Vælgerne vil have mere velfærd og mindre militær

Af Jens Peter Houe

Danskerne vil have flere penge til sygehuse, politi, børn og ældre, viser ny undersøgelse. Til gengæld modtager forsvaret mere end rigeligt. Socialdemokraterne vil investere mere i velfærd, men det afviser de konservative, som hellere vil give skattelettelser til borgerne.

FINANSLOV Danskerne er ikke i tvivl, når de skal fordele skattekronerne mellem de forskellige områder på årets finanslov. De vil have mere velfærd og mindre militær. Især sundhedsvæsenet, politi, hjemmehjælp, skoler og børnehaver får ikke penge nok, viser en undersøgelse, som Zapera har foretaget for Ugebrevet A4.

Den absolutte topscorer er sundhedsområdet. Hele 75 procent af danskerne fremhæver sundhedsvæsenet som et område, der trænger til flere penge, mens hver anden dansker mener, at uddannelsesområdet, folkepension, hjemmehjælp og den kollektive transport skal prioriteres højere. Omvendt mener 42 procent af danskerne, at der går for mange kroner til forsvarets krudt og kugler.

At det netop er sundhedsvæsenet, danskerne vil tilgodese, er der en god forklaring på, siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Christoffer Green-Pedersen.

»Folk kan ikke se forbedringerne i sundhedsvæsenet. For eksempel har Region Midtjylland netop sparet på sundhedsvæsenet, og det opfatter folk som en forringelse,« siger professoren, som samtidig understreger, at der længe har kørt en debat om, at sundhedsvæsenet er nedslidt og har behov for flere penge.

Professor i sociologi ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen er enig.

»Vi har set det samme mønster igennem mange år nu. Danskerne vil have mere og bedre velfærd. Det bemærkelsesværdige ved denne undersøgelse er, at tre ud af fire danskere mener, at sundhedsvæsenet trænger til flere penge. Det er en stigning i forhold til tidligere undersøgelser og hænger sandsynligvis sammen med, at tilstanden på sundhedsområdet vurderes som ringe. Her havde VK-regeringen ellers vælgerne med sig i 2001, da et stort flertal mente, Anders Fogh Rasmussen kunne gøre det bedre end Poul Nyrup Rasmussen, men siden er det gået voldsomt tilbage for VK-regering­en,« siger Jørgen Goul Andersen.

Hos Socialdemokraterne møder danskernes ønske om flere penge til velfærd forståelse.

»Vi er fuldstændig enige med danskerne, og derfor har vi også fremlagt et finanslovforslag, der prioriterer sundhedsvæsenet, de ældre og børnene. Vi vil sætte tempoet op på sygehusenes behandlinger og hjælpe udsatte børn og unge. Samtidig står vi i en situation med stigende ledighed, og derfor har vi valgt at fremrykke de offentlige investeringer på velfærdsområdet i form af nye sygehuse og renoveringer,« siger finansordfører for Socialdemokraterne Morten Bødskov.

Den konservative finansordfører Mike Legarth mener til gengæld ikke, at der er behov for flere penge til velfærd:

»Vi øger hele tiden velfærdsudgifterne, og man kan jo altid bede om mere. Men vi er altså nødt til at dæmpe det offentlige forbrug. Jeg vil hellere bremse de offentlige udgifter og i stedet give skattelettelser til borgerne.«