær, fremhæver dog, at det er for tidligt at vurdere om Lars Løkkes dyre rejsevaner får betydning for Venstres valgresultat i kommuner og regioner i november.

»I en valgkamp er langt de fleste kandidater meget opmærksomme og nervøse overfor en hver ting, der kunne tænkes at påvirke negativt. Derfor lægger de mærke til alle potentielle farer. Om Løkkes sag får nogen betydning for kommunalvalget, kommer helt an på, hvordan Venstre vælger at håndtere sagen hen over den næste uges tid,« mener Ulrik Kjær.

På tirsdag 22. oktober lyder startskuddet for alvor til kommunalvalgkampen, når de endelige kandidatlister offentliggøres.  Forskningsresultater fra tidligere kommunalvalg viser ifølge Ulrik Kjær, at to ud af tre vælgere mest kigger på de lokale kandidater og udelukkende stemmer efter, hvordan den lokale partiafdeling klarer sig. Men den sidste tredjedel af vælgerne skeler til, hvad der sker på Christiansborg og lader sig påvirke af det. 

Hvis Venstre formår at lukke sagen indenfor nogle få dage, burde den derfor ifølge Ulrik Kjær derfor ikke kunne skade den lokale venstremand i kommunerne.

»Men sagen kan blive et problem, hvis Venstre trække den i endnu mere langdrag end de allerede har gjort. Hvis Venstre bliver ved med at synes, at det er bedst ikke at lukke sagen, kan den ryge ind i valgkampen, og så ved vi ikke om det kan få en betydning. Eller hvis Venstre løser den på en eller anden måde, hvor Løkke får ridser i lakken, ved vi ikke, hvor dybe de ridser er. Så lige nu er det uforudsigeligt at vurdere om sagen får betydning lokalt,« siger han.

DF-leder populær som trækplaster

Hvor Venstres kandidater til det kommende kommunalvalg kun i begrænset omfang bruger deres partileder, ser det helt anderledes ud i flere andre partier. I A4’s undersøgelse er Dansk Folkepartis byrådskandidater ubetinget dem, der bruger deres partileder mest.

Hver anden DF-kandidat hiver således deres partileder Kristian Thulesen Dahl frem i valgtaler, på plakater eller har besøg af ham for at skabe opmærksomhed omkring deres kampagne.

Hos Konservative Folkeparti er det til gengæld kun hver tyvende byrådskandidat, der bruger den konservative partileder Lars Barfoed i deres kommunale valgkamp. Og tre ud af fire konservative byrådsmedlemmer erklærer, at de slet ikke bruger Lars Barfoed i forbindelse med valgkampen.

Hos Socialdemokraterne er det godt hver fjerde byrådskandidat, der slet ikke gør brug af statsminister Helle Thorning-Schmidt i november. Hvor det ifølge A4-undersøgelsen kun er 13 procent af Venstres byrådskandidater, der i høj eller meget høj grad vil bruge deres partileder aktivt i valgkampen, så er det hos Socialdemokraterne 20 procent.  

Stjernedryp på hovedgaden

Kommunalforsker Ulrik Kjær peger på, at en hvilken som helst partileder som hovedregel vil kaste stjernedrys på borgmesterkandidaten i den pågældende kommune. Og selvom der ikke er forsket i betydningen af, at en partileder trykker hånd med vælgerne og lader sig blitze af vælgerne på diverse smartphones, vurderer forskeren, at det har en effekt, når provinsbyen får besøg af en partileder.  

»Partilederen kan bruges til én og kun én ting – at skabe opmærksomhed. Det er meget sjældent, at partilederne bliver kaldt ud for at diskutere politik, for det vil virke som om, at den lokale borgmesterkandidat ikke kan finde ud af det.  Til gengæld vil de fleste partiforeninger gerne have lederen til at hjælpe med at dele rundstykker eller roser ud, for det giver masser af omtale i de lokale medier. Partiformanden kan måske skabe lidt gejst blandt græsrødder og dem, der hænger valgplakater op. Det kan næsten kun gå godt, og der er altid en hjælp at få besøg fra toppen,« konstaterer Ulrik Kjær.

Det er det socialdemokratiske byrådsmedlem i Holstebro, Bodil Pedersen, helt enig i.  Hun stiller op for femte gang til byrådet i Holstebro, og hun bruger hellere end gerne sin partiformand Helle Thorning Schmidt til at skaffe sig opmærksomhed og spalteplads i lokale aviser.

»Jeg er meget stolt af Helle Thorning, og synes at hun er en god rollemodel og repræsentant for de værdier, vi har i vores parti. For mig er hun et trækplaster, og jeg ser hellere end gerne, at hun kommer til Holstebro i løbet af valgkampen,« siger Bodil Pedersen. 

Om det lykkes at få Helle Thorning til den vestjyske kommune ved Bodil Pedersen endnu ikke, men finansminister Bjarne Corydon er på besøg på mandag, og det betyder også masser af gennemslag, bedyrer hun.

I Vejle bruger Dansk Folkepartis medlem af kommunalbestyrelsen, Holger Gorm Petersen, også meget gerne Kristian Thulesen Dahl for at skaffe flere stemmer.

»Jeg er sikker på, at det betyder meget, at vi har en markant figur som Kristian Thulesen Dahl som partileder. Han appellerer også til en bred del af befolkningen, og vi benytter ham så meget som muligt i valgkampen. Simpel hen fordi han er en stor hjælp,« siger Holger Gorm Petersen.

V-politiker skyder på  partifæller

Selvom Kristian Thulesen Dahl er langt mere eftertragtet i sit kommunale bagland end Lars Løkke Rasmussen er lige nu, maner formand for Region Syddanmark, Carl Holst (V), til ro og henviser til, at det altid har været Venstres politik, at kommunalvalg skal kæmpes af de lokale og ikke fra Folketinget.

»Venstre er et lokalt forankret parti, som fører valgkamp på lokale værdier, vi står stærkt lokalt, og ude lokalt har man primært fokus på spidskandidaten og listens kandidater. Venstre er et af de partier, som opstiller flest lokale kandidater, og de opstiller dem lokalt. Det er det, vi ser i en valgkamp,« siger Carl Holst, der betragtes som en af Lars Løkke Rasmussens allernærmeste kontakter i det kommunale og regionale bagland. 

Ville du gerne være foruden Løkkes sag?

»Jeg tror, man skal passe på med at tillægge den sag nogen større betydning, men når det er sagt, havde jeg da gerne været sagen foruden. Du kan sige det på den måde, at venstremanden Carl er ærgerlig over sagen med Lars Løkke. Men kommunalpolitikeren Carl mener ikke, den får større betydning,« siger Carl Holst og sender en bredside af sted mod de lokalpolitikere, der er bekymret over rejsesagens påvirkning af kommunalvalget:

»Jeg vil gå så vidt som til at sige: De venstrefolk, der gør sig til talsmand for, at sagen får betydning, det er venstrefolk, der bruger mere tid på at forklare, hvorfor de ikke vandt – end på at vinde magten.«

En partileder skal ikke komme galt af sted ret tit

En af Venstres veteraner i kommunalpolitik er tidligere borgmester fra Rudersdal Erik Fabrin. Han peger på, at Venstre og Socialdemokraterne har to forskellige måder at føre lokalkampagne på:

»Der har været tradition for, at vi klarer os selv mere – lokalt – end socialdemokraterne gør. Vores kampagnemaskine er skruet anderledes sammen end de andres,« siger han og afviser delvist, at Løkkes sag vil få betydning for Venstres valgkamp i kommunerne.

»Det tror jeg ikke, for det er jo et lokalt valg, som det smukt hedder. Det er de lokales indsats, der vurderes og bedømmes. Omvendt ved vi også godt, at der er en afsmittende effekt af landspartiernes styrke. Men lige nu er der ingen, der ved, hvilken betydning Lars Løkkes sag får på hverken den korte eller lange bane – og jeg gider ikke svare på hypotetiske spørgsmål om, hvilken betydning, det eventuelt måtte få.«

I Hjørring sætter Venstres kandidat til byrådet Keld Emil Damsgaard sin lid til, at hans partileder får sat punktum for sagen på søndag, så den kommunale valgkamp kan komme ud af Lars Løkkes skygge.  

«Vi kan alle sammen lave fejl, og der skal også være plads til, at en partileder kan komme galt af sted. Men en partileder skal bare ikke komme galt af sted ret tit,« siger han.