Ven med politiet

Af bygningsgruppeformand Peter Hougård Nielsen, Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB)

Bagmænd og borgere, der hyrer illegale arbejdere, har det nemt i Danmark, hvor politiet ofte tager let på sager, som rejses af fagbevægelsen. Rigsadvokaten griber nu ind mod slaphed i politiet.

Politibetjente holdt i over seks måneder øje med to illegale bygningshåndværkere fra Litauen, som et yngre driftigt ægtepar sidste år havde hyret til at renovere deres millionvilla ved Furesøen.

I torsdags faldt der dom i sagen. Anklageren krævede parret dømt til at betale 120.000 kroner i bøde og 640.000 kroner i konfiskation af fortjeneste. Det ville være rekord i sager om illegal arbejdskraft og et kraftigt vink med en vognstang til kriminelle danskere og bagmænd, som organiserer den illegale arbejdskraft. Dommeren havde dog ingen intentioner om at sætte rekord. Ægteparret fik 120.000 kroner i bøde, mens de med dommerens velsignelse kan beholde fortjenesten ved at beskæftige illegal arbejdskraft til 60 kroner i timen i 50 timer om ugen i seks måneder. Det er rystende og en kæp i hjulet på kampen mod illegal arbejdskraft. Jeg håber, at anklageren vil anke dommen, som desværre ikke blev det gennembrud, vi har ventet på.

Betjentene og anklageren i Lyngby fortjener ros for en god arbejdsindsats. Vi må imidlertid konstatere, at sagen er et af de få lyspunkter, der viser, at de nye regler i udlændingelovens § 59, som trådte i kraft 3. juni 2000, nu efterleves af politi og anklagemyndighed.

Vores erfaringer er, at politiet ofte tager let på sager, som rejses af fagbevægelsen. Tit er en sag blev afvist, fordi den lokale betjent mente, at det jo blot var en familie- eller vennetjeneste. I Forbundet Træ-Industri-Byg, Specialarbejderforbundet og Bygge- Anlægs- og Trækartellet presser vi på for at ændre holdningen hos politiet, så den kommer på omdrejningshøjde med loven. Det går fremad, men det er op ad bakke. Lidt er der sket. Men en undersøgelse viser, at der er dømt nøl.

Rigsadvokaten har undersøgt de sager, som er landet på politiets bord fra juni 2000 til februar 2002. I alt 108 sager om ulovlig beskæftigelse af udlændinge, hvor der i 48 tilfælde er faldet en afgørelse i form af domme, bøder eller advarsler. De resterende 60 sager samlede støv i indbakken.23b

Ifølge Rigsadvokatens undersøgelse har politiet øget bevidstheden om sagens kriminelle alvor. Bøder er i hvert fald blevet større, så praksis begynder at følge de nye skærpede regler, der giver mulighed for markante bøder, konfiskation af fortjeneste og fængsel i op til et år. Fængselsstraf hører til sjældenhederne. En enkelt måtte brumme i tre måneder, da der også var rufferi indbladet i sagen. Konfiskation af fortjenesten går det trægt med.

Vores oplevelse de seneste to år er, at politiet har været mere ven med det illegale netværk end med loven. Rigsadvokatens undersøgelse bekræfter, at der er noget om snakken, og han vil derfor udsende nærmere retningslinier til politiet og anklagemyndigheden. Vi sætter vores lid til, at politiet fremover begynder at efterleve Udlændingestyrelsens fortolkninger vedrørende familie- og vennetjenester. Vi kan så håbe, at domstolene følger trop.