Venstre vil sløjfe europæisk ligestillingsarbejde

Af | @GitteRedder

Politikere og fagbevægelse kritiserer statsministeren for selvmål, ugen før han overtager EU-formandskabet.

Netop som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skal overtage EU-formandskabet 1. juli, har han gjort sig upopulær hos en række fremtrædende kvindelige politikere og i fagbevægelsen, fordi statsministeren sætter spørgsmålstegn ved, om EU skal beskæftige sig med ligestilling.

Fra flere uafhængige kilder har Ugebrevet A4 fået bekræftet, at statsministeren på det såkaldte Frederiksdal-møde tidligere på måneden slog fast, at det er et spørgsmål, om EU overhovedet skal beskæftige sig med ligestilling.

Også Europaminister Bertel Haarder (V) har luftet standpunktet i et debatoplæg med titlen »Nærhedsprincippet – hvad skal EU bestemme«. Venstre har længe slået til lyd for en klar kompetencefordeling mellem EU og medlemslandene, ligesom Venstre ønsker et smallere EU, der blander sig i færre nationale anliggender. Det er i den forbindelse, Venstre gerne vil have sløjfet europæisk ligestillingsarbejde.

»Ligestilling har aldrig ligget højt på Venstres dagsorden, men det er helt misforstået og ualmindelig dumt af Anders Fogh Rasmussen at lægge afstand til EU's ligestillingspolitik, som har været løftestang for lige løn og ligestilling i mange EU-lande,« siger Socialdemokratiets medlem af Europa-Parlamentet, Helle Thorning-Schmidt.

Kvinderne på nakken

»Det er et kæmpe selvmål for Fogh som formand for EU det næste halve år at skaffe sig kvinderne på nakken, ligesom det kan undre, at en statsminister erklærer sig som modstander af en af de store successer for det europæiske samarbejde, nemlig at beskytte og sikre lønmodtagerne nogle rettigheder på arbejdsmarkedet – uanset køn,« fastslår Helle Thorning-Schmidt.

Også den radikale Europa-parlamentariker Lone Dybkjær er forarget over Venstres melding på ligestillingsområdet.

»Min mistanke om at Venstre ikke vil løfte en finger for ligestilling, er allerede bekræftet af regeringens politik i Danmark. Nu siger Venstre, at ligestilling ikke skal være noget, EU beskæftiger sig med, men udelukkende et nationalt anliggende. Det er helt forkert og et dårligt signal op til EU-formandskabet,« siger Lone Dybkjær.

Den radikale politiker fremhæver, at ligestilling er en del af traktatgrundlaget og en del af et værdigrundlag, man ikke bare kan kaste over bord.

»Den danske statsminister skal forhandle udvidelsen med de nye ansøgerlande på plads, og jeg kan forsikre Fogh om, at rigtig mange kvinder i ansøgerlandene ser frem til at, EU-medlemskabet vil give dem mere ligestilling. Hvis EU ikke tager kvindernes velfærd alvorligt, risikerer vi, at kvinderne i ansøgerlandene stemmer nej til EU-medlemskab,« siger Lone Dybkjær.

I HK, der for en måned siden stævnede regeringen for brud på EU’s ligelønsdirektiv, siger næstformand og ligestillingsansvarlig Mette Kindberg, at det vil være helt forkert at fjerne et ligestillingsarbejde, som berører alle europæere.

»Regeringen har netop fjernet den kønsopdelte lønstatistik, der ellers skulle være et dansk redskab til at fremme ligestilling. I det lys er det horribelt at slå fast, at det er nationalstatens egen opgave at sikre ligestilling,« mener Mette Kindberg.